用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

你問清楚好wor
我仔個間學校係計頭十個架咋, 即係你填到周圍都係, 佢就計你岩既頭十個.  明唔明?

原文章由 jazzmama 於 08-6-10 14:25 發表
Eva
我仔d 標點又係錯到 9 彩
我覺得好難溫
所以無 side 時間去標點
祇係叫佢係咪都加入去
因為學校加多唔扣分, 無標點一定無
所以...我有殺錯無放過

...

duplicated

[ 本文章最後由 hhma 於 08-6-10 16:04 編輯 ]

我黎報到啦.....   
因為早前公司d野好忙,所以無上黎巡邏
不過一定要同各位靚媽咪講句"多謝晒你地d補品"阿囝黎緊星期四開始考試...時間剛剛好可以比佢補吓身! 希望可以幫佢增加少少啦......
剛剛果假期只可以係星期一同佢溫書.....都唔知點死啦
阿囝一d都唔緊張....仲成日溫溫吓訓左覺 ...激死我

原文章由 jazzmama 於 08-6-10 14:25 發表
Eva
我仔d 標點又係錯到 9 彩
我覺得好難溫
所以無 side 時間去標點
祇係叫佢係咪都加入去
因為學校加多唔扣分, 無標點一定無
所以...我有殺錯無放過

...

jazzma, Eva & hhma>>

細仔又係標點錯到 9 彩!我地填多會倒扣分喇!!
都5明點解學校標點呢part出題奇深,成日出古人名言、諺語(即考單/雙引號),我仔孤陋寡聞邊識啫!

pls check mail

全力閉關無晒人???

係呀, 係屋企真係溫到好悶, 諗住上下bk, 亞女又睇埋一份, 唔做野 唯有機都熄埋
今朝返工先有得上下黎乍

原文章由 hhma 於 08-6-11 17:18 發表
全力閉關無晒人???

原文章由 joanneka 於 08-6-12 10:16 發表
係呀, 係屋企真係溫到好悶, 諗住上下bk, 亞女又睇埋一份, 唔做野 唯有機都熄埋
今朝返工先有得上下黎乍

Good morning all moms>>
Last Sat.,Sun and 端午補假都閉關,以一敵二(兩仔差5多同期考),悶到

P5個件還好,中文只同佢溫下字句填充、成語,比D補品佢嘆!英文就go through下 tenses、prepositions and reader...
F1個件好甘--中史、IH(HK history...)、IS(animals/plants cells, energy etc.)  

JP
F.1 d 野甘深, 又唔同晒我地以前, 第時我都幫唔到亞女
原文章由 JP 於 08-6-12 10:54 發表

Last Sat.,Sun and 端午補假都閉關,以一敵二(兩仔差5多同期考),悶到

P5個件還好,中文只同佢溫下字句填充、成語,比D補品佢嘆!英文就go through下 tenses、prepositions and reader ...

原文章由 joanneka 於 08-6-12 11:08 發表
JP
F.1 d 野甘深, 又唔同晒我地以前, 第時我都幫唔到亞女

Joanne>>
妳亞囡咁叻,自動波,5使妳幫都掂!

我係文科出身,Maths and Science(except Bio.)我至C,已經幫5到。中/英/中史/IH仲得,但遲D英文通識都未必掂(我個年代冇)...

JP
我日日 幾桶血你唔知乍
通識係唔係F.1就開始有?

原文章由 JP 於 08-6-12 11:24 發表

Joanne>>

我係文科出身,Maths and Science(except Bio.)我至C,已經幫5到。中/英/中史/IH仲得,但遲D英文通識都未必掂(我個年代冇)... ...

JP,
嘩! 你好行害喎...連中學d野都攪得掂! 我依家同阿囝溫到出血 我又悶到死 下死下! 希望快d離開這個考試啦!

亞仔話標點今次好左
一定有分, 因佢睇返閱讀理解方法, 有加 引號

英文條仔話勁淺
但我問佢會唔會合格..佢答唔知:;pppp:
連自己都無信心...學咩人話淺呀

我trip中左英作文, 開canada...
但中埋人地話唔比用的國家
死未....  

原文章由 hhma 於 08-6-10 16:01 發表
你問清楚好wor
我仔個間學校係計頭十個架咋, 即係你填到周圍都係, 佢就計你岩既頭十個.  明唔明?

心裡明白 大家苦況
要加油!努力呀
我剛剛過完以一敵二的日子....
尋晚開始玩大富翁0拿..
今晚溫埋音樂呈分..就一天都光晒囉..

JP, Joanneka

我頭先 hb 先話我 d 數 c
如果亞仔上左中學我唔識教
叫我唔洗諗退休...

原文章由 JP 於 08-6-12 11:24 發表

Joanne>>

我係文科出身,Maths and Science(except Bio.)我至C,已經幫5到。中/英/中史/IH仲得,但遲D英文通識都未必掂(我個年代冇)... ...

好驚wor
我到時又係小五同F1 wor

原文章由 JP 於 08-6-12 10:54 發表

P5個件還好,中文只同佢溫下字句填充、成語,比D補品佢嘆!英文就go through下 tenses、prepositions and reader ...

係wor, canada wor
thanks very much

中作我地係"童年趣事"

原文章由 jazzmama 於 08-6-12 12:41 發表
亞仔話標點今次好左
一定有分, 因佢睇返閱讀理解方法, 有加 引號

英文條仔話勁淺
但我問佢會唔會合格..佢答唔知:;pppp:
連自己都無信心...學咩人話淺呀

我trip中左英作文, 開canada...
但中埋人 ...

我果件成績出左一半喇!
上左小學咁耐,我估最差都算係呢次。
考數學果日返黎話做唔晒,我都知奶野,點知真係。
返黎話唔合格呀!又話自己已經喊左成堂架喇!
我老公黑晒面,我都唔知講咩好!
死啦個仔文唔得武又唔掂,點上好少少既中學呀!

[ 本文章最後由 wwyee 於 08-6-12 17:59 編輯 ]

原文章由 joanneka 於 08-6-12 12:12 發表
JP
我日日 幾桶血你唔知乍
通識係唔係F.1就開始有?

Joanne>>
No 通識in F.1 in our school but we have Intergrated Humanities (incl. history, geog.Civic education,etc.)--not easy!

alice

我星期一至考音樂樂理
都唔知點溫
其實...有無補品呀

原文章由 alicetong 於 08-6-12 12:43 發表
心裡明白 大家苦況
要加油!努力呀
我剛剛過完以一敵二的日子....
尋晚開始玩大富翁0拿..
今晚溫埋音樂呈分..就一天都光晒囉..
‹ 上一主題|下一主題