用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10) [複製鏈接]

Dear Maria_lai,

Thanks very much for your valuable information.

Would you pm me the information about 'uniforms'?

Thank you very much!

原帖由 maria_lai 於 09-7-15 02:51 發表

yes, but you've also got the maths books and exercises for primary 2 1st term

原帖由 VAmum 於 09-7-15 11:30 發表
Dear Maria_lai,

Thanks very much for your valuable information.

Would you pm me the information about 'uniforms'?

Thank you very much!

PM左, 你睇睇

大家當係參考及一齊研究下啦.  如果發現09/10有任何唔同既安排或資料, 請update下. 我怕講得多但d料outdate, 累左大家, 咁就唔好幾好啦.

謝謝

I want the info for uniforms too.  Thanks!

原帖由 maria_lai 於 2009/7/15 14:16 發表

PM左, 你睇睇

大家當係參考及一齊研究下啦.  如果發現09/10有任何唔同既安排或資料, 請update下. 我怕講得多但d料outdate, 累左大家, 咁就唔好幾好啦.

謝謝 ...

回覆 151# ryohga 的文章

有冇諗過俾個仔去學普通話?對中文應該會好d~我今個summer會俾佢補eng,希望大家都有進步la!

原來你都有考dbspd,當時我仔都有second in,不過我當係bonus,因為冇諗過佢可以有second in,都係當攞個經驗la!

thx for maria_lai's info!!!!!!!!!

多得d熱心媽媽ge資料,起碼有個concept點樣為個仔prepare~

另外想問問學校附近ge 小x士好唔好呢?因為想幫亞仔搵定d 喇沙預備班,不過唔知好唔好呢…有冇家長可以俾d意見?thx again!!!

原帖由 maria_lai 於 09-7-15 14:16 發表

PM左, 你睇睇

謝謝 ...

Hi justin2003,

有呀, 他學普通話已經半年了, 他對中文認字都還可以, 但對中文的理解力便不行了.

原來你也in 了dbspd嗎?? 我阿仔其實是waiting list. 我現在還在想好不好去叩門. 但我的朋友很多都叫我不要這樣做了. 叫我不要放棄LS. 換轉是你, 你會不會去叩門?

原帖由 justin2003 於 09-7-16 00:21 發表
有冇諗過俾個仔去學普通話?對中文應該會好d~我今個summer會俾佢補eng,希望大家都有進步la!

原來你都有考dbspd,當時我仔都有second in,不過我當係bonus,因為冇諗過佢可以有second in,都係當攞個經驗la! ...

LSPS is very demanding on chinese as it is a chinese school. (but LS is equally very demanding on English). If the chinese is not up to standard, there are problems on two major subjects: Chiense & Maths in Chinese (out of three: English, Chinese & Maths).
Those with IS Kinder and good englsih background is relatively easier to survive in DBSPD. However, each year there are some kids from ESF, AIS and other International Kinders joing LS P1 and doing well. As long as there are sufficient effort,the kids will catch up fast.

原帖由 ryohga 於 09-7-16 10:37 發表

有呀, 他學普通話已經半年了, 他對中文認字都還可以, 但對中文的理解力便不行了.

原來你也in 了dbspd嗎?? 我阿仔其實是waiting list. 我現在還在想好不好去叩門. 但我的朋友很多都叫我不要這樣做 ...

請問各位新生媽咪已找到褓母車了嗎?
校車/褓母車問題版好靜,未有人覆......

kids has a lot of activities after school. School bus will not cover non-standard pickup time.
原帖由 darkmavis 於 09-7-16 12:16 發表
請問各位新生媽咪已找到褓母車了嗎?
校車/褓母車問題版好靜,未有人覆......

Maria
收到妳的PM,唔該哂.妳真是我們的明燈!
原帖由 maria_lai 於 09-7-15 14:16 發表

PM左, 你睇睇

謝謝 ...

那麼至少上學可以搭褓母車
放學不會每天也有活動吧!
如果一星期有兩三天要另外接放學, 再作打算囉~

原帖由 InitialD 於 2009/7/16 12:33 發表
kids has a lot of activities after school. School bus will not cover non-standard pickup time.

原帖由 VAmum 於 09-7-16 14:46 發表
Maria
收到妳的PM,唔該哂.妳真是我們的明燈!

唔好咁講啦
都係人幫我, 我幫人
客氣, 客氣

原帖由 darkmavis 於 09-7-16 15:02 發表
那麼至少上學可以搭褓母車
放學不會每天也有活動吧!
如果一星期有兩三天要另外接放學, 再作打算囉~

睇你幫個仔報幾多及乜野課外活動啦
星期一至六都有
我個仔都係搭校車, 佢逢星期二學小號, 搭唔到校車, 要亞婆去學校接, 一星期一兩次都ok既

請問住港島區的新生伙們如何上學?
還未找到褓母車 >___________<

dbspd同la salle各有各好,但dbspd有ib課程,如果你會諗住俾亞仔去外國讀書,ib課程會銜接到外國課程。

見過好多la salle仔(小﹑中學都有),都見過d dpspd 既中學生,感覺上2間學校出來既有唔同氣質 (唔想令大家覺得我標籤梗2間學校ge學生,不過只係個人意見)
o係呢度分享一下自己ge愚見︰

1. la salle仔比較活潑,轉數好快,有d都百厭ga (特別係中學o個d)。我自己唔mind個仔百唔百厭(查實佢真係一個百厭仔),as long as佢會遊戲時遊戲,顧住d功課就ok勒!

2. db仔比較斯文,俾人好"學者" ge感覺,上次去open day見到d小一生都好成熟大方,好impressed!!!不過有時佢地都會流露左d傲氣,可能始終係名校出身?另一樣要顧慮ge係學費,如果有得揀,我會prefer唔使交太多學費,咁可以俾多d 錢亞仔出去學下野。如果經濟唔係問題,或者你可以從宗教角度諗?從學校location諗?

呢d都係我平時見埋見埋呢d學生,所以有d咁ge感覺; 其實
家庭教育都對亞仔影響都好大!

要講邊間係preferable,真係五十五十,視乎你想佢受咩教育(學校方面)同埋培養到d乜野性格氣質出來啦,最重要係學校ge教育理念配合到你的要求!

以上o係個人意見,如果有錯,煩請家長一齊分享番!: )

原帖由 ryohga 於 09-7-16 10:37 發表

原來你也in 了dbspd嗎?? 我阿仔其實是waiting list. 我現在還在想好不好去叩門. 但我的朋友很多都叫我不要這樣做 ...

醒目開學勳章

dear maria,

想問下,你覺得LS仔曳嗎?
我聽我朋友講話LS仔好多好曳的
會掉櫈掉檯, 嚇到有d老師辭職!!

我仔比較純, 比人蝦/"魚"辱都唔識反抗的, 聽到朋友咁講好膽心呀
可否指教

原帖由 maria_lai 於 09-7-16 15:42 發表

睇你幫個仔報幾多及乜野課外活動啦
星期一至六都有
我個仔都係搭校車, 佢逢星期二學小號, 搭唔到校車, 要亞婆去學校接, 一星期一兩次都ok既

原帖由 wingogo 於 09-7-17 00:27 發表
dear maria,

想問下,你覺得LS仔曳嗎?
我聽我朋友講話LS仔好多好曳的
會掉櫈掉檯, 嚇到有d老師辭職!!

我仔比較純, 比人蝦/"魚"辱都唔識反抗的, 聽到朋友咁講好膽心呀:bashful:
可否指教
...

唔好講到呢間學校咁恐怖.  如果真係咁差, 就唔會仲有咁多人入來讀啦.

呢間學校好注重紀律, 一發現有問題, 佢地都會好緊張去處理.  以呢一年來講, 我得確見過或知道有學生好百厭, 但好離譜既都係少數, 多數情況都係一般男仔有既問題.  你知男仔多數都係百厭及比較好動, 但亦都有好多好乖好聽話.

其實每間學校都有好百厭既學生, 最緊要係學校既態度及處理方法.  學校係一個小社會, 小朋友要趁機學下點面對各種唔同既人及事.  平時我地見到或傾開有關問題, 我都會講定d處理方法俾亞仔知.  如果唔係太過份, 我都由得個仔撞下, 趺下, 自己試下處理問題.  當然, 太離譜或危險既就更係要父母幫手了.

唔好咁膽心, 開學之後睇下點先啦. 有問題可以向老師或學校反映架.

This happens in my good old days and not sure if this still happen today.
原帖由 maria_lai 於 09-7-17 09:53 發表

唔好講到呢間學校咁恐怖.  如果真係咁差, 就唔會仲有咁多人入來讀啦.

呢間學校好注重紀律, 一發現有問題, 佢地都會好緊張去處理.  以呢一年來講, 我得確見過或知道有學生好百厭, 但好離譜既都係少數, 多數情況都 ...

原帖由 InitialD 於 09-7-17 16:11 發表
This happens in my good old days and not sure if this still happen today.   

我想就算有, 係咪都係幾個咋?
有都唔奇既, 始終係男校, 學生又係五湖四海到來, 真係乜人都有

but in secondary school. (not in primary school)
原帖由 maria_lai 於 09-7-17 16:28 發表

我想就算有, 係咪都係幾個咋?
有都唔奇既, 始終係男校, 學生又係五湖四海到來, 真係乜人都有
‹ 上一主題|下一主題