用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

絕對同意。
給予另一半既安慰後, 明白今日只不過係一個過程, 只要自己小朋友同大人已經盡了力就足夠, 因為我地係無得控制。

popeye_4488 發表於 15-11-19 12:58
回覆 hkpapa852 的帖子

首先好多謝你既表達, 但我從來都無講"失敗"兩個字去形容我小朋友, 只不過我想係BK ...
還記得你最初對孩子的期望是甚麼嗎?

本來唔想咁快推番呢個帖上嚟, 去睇睇吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3056218

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

引用:真正失敗就係以下既人:1.+覺得子女考唔到小

原帖由 hkpapa852 於 15-11-19 發表
真正失敗就係以下既人:
1. 覺得子女考唔到小學係失敗..... 家長心態上已經失敗了
2. 覺得子女派唔到"好"既 ...
👍呢D緣份遊戲,所以唔應該責備仔女。

不要忘記從開始對仔女的期望~~ 我只想他們能過安穩快樂的人生, 就如他們的名字一樣, 懂得感恩, 知足, 歌頌美好的事物, 悠然自得, 快快樂樂~~
小學~ 並不代表人生的全部, 每間小學都有乖孩子, 但願父母的愛能帶給孩子正確的人生觀~

入到心儀的小學可能是一個機會, 發揮孩子的長處, 讓他們努力不懈, 縱使未能如願, 亦可能是上天一早安排的, 身為父母應鼓勵孩子, 努力上進, 漫漫長路的人生依然充滿機會!

回覆 lightingchung 的帖子

好同意你所講"這是緣份遊戲"

又一間rejected, 安慰自己, 可能係阿囡同學校都想幫媽咪慳錢, 大抽獎又可以同細佬一間學校

回覆 echiang 的帖子

keep a positive attitude

Cheer up

考左差不多二十間,好唔甘心只有二線尾的offer.仔仔係人地眼中醒目乖巧,而學業成綪亦不俗.我心儀英文小學,及我本身覺得多的活動教學的會啱佢,點知連2nd in都冇. OK咁傳統d講學術的學校呢,結果又唔收.努力左幾年,心血都像白費.仔仔佢雖然面試表現有時唔太穩定,但一路都好配合.就算一日in三間佢都唔怕. 相比怪個仔,我更怪自己點解教唔好佢,令佢錯失機會.對住一間冇好感的幼稚園三年,好唔想再要對住一間唔心儀的小學六年.

我所有的報考過程同結果都有話佢知. 我想佢知道命運在我地手,面試講運,但點都要講下實力. 佢係一路從失敗中調試,我同佢自問已全力以赴.佢有唔開心,尢其知道CKY同男拔冇2nd in時.現實係殘酷的,佢早知道的話,之後比心機去做好自己,唔好比自己遺憾,就算人地唔收我地都冇話可說.

叫你睇開d,cheer up,係人都識講.但人地之後高高興興慶祝有幾多心儀offer,自己咪又係要係度偷偷飲泣.成功者安慰失敗者,只係雪中送炭,根本唔會明你感受.你可以唔開心,但唔好長期陶醉於無謂的自己良好安慰了.

回覆:pc629 的帖子

仔仔屬內向慢熱型?

回覆 pc629 的帖子

吾安慰,講現實,你其實未輸晒。
而家先11月中,又未抽獎,又未音樂椅call waiting,更未叩門。如果你覺得以前做得吾够,喊两日,就重整旗鼓,備戰叩門。

pc629 發表於 15-11-20 13:25
考左差不多二十間,好唔甘心只有二線尾的offer.仔仔係人地眼中醒目乖巧,而學業成綪亦不俗.我心儀英文小學,及 ...
路過……

見到你咁講,想同你講聲加油﹗記著:讀村校的小孩,一樣可以有名直/私小OFFER;同樣,今天考不到名直/私小的小朋友,只要努力,他日一樣可以考進心儀中學,因為升中更加講求實力﹗
最重要的,是你對小朋友的信心和愛,支持和鼓勵﹗了解他的性格和優劣,多加培養和引導,讓他成為一個樂觀、獨立和自信的小朋友,我相信你小朋友他日必定能成大器﹗

最後,家長最心儀的學校、並不等於最適合小朋友的學校;小一面試是一個配對過程,學校從面試中找一些適合學校理念的學生,同樣地,學生亦可從面試中感覺自己是否適合該校。勉強考入一間唔適合的學校,小朋友及家長都會十分辛苦﹗

唔好灰心﹗仲有好多個月先開學,音樂椅遊戲尚未開始,實有機會的﹗

下, 點解要話佢呀?

其實, 只係學校的選擇, 小朋友冇做錯, 吾應該俾咁0既壓力俾小朋友

"只有二線尾的offer"

避免呢D 字眼....

同一件事, 點睇在你...

你唔睇開, 你仔也會睇唔開....

好明白你感受, 因為我囡IN左9間, 已經有6間被REJECT了, 3間等RESULT, 不過我都唔寄予厚望。我囡讀名幼, 成績一路跟得好, 外向, 一體一藝都有証書, 被所有朋友印象都好SMART, 就係唔知點解冇OFFER.
只有佢問時, 我先會同佢講RESULT, 我唔想俾壓力佢, 一個5歲小朋友點解要應付咁多面試, 我覺得係社會風氣, 試問我地細個邊有咁多野, 所以我覺得我囡冇需要去承擔呢D壓力, 佢需要既係快樂既童年。

有固之然好, 冇又係咪一定唔好呢? 冇人知~ 或者佢上到名私小會因大壓力而變得自卑呢?
都係果句, 只要佢做好自己, 做父母已俾左全部既愛佢, 就夠了。

可能你會覺得呢D係"無謂既自我良好安慰", 但我覺得自己唔安慰自己, 又可以點? 學你話齋, 唔通有個手持幾個OFFER既人去安慰? 安慰自己, 唔等於放棄, 只係換個角度去諗, 我仲有2間未IN, 仲有叩門, 機會未完啊~ 一起努力吧!

回覆:echiang 的帖子

見到你地小朋友甘smart 都收reject, 怪不得我女女,讀屯門學劵學校,8間都reject,唉,其次真係好hurt

引用:+本帖最後由+pc629+於+15-11-20+13:30+編輯

原帖由 pc629 於 15-11-20 發表

考左差不多二十間,好唔甘心只有二線尾的offer.仔仔係人地眼中 ...
乜野係二線尾?
我都唔知我手上係咪二線尾。

回覆:如何面對失敗⋯⋯

我小時候面試都無學校收,靠派位。整個小學都係十下十下,突然中學時突飛猛進。唔使一定讀名校,都有大學青睞( special offer)。請不要放棄自己和孩子,他未能發揮如理想,那是人之常情。

echiang 發表於 15-11-20 17:13

好明白你感受, 因為我囡IN左9間, 已經有6間被REJECT了, 3間等RESULT, 不過我都唔寄予厚 ...
我情況同你一樣所有rejected, 1間waiting 依家等餘下1間等result。其實我同你哋諗法一樣,自問我小朋友係kindergarten 哩幾年所有老師都同我講我嘅小朋友主動學習、記憶力好等⋯⋯⋯每次面試佢都會同我講老師問佢咩問題,連座位點坐佢都可以描述比我知,對有信心嘅學校應該會有offer,但最終⋯⋯⋯⋯totally lost 😞😞當收到一封又一封嘅rejected letter 時我嘅心情真係難以接受,不斷問點解會咁,我小朋友真係有咁差嗎?學校老師,英文班老師,興趣班嘅導師都對佢有唔錯評價⋯⋯⋯⋯但去到哩刻我自問我可以點,認真啲去諗唔收我小朋友唔代表佢唔得,哩個只不過係配對遊戲,你揀學校時同樣地學校都揀小朋友,坦白講今年真係好大競爭,每間學校都有太多申請人,相對機會率都會低。

見到好多BK 媽媽鼓勵或安慰,都真係暫時令我放下了些少。希望大家一齊為自己嘅小朋友打氣💪🏼💪🏼💪🏼

依家好學校並不能重大幫助之后嘅事業。

小孩培養到好EQ & AQ更重要。
‹ 上一主題|下一主題