用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-10-7 17:55 發表

唔係全部小孩既角度,但我女就好喜歡unseen喇....拍晒手話:好囉,唔駛讀

我都同意wunma咁講,unseen唔使温,我的孩子都唔知幾鍾意。

原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 19:29 發表
"我個女K3已經串到千幾個英文字"??? You daughter must be briliant.  I can't spell 1000 words even I'm 45 years old now.[quote]原帖由 polarbb 於 09-10-7 18:48 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/com ...

要孩子認到千幾字我都做到。串千幾字,我萬萬不能了。

原帖由 polarbb 於 09-10-7 18:48 發表
我個女K3已經串到千幾個英文字

妳囡囡好受教,相信妳都要付岀好多,我仔三年愉快學習幼稚園,串唔到5個字,當然,同我懶,放任佢玩好有關系。

原帖由 wunma 於 09-10-7 14:53 發表
unseen dictation 一點也不可怕, 範圍一大堆要你溫才可怕!就算捧蛋, 又驚乜呢?

UN唔UNSEEN ?我覺得小朋友已經被操練到慣晒啦,佢地冇乜所謂,反而我鍾意UNSEEN,唔洗同佢溫書,舒服晒。

agree. 因材施教...人人唔同. 或者有其他才華呢! 家長努力發掘下吧!

原帖由 October. 於 09-10-8 10:17 發表

妳囡囡好受教,相信妳都要付岀好多,我仔三年愉快學習幼稚園,串唔到5個字,當然,同我懶,放任佢玩好有關系。
~easybring~

醒目開學勳章

其實英文要串真係唔難,反而中文至頭痛,所以反而中文我要佢認到就算.
原帖由 judy 於 09-10-8 10:02 發表

要孩子認到千幾字我都做到。串千幾字,我萬萬不能了。

醒目開學勳章

佢受鬼教,佢我自我,個個老師都係咁講,佢認為啱你想改佢都好難,我最後至明要比佢錯,要比佢撞板,錯得多佢就開始明白點解我要佢咁做. 我係佢K2前都好懶,成日覺得比佢玩米得lor,等佢開開心心,點知佢月黎月過份,比人投訴到飛起,老師罸佢去第2班唔理佢,佢唔驚,話唔比佢放學佢都唔驚,放學老師叫佢出黎走佢唔走(因為老師話唔比佢放學),成日講大話,打人 重知就好頭痛, 所以我至知如果我再唔好好管教佢到佢再大D就一定唔會聽我講.
原帖由 October. 於 09-10-8 10:17 發表

醒目開學勳章

短暫記憶真係作用不大,所以我個女串完要佢拎黎用,好似我會叫佢作個故事出黎(當然係文法一定唔通),作下句子,佢地多寫時就會記得,最緊要係佢識左就一定要有本簿寫低,比佢當自己的字典,得閒自己睇,佢到宜家我隨時拎出黎抽比佢串佢都識.多些閱讀又係好有用.
原帖由 wunma 於 09-10-8 11:01 發表
認多些字有助閱讀, 從閱讀裏又能認得更多字, 相輔相成.

串到字當然好, 但如只是短暫記憶, 作用便不大.

I must have poorer spelling skill than your kid. I don't border to spell correctly myself.  With the help of "Microsoft Office Word", I can write without any spelling error as it will correct my fault automatically.

BTW, some children pyschologists said that it would hinder the kids other aspects of development if they are overly trained on word recognition before six years old.

it's always good to know that we are not alone...

原帖由 October. 於 8/10/2009 10:17 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

it's always good to know that we are not alone...

原帖由 mmju 於 8/10/2009 11:46 發表
I must have poorer spelling skill than your kid. I don't border to spell correctly myself.  With the help of "Microsoft Office Word", I can write without any spelling error as it will correct my fault ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 October. 於 09-10-8 10:25 發表

UN唔UNSEEN ?我覺得小朋友已經被操練到慣晒啦,佢地冇乜所謂,反而我鍾意UNSEEN,唔洗同佢溫書,舒服晒。

咁想問UNSEEN次次幾多分?

原帖由 lauerica 於 09-10-8 15:22 發表
咁想問UNSEEN次次幾多分?

大既成績OK,UNSEEN 和SEEN既分數差不多,平時冇乜功課時,我會叫她串下D生字當溫書,唔會等默書測驗先來讀,當年,佢幼稚園畢業時都串唔到5個字.細既未開始UNSEEN,預咗開始成績會差,不過,我唔心急,等佢適應咗、大咗小小先追啦,套用一句老話,我個倆個絕對屬于“輸在起跑綫”,結果點就好難講。

原帖由 October. 於 09-10-8 16:13 發表

大既成績OK,UNSEEN 和SEEN既分數差不多,平時冇乜功課時,我會叫她串下D生字當溫書,唔會等默書測驗先來讀,當年,佢幼稚園畢業時都串唔到5個字.細既未開始UNSEEN,預咗開始成績會差,不過,我唔心急,等佢適應咗、大咗小小先追啦,套 ...

有心唔怕遲,努力!

原帖由 polarbb 於 09-10-8 11:10 發表
短暫記憶真係作用不大,所以我個女串完要佢拎黎用,好似我會叫佢作個故事出黎(當然係文法一定唔通),作下句子,佢地多寫時就會記得,最緊要係佢識左就一定要有本簿寫低,比佢當自己的字典,得閒自己睇,佢到宜家我隨時拎出黎 ...

Wow!  Polarbb

Having read your story, you are really a great and dedicated mum.  Your child is very blessed to have mum like you.  I do agree that things need to train when they are young.  Though character is in born but we could shape them when they are young.  三歲定八十.  Keep this up.

At what age did you start this process ?

原帖由 flostangraphy 於 09-10-8 11:53 發表

我地可以咁輕鬆既前題,唔需要有張靚幼稚園成績表,沒有報考小學既壓力。

而家做細路真係辛苦
我d仔以前K3時真係飯一舊, 放學返屋就訓覺食野, 然後睇卡通片/玩, 做功課, 食飯, 玩, 沖涼, 玩,  訓覺, 翻學......

醒目開學勳章

我係由佢K2開學開始,差唔多4歲,因為佢係年尾出世.
其實我唔係要佢好叻,我成日同佢講佢盡左力就得. 我都覺係3歲定80,點解我要咁早訓練佢?一黎係睇住佢D行為真係月黎月離譜,而佢又係返下午,咁不如利用早上時間同佢溫下書,個人定D,專注力好D,二黎我見好多小朋友上到小學好快會有自己思想,到你想教已經唔聽你講,如果佢係乖就話姐,如果係唔乖你想再糾正佢真係好難. 真係讀唔到書唔緊要,最緊要係唔好學壞.
佢專注力好左後學野快左,吸收力大左,所以我米一路教,我冇迫佢一定要識D咩,佢吸收到我就教,佢唔明我米分長D教. 佢K3時已經係做緊小二練習. 唔好覺得我係迫佢,我從來唔會迫佢一定要做D咩,不過我係用獎同鼓勵方法令佢自己想做,我成日同佢講學習係一種樂趣.
原帖由 GIPW 於 09-10-8 23:13 發表

Wow!  Polarbb

Having read your story, you are really a great and dedicated mum.  Your child is very blessed to have mum like you.  I do agree that things need to train when they are young.  Though  ...

醒目開學勳章

我問過我女佢辛唔辛苦,有時叫佢唔好做,不過佢會答我佢想做,其實如果小朋友對果樣野有興趣就唔會覺辛苦.
我反而覺得最苦係要小朋友去學不同興趣班,見佢地成日走黎走去返興趣班,但係真係學到幾多野?
我同個一個小學校長傾計,佢話小朋友最辛苦唔係為自己學習,而係為父母學習,佢地個個好多興趣班要上,但係就唔係周身刀張張利,校長話佢地睇D小朋友profile見個個幾十張 Cert. 不過對學校黎講都只係紙一張,咁點解唔比小朋友專注去學一樣?
原帖由 LittleKidult 於 09-10-9 09:44 發表
而家做細路真係辛苦
我d仔以前K3時真係飯一舊, 放學返屋就訓覺食野, 然後睇卡通片/玩, 做功課, 食飯, 玩, 沖涼, 玩,  訓覺, 翻學......
‹ 上一主題|下一主題