用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 chunheimama 於 09-9-9 23:06 發表
Hello, hkefai, 我等咗你好耐啦, 請問你小朋友小學偕段是不是要出外補英文呢, 請指教一下, thanks-a-lot!

我有請私人補習,每週三晚,專補中英文。數學和常識則自己教。

原帖由 ron106 於 09-9-10 10:37 發表
唔好意思~~即係是否派得很差,因我係NET 14~~諗住跨區選此校~~

據聞派英中比率較往年差許多,其實NET 14大把好學校,競爭者較少。

原帖由 JustinJustin 於 09-9-10 15:17 發表
暑期後, 我家樓下, 有兩個柴米升中一學生,
一個穿St Paul CoEd 校服, 一個穿BPS 庇理羅士校服.
恨死我, 我都想囝囝有咁醒。

其他學生就唔知,柴米網頁冇話明。

...

最重要是睇整體Band 1 %佔有率,好像愛秩灣官小今年仍有十多個派QC,但其他就派得麻麻地。相信Net16小學中,兩間基灣和丘佐榮派英中%都超過五成,柴米好像約四成。

原帖由 JustinJustin 於 09-9-10 15:17 發表
暑期後, 我家樓下, 有兩個柴米升中一學生,
一個穿St Paul CoEd 校服, 一個穿BPS 庇理羅士校服.
恨死我, 我都想囝囝有咁醒。

其他學生就唔知,柴米網頁冇話明。

...

有個家長在以下有提約 50% Band1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143845&extra=page%3D1

Net 14, 學校真係幾好,地區出生人口少,名校多,中學更多,當然很多band1,2,3都有。
但Net14家長卻喜歡去Net12的學校上學,睇D校車就知啦! 而且讀直資及私校都很多。
所以很多在Net14讀書的小學生,是住TKO。

原帖由 hkefai 於 09-9-10 22:44 發表

據聞派英中比率較往年差許多,其實NET 14大把好學校,競爭者較少。

柴米 or 炮米 ,今年90週年紀念,校友咁多,同宗教又有5分加,first round有15先有得抽。

祝大家好運

原帖由 ellang 於 09-9-10 23:28 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143845&extra=page%3D1

原帖由 ellang 於 09-9-10 23:28 發表

40幾% Band 1 是柴米家長告訴給我知,她還說升中派位一年比一年差,好像以前在北角時是50%以上Band 1,但我覺得現在仍有40幾%Band 1 都吾差。當今Net 16排名第一是基灣(愛秩灣),第二是基灣,第三是丘佐榮,第四才是柴米。無論如何,以上四間要在统一派位階段選第一志願才有機會,祝大家好運!

我有一個疑惑, 為什麼好成績的學校不行小班教學呢?
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1519/net-16re.pdf

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

好成績學校咁多人選,跟本不怕收生不足,當然唯持30人一班。
原帖由 kikiboy 於 09-9-11 09:40 發表
我有一個疑惑, 為什麼好成績的學校不行小班教學呢?
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1519/net-16re.pdf

原帖由 JustinJustin 於 09-9-11 09:52 發表
好成績學校咁多人選,跟本不怕收生不足,當然唯持30人一班。

咁換言之係咪小班學校就代表擔心收生不足? 根本唔係為了改善教育質量? 政府幾時實行全港小學都要小班教學呀?

請問net 16的北角循道上午或下午校, 又如何呢 ? 有無得同基灣/柴米fight呢 ?? 我上過北循的校網, 但睇唔到佢派中學的成績或派英中的percentage, 請媽咪們比d意見啦, thanks ~~ cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

柴米, 吸引我是用普通話教中文科, 四班中衹有一班用, 好似由佢選. 升小一的小朋友,好多在幼稚園都有學普通話,
炮米由小二開始。

基灣(愛蝶灣)功課, 太多了10樣, 我唔喜歡.

原帖由 hkefai 於 09-9-11 00:15 發表

40幾% Band 1 是柴米家長告訴給我知,她還說升中派位一年比一年差,好像以前在北角時是50%以上Band 1,但我覺得現在仍有40幾%Band 1 都吾差。當今Net 16排名第一是基灣(愛秩灣),第二是基灣,第三是丘佐榮,第四才是柴米。無論 ...

Hi 典典, 係呀, 誤會左呀, 北循係14網呀, thanks for the updating ~~  cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

典典?
cincin, 你又打錯字喇, 係咪特登等我哋笑吓輕鬆吓呀? 嘻嘻...

原帖由 JustinJustin 於 09-9-11 10:58 發表
柴米, 吸引我是用普通話教中文科, 四班中衹有一班用, 好似由佢選. 升小一的小朋友,好多在幼稚園都有學普通話,
炮米由小二開始。

基灣(愛蝶灣)功課, 太多了10樣, 我唔喜歡.

...

我個女是今年丘佐榮小六畢業生,被派BPS,丘佐榮今年派得吾錯,有25人被派婦女會,有各超過10人被派嘉諾撒、張祝珊、聖馬可。有約各5人派中華基金和筲官。2人派BPS。仲有啲誇區英中和19人被派民生等,所以應該有約50% Band one (共約86人)
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=728

Hi rowdwong, 多謝你的分享 !! 你個女都幾勁wor, 想請問係唔係要全級考到頭50名內中一派英中會機會大d呢, i mean在丘佐榮 ??
另外, 想請教下你女女的小五,小六學校生活概況是怎樣呢 ? 我覺得如果是在職媽咪對小朋友的支援是好有限的, 要靠工人姐姐或老人家在功課上的幫助好少, 又要好靠個小朋友本身的定力(因為香港地引誘太多), 你可以分享下嗎 ??
我都有個大女在丘佐榮讀緊小三, 因為仲有細仔跟住, 所以今年都要去睇下d學校, 其實丘佐榮都幾ok, 但仍想諗下基灣(舊).  好高興在這裡認識你 ~~  cincin
‹ 上一主題|下一主題