用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我果本明報升中選校全攻略係上年12月左右買架..
原價100蚊..我有印花..用60蚊0係7-11換購..
今年小六...好多學校應該有得訂..
都係50-60蚊左右..

我都想訂, 但ah 女訂閱通告好似唔多覺有"升中選校全攻略"訂閱表格.

[quote]原帖由 carollam310 於 09-9-10 10:57 發表
我果本明報升中選校全攻略係上年12月左右買架..
原價100蚊..我有印花..用60蚊0係7-11換購..
今年小六...好多學校應該有得訂..

醒目開學勳章

原帖由 Edithma 於 09-9-10 11:50 發表
我都想訂, 但ah 女訂閱通告好似唔多覺有"升中選校全攻略

10月尾至11月頭左右啦...

我仔無cert,無音樂,無游水,做profolio都無野寫. 係5係填學校申請form就可以啦.

原帖由 asinai 於 09-9-10 08:29 發表
thanks.

什麼網友??

Subject:
教育王國 » 升中派位 » 升中選校實用網址集合
2010-11直資中學入學資訊

From:

翡翠級國民

小心小心
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

Evelyn

Hello carollam310

I also interested to buy "升中選校全攻略", can you let us know when the book is available to buy.

For below, if I place order by today, can get discount, but it seems not that good, because it is a CD only:

全港中學排位
http://www.hked.org/sspa.htm
內容:升學輔導機構香港教育資料搜集社(教搜社)製作,以40個實力指標為基準,為全港中學進行首次排位。
意見:目前唯一比併各中學實力排名的升中指南,資料非常豐富,另附有各中學banding資料和各種選校策略的深入剖析,參考價值極高。
Evelyn

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-9 15:18 發表
evelyn,

你囡同我囝好相似喎 , 我囝都係一張"cert"都冇, 連學校要求出示曾參加過音樂性質的活動都冇 所以相信升上自己中學就冇問題(中學係Band2), 但要出去面試真係有難度, 就算係直資, 我住香港區 ...

肥仔媽咪

事實上, 我都5係要亞女讀 Band 1學校,自己個女有幾多斤兩自己知,入到Band 1中學5代表成績變Band 1, 反而年年考第尾仲衰,亞女自己都會5開心, 但如果直屬學校都5,真係5知點係出面同人爭,亞女有d同學, 5計校內d certificate, 起碼有6張以上, 真係………..

所以現在已經開始溫書,希望coming呈分試考得好D, 但亞女溫得好不甘心, 情不願,我心稔,大小姐, 我每晚放工返到屋企仲要陪住你溫書, 每晚溫完書都成11,你又有無同我稔過!!!!

鬼叫佢係我個女, 無論點, 都要無私的支持佢, 我相信咁多位都係一樣.
Evelyn

冇 gum 誇!   .....may be bk's "old cake", bk gum popular 有時同朋友講起都5少人有上!
原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-10 10:09 發表
講下笑咋! 我見你相識滿天下所以咁講, 早幾年我都成日入嚟傾架, 不過依家走咗去facebook!

thank you.  一陣有時間入去 look look sin!
原帖由 evelyn317 於 09-9-10 14:06 發表

Subject:
教育王國 » 升中派位 » 升中選校實用網址集合
及 2010-11直資中學入學資訊

From:
翡翠級國民

09-1-29 00:05 201#大 中 小 小心小心
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2 ...

hi,

just back fm my girl's cello exam....鬆晒, 可以專心讀書 la....ah 女!

有冇覺得 d 仔難攪d?!....我件係!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-10 13:13 發表
你仔同我對仔都係P.3.

醒目開學勳章

原帖由 ac602 於 09-9-10 14:47 發表

Yes, 肥仔媽咪 .  I'm in Wanchai net.  I chatted with you in the past with another username name but I forgot the password so registered with a new login.

My son's school has just started the Art ex ...

我都係灣仔網, 你有無心水?
但我果個係女
佢一路成績都好ok, 但一到呈分試就考得不係甘好, 我都有d 擔心

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-9-10 15:15 發表
hi,

just back fm my girl's cello exam....鬆晒, 可以專心讀書 la....ah 女!

有冇覺得 d 仔難攪d?!....我件係!

我女都要next week 先考pinao
仔, 係難攪, 無女甘自動自覺

醒目開學勳章

原帖由 evelyn317 於 09-9-10 14:48 發表

肥仔媽咪

事實上, 我都5係要亞女讀 Band 1學校,自己個女有幾多斤兩自己知,入到Band 1中學5代表成績變Band 1, 反而年年考第尾仲衰,亞女自己都會5開心, 但如果直屬學校都5收,真係5知點係出面同人爭,亞女有d同學, 5 ...

晚晚溫書溫到11點幾, 甘第二朝幾多點起身?
我女從未試過返學時間超過10點半訓

平時930一定上左床, 最盡一次係考試前無溫書, 臨考之前一日溫到10點半, 我已經覺得好幸苦, 因為第二朝要甘早起身返學

My kids are p3 & P6 also.
3 year difference but still keep on arguing everyday.
How about yours?

原帖由 Heidi媽 於 09-9-10 13:13 發表
你仔同我對仔都係P.3.

原帖由 Heidi媽 於 09-9-10 07:46 發表
humbertcarol,

我女都無乜cert! 來來去去都係鋼琴比賽! 特異功能更加無, 所以都係:sigh:

相信你女參加過朗誦, 今年的表現一定比去年好的. 我女玩左5年了, 頭1,2年我都感覺到佢有些怯場, 比平時水準打過九折, 漸漸 ...

Heidi媽,

你無講錯, 膽大是訓練番來的, 我無經驗所以咁遲(p.5)才玩朗誦比賽. 其實我呀女讀書一般, 所以要靠參考多些比賽幫佢儲多d證書.
下個月就參加深水埗區分齡泳賽, 由於參加過幾年, 這方面她就不怯場. 雖然沒有獎項, 但游出的時間就有進步.

‹ 上一主題|下一主題