用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

smarties,
妳好嗎?? 妳仔仔是否讀金巴倫k3呢??
妳心目中有邊間小學呀???  一齊傾啦!!!

vvmakyy ,

pls, check the p.m.

mickeywinnie3,

I checked my p.m., no any message received.

vvmakyy

vvmakyy ,
其實我想同妳交換電話, 但不知道點解SEND 不到P.M.
MICKEYWINNIE

mickeywinnie,

我都有click ip, 但係都一樣有反應, 唔緊要啦, Baby Kingdom 成日都壞壞地, 可能太多人上, 等好番先再試過啦!

(證明 Baby Kingdom 有好多忠實擁蠆)

vvmakyy

vvmakyy ,
妳仔仔有無讀p.n. 呀?? 如有6,7 月份妳會繼續讀嗎?
mickeywinnie

我個係囡囡黎架, 你指的p.n.係咪 pre-nursery, 我囡囡冇報過任何課程及興趣班, 我覺得佢都有少少聰明, 活躍又唔怕羞, 所以咪唔讀, 如果返左p.n., 第日番學老師教 d 野佢會冇興趣架!

vvmakyy

vvmakyy ,
Sorry! 記錯了妳是囡囡, 咁妳囡囡在過去一年有無參加過其他活動興趣斑呀 ?? 有無學特別嘢呢???
mickeywinnie

我囡囡咩都冇學過, 星期日有時帶她到中央圖書館睇書, 有時我自己借書回家比她, 所以有很多都係從書本學番來, 加上我媽媽每朝帶她去飲茶, 所以她口齒好伶俐, 唔好聽就叫牙尖咀利

其實我想佢學琴, 要等佢4歲半才學, 聽到有人講參加兒童合唱團, 我都唔知有咩學, 你有咩好介紹呀?

vvmakyy

你有冇幫你囝囝報什麼課程呀?

vvmakyy

vvmakyy ,
我仔仔咩學外活動都未學, 因一至五要返學, 星期六日
玩同休息,  但佢好鐘意寫字, 一得閑就做功課,
我覺得佢劃畫無咩天份,  大少少會學游水!!

你囝囝係邊到返學, 學到d咩野, 讀得開唔開心, 點解要轉校呀?

vvmakyy

vvmakyy ,
馬鞍山綠茵, 讀得幾開心, 因為p.n. 人少集中照顧,
轉校因為馬鞍山網好的學校無咁多,  在學到好多字,
我都驚好似妳話咁第日返學d

vvmakyy , esther, 天使媽媽:
想問妳們點解會選擇金巴倫的呢??  分亨吓!!!

Hello Mickeywinne3 & vvmakyy & all moms :

好耐沒有上bk 碌碌, 因為我囝囝係最細仔仔(12月出世),同時佢考過好多間都唔收,老師問佢又不合作(interview)!!!
唯獨巴金倫收佢讀住先!
睇下佢跟唔跟到 ,可能會repeat k.1.比佢做大仔.

天使媽媽 ,
真的很奈沒見,  很忙嗎??
各位媽咪: 妳地有無睇"約克XX公司" 的题目呀??
好似令人好憺心呀!!  比D 意見!!!!!

天使媽媽

你囝囝現在已係金巴倫讀o左差不多一年, 咁佢依家跟唔跟得上呀? 是否真的有需要 repeat K1 做大仔, 上堂時是否反應較慢呀? 你另外有冇選擇其它幼稚園?

vvmakyy

mickeywinnie3,

我都有睇"約克"這個題目, 之前bk的媽咪都有講約克在錢方面好現實, 但金巴倫都係有講錢o架啦, 但我諗好多幼稚園都係咁, 示附佢地貪多與少, 好似學校話要交茶點費, 你可以唔交都得o架, 如果我o地第日覺得麻煩, 都可以再交番茶點費, 係雙方你情我願

交學費交比某公司方面, 我就唔係太驚, 人地讀o左咁多年都係咁啦,

其實, 我擇金巴倫的原因, 係貪佢英文程度好而學費不太貴, 加上有普通話, 雖然雜費多而貴, 我諗加起都不會多過其它係九龍塘區的學校, 我朋友的囡囡讀 St. Catherine, 一年學費要$33,090, 雖然唔多雜費, 但係茶點要自備, 你想學校代辦都冇, 沒有彈性, 而且中文程好過 St. Catherine

你又點睇!

vvmakyy
‹ 上一主題|下一主題