用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基教~大坑東幼兒學校
樓主: FlorenceChan
go

基教~大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

hi 各位媽咪:

我想問下有冇B班樹熊組媽咪係到呢?我想你地幫忙 E-MAIL 上星期的日誌比我,因我全個星期都收唔到曰誌呀:cry: :cry:

殷儒媽咪

請問有無地址電話,我想個女讀呢間,佢而家9個月,唔知要唔要報名先?
未經本人許可, 不得轉載

原文章由 Lulu皇后 於 07-8-13 16:23 發表
請問有無地址電話,我想個女讀呢間,佢而家9個月,唔知要唔要報名先?

http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.htm

入去睇睇, 希望幫到你.

thanks
原文章由 Mcmug03 於 07-8-13 17:51 發表

http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.htm

入去睇睇, 希望幫到你.
未經本人許可, 不得轉載

Hi bebe2020,

我囡囡都喺今年11月開學呀!

我阿仔今年剛在大坑東畢業,上N2時更是放棄咗培正K1個位.....

到今年7月中,畢業禮上,謝師宴裡,我的心情,只有"感謝!感謝!再感謝!!"

這兒的老師,大多數是把孩子放在心上的....

謝師宴上,好幾位老師都不捨得孩子,哭成淚人....

小朋友也不捨得老師...到如今,我和仔仔都很懷念她們!

原文章由 bebe0212 於 07-8-9 17:06 發表
Hi, all mama,

How do you comment 基教~大坑東幼兒學校 , because my baby will go there in Nov., thanks in advance!

原文章由 Kammy 於 07-8-14 00:19 發表
Hi bebe2020,

我囡囡都喺今年11月開學呀!

我阿仔今年剛在大坑東畢業,上N2時更是放棄咗培正K1個位.....

到今年7月中,畢業 ...

我同你一樣, 當年N2時都放棄左培正既學位, 當中"大坑東"一定有佢既吸引我之處. 到目前為至我都覺得我既選擇係無錯既!

原文章由 loklok0104 於 07-8-14 09:22 發表

我同你一樣, 當年N2時都放棄左培正既學位, 當中"大坑東"一定有佢既吸引我之處. 到目前為至我都覺得我既選擇係無錯既!

lok ma,
我想問下幾時先有字寫架
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

殷儒媽咪,

我囡囡係樹熊組, 你pm你個email address 俾我, 我send俾你!

原文章由 殷儒媽咪 於 07-8-13 14:53 發表
hi 各位媽咪:

我想問下有冇B班樹熊組媽咪係到呢?我想你地幫忙 E-MAIL 上星期的日誌比我,因我全個星期都收唔到曰誌呀:cry: :cry:

殷儒媽咪

原文章由 loklok0104 於 07-8-14 09:22 發表

我想問下各位, 係你地心目中.... 呢間學校有d咩可以好到令你地會放棄培正既學位呢? (因為培正真係好難考到入去架喎!)
thanks!!!

原文章由 262806 於 07-8-14 11:55 發表

我想問下各位, 係你地心目中.... 呢間學校有d咩可以好到令你地會放棄培正既學位呢? (因為培正真係好難考到入去架喎!)
thanks!!!

我又想發下up風...

我兩個小朋友,大仔當年讀SC,而家細囡讀THT,作為家長當比較兩間學校時,THT簡直係超值,我所講超值係指學習相當全面,老師那份對工作投入和對學生關愛亦係有$都未必搵到

如果家長仍熱受追求學術程度,我當然贊成繼續追捧名校"幼稚園"吧!

不過作為過來人的我,是很明白一般迷戀名校家長選擇,因為人有時始終有種"不到黃河心不死"既心態。(當年的我亦是活生生例子)

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 07-8-14 13:01 編輯 ]

原文章由 262806 於 07-8-14 11:55 發表

thanks!!!

我初時同樣都有你呢個問題, 壓力與開心之間真係好難取捨..............

Isaac係2歲幾時in左8間幼稚園, 好幸運地8間都收左佢, 包括所謂既名校"培正", "民生", "st. cat".........., 但最後我選左大坑東, 原因只有一個, 我想樂樂係一個開心快樂下渡過童年, 人生路漫漫長, 我唔想佢咁快就要去面對功課既壓力, 我想每天都見到佢天真可愛既面孔. 大坑東雖然唔係太著重學術方面, 但學校有理念, 學校資源十分豐富充足, 校方亦非常著重家長既合作, 因為培育未來社會棟樑唔旦至係學校既績責, 家長亦係重要因素, 學校亦著重啟發小朋友既思考力及創作力, 唔似得傳統名校, 只顧著刻板讀書, 而呢間學校既小朋友你會發覺佢地有無窮無盡既創作力, 小腦袋轉得好快,  所以升到小學我亦唔擔心樂樂追唔上.

以in 咁多間學校離講, 我夠擔講句, 大坑東既老師係最nice既, 令我覺得好親切, 好舒服, 所以當時留下好深刻既印象, 而所謂名校D老師就較cool, 無麥笑容, 有D重年紀較大添!

以上係我個人既見解, 希望同你分享吓!

很多謝你們的分享,我想問是否現在要報名呢?
我BB  15mths
請回覆
Thanks

all,

好多謝各位既回應, 其實我小朋友唔係你地學校既學生, 只係路過, 覺得好奇怪, 點解你地入到d咁難入既幼稚園都會放棄, 係我心目中, 學術定係開心, 有時真係好難取捨, 揀咗又好驚會揀錯, 驚佢地上到小學跟唔上, 害咗個小朋友, 真係好難作出選擇.........

原文章由 262806 於 07-8-14 15:59 發表
....學術定係開心, 有時真係好難取捨, 揀咗又好驚會揀錯, 驚佢地上到小學跟唔上, 害咗個小朋友, 真係好難作出選擇.........

sorry~見你講到"害左"咁嚴重! 真係笑左出黎

其實如果你對小朋友成長發展了解多d,就會更清楚知道如何選擇那類幼稚園作為孩子學前教育:)

有冇坐緊張叔叔校車的家長?
你地有冇簽左個份通告?

kksam,

我囡囡上學期有坐,今個學期冇坐了!

原文章由 kksam 於 07-8-15 16:37 發表
有冇坐緊張叔叔校車的家長?
你地有冇簽左個份通告?

原文章由 mandymfl 於 07-8-15 17:00 發表
kksam,

我囡囡上學期有坐,今個學期冇坐了!

係坐另一架車定自己接送?

請問你地覺得張叔叔d車隊點呀﹖
黃埔線,有冇人知司機同媬姆照顧如何﹖

原文章由 Xenc 於 07-8-15 17:47 發表
請問你地覺得張叔叔d車隊點呀﹖
黃埔線,有冇人知司機同媬姆照顧如何﹖

依家好煩, 學校要求保姆姨姨幫學生換埋鞋, 但依家保姆車出通告, 話唔會做, 要簽名. 咁我地的仔囡番到去, 即係點??

原文章由 Sally21 於 07-8-10 20:21 發表
[quote]原文章由 maisylong 於 07-8-10 18:59 發表

各位大坑東學友:
好高興仲見到呢個討論區,因我仔仔經已畢業好幾年,而家仔仔成日話要返去探 ...

Hi, Sally

你仔仔好叻呀

我仔仔低班時係FION老師做班主任, 今年升高班係由玲玲老師做班主任, 我真係好唔舍得FION老師呀, 因為佢以往教開高班既, 所以非常有經驗, 而且佢對小朋友有要求, 我係佢身上真係學到好多野, 而玲玲老師我都知佢係一位經驗豐富既好老師, 不過可能岩岩升上高班, 所以同佢接獲較少, 希望未來既日子可以係佢身上取到經.

希望仔仔第時都可以好似你仔仔咁派到間心儀既小學啦!
‹ 上一主題|下一主題