用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我都係阿女考試反而

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-6-7+11:00

原帖由 little_yolky 於 16-06-07 發表
幾分都唔多?有d學校1分內已差廿幾三十名

回覆:考試到了,你地最驚邊一科?

中文 仔小一 , 剛考完, 話好深.

傻太 發表於 16-6-7 14:10
小一平均分差1分就爭得遠,一份卷就唔算多,而且越高年級分數差距越大,除非份卷好淺
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

傻太 發表於 16-6-7 14:10
我哋一分大概差十名左右。
無所謂啊, 初小啫, 最重要係阿女都唔算好差, 仲有得救。

MASAYA 發表於 16-6-7 14:16
小一平均分差1分就爭得遠,一份卷就唔算多,而且越高年級分數差距越大,除非份卷好淺 ...
我又唔係咁睇, 平均分差一分, 即係科科差一分啫, 80同81又係差一分, 99同100都係差一分, 仲有D聖經, 95同100差咗5分, 可能只係錯多2題, 術科仲要5分一跳, 阿妹科英文書法都差家姐10分, 平均分都拉低咗0.8分了, 所以, 平均分差幾分我又覺得好平常, 做下卷都返返嚟啦。

little_yolky 發表於 16-6-7 14:31
我又唔係咁睇, 平均分差一分, 即係科科差一分啫, 80同81又係差一分, 99同100都係差一分, 仲有D聖經, 95同10 ...
點解我覺得講既係一樣既?

little_yolky  但你話小一平均分差1分差得遠喎。每一份卷差1分, 平均分咪差1分囉。  發表於 16-6-7 14:48
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 wan_sosin 的帖子

我地合格是六十分, 佢中文科老師有乜要求真係唔知。不過如果只是合格, 就真係大鑊, 一定升唔返上自己中學。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我地合格是六十分,

原帖由 scyauchris 於 16-06-07 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

我地合格是六十分, 佢中文科老師有乜要求真係唔知。不過如果只是合格, 就真係大鑊, ...
我哋個老師自定呢個要求,小朋友係睇得好認真。8字嘅同學真係會覺得分數差架,就算90頭都會覺得算係低分!唉!呢D就係所謂學習氣氛?!講真我唔認同嘅!
如果你囡囡有位咁樣嘅老師,唔知影唔影響到佢呢?

wan_sosin 發表於 16-6-7 15:18
我哋個老師自定呢個要求,小朋友係睇得好認真。8字嘅同學真係會覺得分數差架,就算90頭都會覺得算係低分! ...

我哋學校就唔一樣了, 老師認為:

A = 85分 = 好好

所以作文呀、術科呀, 好好就俾85, 有一次阿女書法有90, 開心到佢死, 因為90 = 好到不能再好。

小二仲正, 中文老師同小朋友講, 作文有78分已經係好好喇。所以我哋無乜壓力。壓力都係阿媽俾的。

little_yolky 發表於 16-6-7 15:23
但你話小一平均分差1分差得遠喎。每一份卷差1分, 平均分咪差1分囉。
妳頭先係話一份卷唔係每份卷呀

little_yolky 發表於 16-6-7 11:00
其實我覺得98.5同100分係無分別的, 只係有無唔小心。小朋友識我就唔理了, 我睇得好開的。
人地re妳呢個post,唔通講緊98.5同100分講緊平均分?

MASAYA 發表於 16-6-7 15:53
妳頭先係話一份卷唔係每份卷呀
係? 我意思係考試平均分。

其實我覺得佢平均分差家姐幾分無乜問題, 佢中英聆聽、會話都好過家姐好多, 但家姐語文同默書又好佢好多, 家姐好果D佔分重丫嘛, 再加上家姐聖經又多佢幾分, 英文書法又多佢10分, 視藝又多佢5分, 咁雖然佢數學、體育好過家姐, 但最終都俾家姐平均分拋離幾分。

無辦法啦, 聖經同佢keep中題都仲要錯, 你話有咩方法呢。

little_yolky 發表於 16-6-7 16:31
係? 我意思係考試平均分。

其實我覺得佢平均分差家姐幾分無乜問題, 佢中英聆聽、會話都好過家姐好多, 但家 ...
妳學校有人平均分100

MASAYA 發表於 16-6-7 16:41
妳學校有人平均分100
一定無可能!因為老師D術科&中作一般好好係俾85分。所以我堅唔明點解其他學校話小朋友考試成績平均分係99.X。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-6-7+16:41+妳學校

原帖由 little_yolky 於 16-06-07 發表
一定無可能!因為老師D術科&中作一般好好係俾85分。所以我堅唔明點解其他學校話小朋友考試成績平均分係99.X ...
可能唔計主觀性paper, 如作文、體育、藝術…

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-6-7+15:23

你哋評分正常D! 我哋作文都比分比得好緊!唔容易有8字頭分數。呀仔嘅同學,中文水平已經係唔錯,但老師認為仲係未叫好!叫學生再睇多D書!

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-6-7+16:41+妳學校

一定無可能!因為老師D術科&中作一般好好係俾85分。所以我堅唔明點解其他學校話小朋友考試成績平均分係99.X ...
因為只計中英數常

little_yolky  數常就話得啫,中英都俾兩科作文拉低晒啦。  發表於 16-6-7 18:18
‹ 上一主題|下一主題