用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
樓主: 中天英
go

優才08小一家長會 [複製鏈接]

原文章由 維尼媽 於 07-8-22 19:19 發表

舊年我同老公都係谷底,囝囝同幾位同學一齊 in 培僑,全部好朋友都收,淨係唔收我囝囝,嗰種挫敗感好強烈,不停係咁諗,係咪因為個仔有問題,係咪因為佢唔識字?係咪因為佢脾氣硬?係咪因為佢自我?係 ...

多謝妳呀...我感受到妳倆當時的感受、怎樣也好妳始終都是一個正面的人。請放心、我其實都樂觀的、祗是早些安排做事後功夫。妳囝囝最後都能入讀gt、咁算唔算先苦後甜?可能上天早己安排妳囝囝與gt有緣。好多謝妳咁樂意地想幫我教我、我會自己努力去花多d心思去做好。多謝妳的心意:

原文章由 Bluecat 於 07-8-22 15:30 發表
beesbees, congratulation!!

你小朋友係咪又係咁叻兩間都收so打俾你選擇ah???
你有冇小朋友讀緊GT???

最遲可能Next week先知,唉心情有排忐忑lar!!

Bluecat,

我就係驚只排一邊太冒險, 所以報了MK+TKO.
我大女今年升G2. 我估今個星期內應該收到信,不用太擔心.

appletony, hui1206,

謝謝你們!

簽名被屏蔽

原文章由 芷鍛 於 07-8-22 22:32 發表
軍生,beesbees
真係恭喜晒 !能收到電話實力非凡 我仲未收到任何音訊:-| 呀女又唔肯講佢考左d物,想估下佢識唔識都唔得,真係令人擔心......希望明天收到好消息啦...否則我要下星 ...

芷鍛,

希望你出門前收到好消息.

簽名被屏蔽

原文章由 un_gu 於 07-8-22 21:23 發表
It seems there are quite a few 2nd child in this year.  I am waiting with my long neck too because I am looking forward to the reply for my younger son.  Hope I can receive a phone call soon...

un gu
你都係有個大仔/女在GT讀嗎?  MK 定 TKO 呀?

平時都係我先生去開信箱, 這幾天自己都有些緊張, 放工會自己去 check, 見到個信箱沒有信, 真是有些失望.

昨晚問阿仔上次去優才面試的情況, 他出奇地肯答, 阿仔話係男老師問他, 請他讀中文和英文故事書, 他還說當時有其他小朋友走來走去, 老師就請他們安靜些, 另外, 他又說有玩七巧板, 抽鉛筆就沒有啦.

我問阿仔識唔識讀和玩七巧板, 他答我有D識有D唔識, 唔識個D老師幫佢完成.

晚飯後, 阿仔就要求自己做塊七巧板玩, 還玩得好開心, 雖然剪完後他未能砌回一張A4紙, 但他在A4紙上畫線和剪紙都好用心, 還砌了一個他很滿意的圖形, 問媽媽靚唔靚.  此事此刻, 我想, 他已做得很好了, 壓力就留番備自己啦, 希望幸運之神會再降臨我們身上.

祝大家好運.

原文章由 Farm 於 07-8-23 09:01 發表
平時都係我先生去開信箱, 這幾天自己都有些緊張, 放工會自己去 check, 見到個信箱沒有信, 真是有些失望.

昨晚問阿仔上次去優才面試的情況, 他出奇地肯答, 阿仔話係男老師問他, 請他讀中文和英文故事書, 他還 ...

識得欣賞囝囝一定會係好媽媽!母子情比一切來得珍貴!
維尼媽

原文章由 情常在 於 07-8-23 00:15 發表

多謝妳呀...我感受到妳倆當時的感受、怎樣也好妳始終都是一個正面的人。請放心、我其實都樂觀的、祗是早些安排做事後功夫。妳囝囝最後都能入讀gt、咁算唔算先苦後甜?可能上天早己安排妳囝囝與gt有緣。 ...

我認為一切都係上天眷顧,但點都要來回地獄又折返人間!

我都唔係咁正面,只不過諗立個榜樣俾囝囝睇,可能結果都係一樣,但爸爸媽媽點都唔放棄,希望佢將來都係!

等你好消息!
維尼媽

原文章由 維尼媽 於 07-8-23 10:10 發表

我認為一切都係上天眷顧,但點都要來回地獄又折返人間!

我都唔係咁正面,只不過諗立個榜樣俾囝囝睇,可能結果都係一樣,但爸爸媽媽點都唔放棄,希望佢將來都係!

等你好消息!

中生

你去咗邊呀?點解無咗你消息嘅?好鬼担心你呀!

[ 本文章最後由 維尼媽 於 07-8-23 10:17 編輯 ]
維尼媽

Congradulation to those already got news.  I am still waitng.  As mentioned by some parents before, I keeping looking at the mailbox ... but always are the bills, bank statements etc.

A bit surprise that my son asked me the result last night, though I haven't mentioned my anxiety.

如果學校今早寄出, 有部份屋苑可能今日下午收倒.

原文章由 Farm 於 07-8-23 08:41 發表

un gu
你都係有個大仔/女在GT讀嗎?  MK 定 TKO 呀?

Yes, my daughter will be in TKO G1 in Sep2007 and we live in TKO too.  Therefore we very much hope that my son can go together.

原文章由 un_gu 於 07-8-23 11:28 發表

Yes, my daughter will be in TKO G1 in Sep2007 and we live in TKO too.  Therefore we very much hope that my son can go together.

嘩!  今年真係好多個細仔/女申請, 我知道連埋你同中兄有十個.

經過兩晚眼光光等天光尋晚終於爆發,唔舒服一早11pm就眠了!!!
等個幾月好似好快,過但呢幾日就度日如年咁!
早兩日都唔係好想出街怕聽唔到電話,但今日決定括出去帶囝囝去下太空館時間仲快過D!!!

今晚上來再大家互報消息la!!!Good luck!!

Hi 咁多位 恭喜哂收都電話消息的朋友

希望如軍兄所講,今晚番黎要向信箱收都好消息啦,我今朝落樓明知無野都走去裝裝,c6重話我癡左,晨早邊有人派信架

[ 本文章最後由 kae 於 07-8-23 12:19 編輯 ]

軍魁星, beesbees,
恭喜你地.

其他媽咪, 我地一齊打打氣, good luck.

我每天都好期望收信, 這幾天的心情好像在下雨, 好想見到彩虹.
不過, 我不會強求, 一切隨緣, 我知道神自有好安排給我囡囡.

這幾日上BK看這版留言,心情也變得很緊張,希望見到這裡的BK爸爸媽媽也能收到喜信。

AFSL

Beesbees,

恭喜你 為增加入學機會,我都覺得選Both穩陣啲。

AFSL

原文章由 beesbees 於 07-8-23 00:37 發表

Bluecat,

我就係驚只排一邊太冒險, 所以報了MK+TKO.
我大女今年升G2. 我估今個星期內應該收到信,不用太擔心.
‹ 上一主題|下一主題