用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

kc871 發表於 16-10-22 19:16
身同感受 昨日一早囡囡已經問我有沒有3rd in 我話冇呀 跟著見佢有d唔開心 下午叫佢訓覺佢話訓唔著 跟著到 ...

小朋友心裡健康重要過所有野,呢個都係點解之前我見到仔失落會擔心

iamiris 發表於 16-10-22 19:36
其實真係好心酸,我仔超like yingwa,尋日食蛋,我冇講佢知,見佢仲死煲爛煲yingwa隻dvd,真係有d想喊,依家 ...

我都試過类似情況。我同仔讲,A学校老師話的做得好好,但英文未夠叻,怕你上堂聽唔明。所以叫你在B校好好学好英文,明年再来睇下你英文夠叻未。呢件事己係9个月前發生。有正面作用,推動佢更加努力去進步及改善。你也可试下

Chirley    發表於 16-10-24 10:45

ccjm 發表於 16-10-23 08:49
我都試過类似情況。我同仔讲,A学校老師話的做得好好,但英文未夠叻,怕你上堂聽唔明。所以叫你在B校好好 ...

thx thx, 等我諗下點同佢講

回覆樓主:

你們的小朋友好成熟,會為考小學結果不好而傷心。反而我識的小朋友都不當面試是什麼一回事,只當去玩和做功課,考完後也不太關心結果!

我只幫阿仔報左一間,出左result得waiting,我都未諗到點同阿仔講,因為阿仔opening day參觀完好鍾意,成日問我幾時可以去返學

其實真係好心酸,我仔超like yingwa,尋日食蛋,我冇講佢知,見佢仲死煲爛煲yingwa隻dvd,真係有d想喊,依家 ...

舊年就眼見唔少呢d case,  中哂迷藥,結果唔入2nd in喊爆。 又有 d case怕細路中迷藥後失望太大,唔俾個仔睇d迷暈dvd... 但跑到最後一round,  又因為迷藥唔夠,校長睇唔到細路對yw 既passion,  結果無offer.  所以真係時也命也。

hppa    發表於 16-10-24 11:42

IICHENG 發表於 16-10-22 19:44
我冇比佢睇隻碟

無睇有無睇既風險,就係唔夠passion.  

IICHENG 發表於 16-10-22 19:44
我冇比佢睇隻碟

無睇有無睇既風險,就係唔夠passion.  

回覆樓主:

你們的小朋友好成熟,會為考小學結果不好而傷心。反而我識的小朋友都不當面試是什麼一回事,只當去玩和做功課,考完後也不太關心結果!

回覆樓主:

回覆:報左5間直私全部失敗,仔好失落

天生我材必有用……
凡事向好一面看,結果如何也需面對的話,一定係樂觀處之泰然著數……
要讓孩子明白今天失之東隅,他朝得之桑榆……
把自己的位置發揮最好,享受每個過程才算成功……
當年有幸考進世界頂級學府,今天看昔日同窗前途亮麗,自己卻只做個平凡ftm....當別人為自己暗嘆白費當天辛勞,我卻從自己的工作得到任何高薪要職不能獲得的成功和滿足感……
不是做ceo才是成功人士,不是讀名校才是成功之途

回覆:報左5間直私全部失敗,仔好失落

其實點解要講 result 佢知? 佢甘細個知嚟有乜用?當年我一心抽獎,考嘅都要嚟 back up, 我一路無話比我隻蠢人知佢final 讀邊間 ,就算我7月已返其中一間叩返嚟嘅津校嘅小一適應班,都話佢知去試下間學校好唔好。到8月尾,堅confirm 讀邊間先同隻蠢人講。因為8月尾堅收到 waiting call.

jesswu 發表於 16-10-24 07:05
天生我材必有用……
凡事向好一面看,結果如何也需面對的話,一定係樂觀處之泰然著數……
要讓孩子明白今天 ...

謝謝你的提點, 希望我可以係小朋友學習路上抱住呢個心態
我都要加油

引用:Quote:jesswu+發表於+16-10-24+07:05+ 天生

原帖由 Greenhouse009 於 16-10-24 發表
謝謝你的提點, 希望我可以係小朋友學習路上抱住呢個心態
我都要加油
大家互勉……
我理念係……盡了力,結果太壞嘗試扭轉,終未能成便應欣然接受……
人生在世,貴乎充實開心,如果命中註定我要食鹹魚清菜,我會感恩自己能享受鹹魚青菜的僥倖,而唔去悲嘆未能一嘗珍饈百味的命運……
在於我,呢d唔係阿Q精神,係充實人生之道……

jesswu 發表於 16-10-24 09:48
大家互勉……
我理念係……盡了力,結果太壞嘗試扭轉,終未能成便應欣然接受……
人生在世,貴乎充實開心, ...
Is to find the way to make me happy.  Thanks for sharing.  

回覆 sissysze 的帖子

as the classmates communicate the result, the kid asks the parents too.

我仔都會問有冇學校收佢, 由於一間都冇...所以我同佢講我地面試只係去練習下, 唔係去考試, 讀邊間小學係冇人知, 係抽到邊間就邊間, 冇得揀, 暫時佢都信以為真.......我就慘D, 因為我知道係冇人收佢........ 雖然仲有幾間result未出,不過真係冇期望

RELAX 其實小朋友既態度同反應好睇大人咖,首先你都要調整下自己心態先,  唔好咁傷感同沉重,
就算今次衰左, 真係有心既都可以將來努力再插班...
我仔都鐘意YW咖, 都成日玩住架飛機...

自己都做過功課, 覺得間學校係適合阿仔呢類性格咖,
但奈何連2ND IN 機會都無...無計咖...
學我仔講『下次有機會再去玩過囉』,
大家共勉之

mummyWai 發表於 16-10-24 10:17
回覆 sissysze 的帖子

as the classmates communicate the result, the kid asks the parents too.

其實直私面試就好似金字塔遊戲。只有很小部分學生能在頂尖。有時早落車好過比你去到2nd 或3rd先收reject信。尤其去到最後關鍵時刻, 希望愈大,失望更大。我相信每個參加小一直私選校的小朋友,其實都好叻,只是生不逢時。不要太過自責,希望在明天。

Chirley 發表於 16-10-24 10:49
RELAX  其實小朋友既態度同反應好睇大人咖,首先你都要調整下自己心態先,  唔好咁傷感同沉重,
就 ...

聽到你講囝囝對YW情意結,我都唔開心,很感動。希望在明天。

Chirley  多謝你  發表於 16-10-24 11:48
‹ 上一主題|下一主題