用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 ...
樓主: man15110
go

小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾? !

hi kristymum:
thanks for your clarification!

hi kristymum, cheukmom,
1 is vocabulary list and the other should named with supplementary note .

有無人參加旅行?及參加義工或班代表????

會參加旅行也想參加義工,但怕冇人陪囡囡,因
"老闆"未必會去?!

lauerica 寫道:

me too
catthinmom 寫道:
會參加旅行也想參加義工,但怕冇人陪囡囡,因
"老闆"未必會去?!

[quote]
lauerica 寫道:
[/quote]

我想叫救命呀 !1C今天好多功課,樣樣都有排做 ,但她又好似沒異樣

睇怕今晚冇11:00pm都冇得收工

請問1C班中文造句, (一) 是同學 , (二) 是什麼?   
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707,

Hi Fion, why it's so different, it should be

中文造句,

(一) 一同

(二) 留給

fionwong2707 寫道:

1B 班做句係(一)晚飯(二)開始
好彩今日唔係禁多功課做....請問大家會唔會參加旅行呀??

Hi, catthinmom

謝謝您! 我相信你女兒是對的, 因為課文內都沒有"同學" 這個詞語.
我認真地和囡囡說, 以後要留心, 媽咪不是次次都能找人幫到你的,而且這是你的責任!
另外, x x 天地, 手冊上她沒有寫何時要做及明天是否要交? 我說做不做你自己決定, 我沒有意見 (因我覺得這些通常是星期一交的功課), 她說做定先都無問題!

Regards
Fionwong
catthinmom 寫道:

Hi Fion, why it's so different, it should be

中文造句,

(一) 一同

(二) 留給

[quote]
fionwong2707 寫道:
[/quote]
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

亞女話XX天地只是派回and keep it, no need to do at this moment.

請問1D家長,

請問今日的Funny Note簿上寫什麼。我怕我囡囡寫漏。還有,其實Funny Note是用來做什麼?

Apple
Boy
Cat
Dog
Egg
Fish
Girl
Hand
Ice-Cream
蚊蚊媽

Thank you BCMAMA.  I know which one now.

BCMAMA 寫道:
thanks for your clarification!

1 is vocabulary list and the other should named with supplementary note .

今晚係我忙呀.  亞女做完功課我仲未睇完通告.

旅行我會去, 如果大家都可以一齊去就最好啦, 可以見下面麻

Dear all,

我在想不如大家想下計仔或暗語,到時旅行相認...好嗎? 大家比D意見.

catthinmom,

好好玩呀! 似唔似紅花會起義

多謝你的回應WinChe, 那麼是否表示有只在囡囡是在Waiting List時才 會有second interview 或是若囡囡只interview 一次便會成功直接獲取錄而冇需要在second interview 由校長面見?多謝相告.[quote]
WinChe 寫道:
我經驗係first interview 唔駛見家長, 家長只係要填一份問卷; 但如果係 waiting list, 咁 second interview時就要見家長, 係校長見

yes, bingo.

[quote]
沙律之家 寫道:
多謝你的回應WinChe, 那麼是否表示有只在囡囡是在Waiting List時才 會有second interview 或是若囡囡只interview 一次便會成功直接獲取錄而冇需要在second interview 由校長面見?多謝相告.[quote]

ME TOO... TKS

KristyMum 寫道:
Thank you BCMAMA.  I know which one now.

[quote]
BCMAMA 寫道:

[/quote]  

Dear mammum

我囡囡寫了:

Apple, Boy, Cat, Dog, Egg, Fish, Girl, Hand, Ice-Cream, Jet, Kite, Lamp, Men, Nose, Orange, Pen, Queen, Rain, Sugar, Tree, Umbrella, Van, Water, X'mas, Yellow, Zoo

我囡囡話:「funny note just write someting or stick something」

好似今堂, 老師比佢地聽2-3 次錄音帶, 然後問佢地聽到D什麼字, 然後老師寫在黑板上。

我諗funny note just do it during the lesson.

beemama ,

吾該晒。    我真擔心點解我蚊蚊沒有寫。   
蚊蚊媽
‹ 上一主題|下一主題