用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

hoho1230>>祝你仔仔早日康復.
我都放左半日假同亞仔溫習,無辦法吾陪太子讀書啦,之前都未認真溫過   
同佢溫英文真係好嘔血!

hoho1230>>祝你仔仔早日康復.

Joanne2004>你轉死性呀? 居然會放假陪太子讀書.

過咗今日總於可以放鬆下,下星期考乘數、常職及G.R,我最擔心係G.R,因以上次測驗經驗睇,囝囝呢科最差,因他COMPRE最差及比較弱 ,(好似問佢今日識唔識G.E,佢就話除咗睇編文答問題唔識外,其他都識晒,)所以今個週末都主力同佢温G.R喇。         
各位都要繼續努力,過埋下星期就可以真正鬆下,過個開心聖誕及新年!         

今天最擔心既英文科終於都考完, 放心好多, 黎緊呢幾日
我都主要溫下G.R.同中作,中作呢科我就最擔心,因比較弱, 唔知點幫, 大家加油喇, 好快考完就可以開心過聖誕   

呢排天氣凍左, 大家都要小心身體啦

ak25,
好心你咪玩Joanne2004喇, 難得佢咁肯發奮   , Joanne2004你話係咪呀   

囝囝仲未好番晒呀! 晚上又再燒過, 真係擔心死人. 昨天同佢搏鬥咗一日(叫食藥,叫溫習), 我今天都唔多舒服, 放一日假陪溫書仲辛苦過返工.
joanne2004, 我同亞囝溫英文都係嘔晒血呀!

carayan, 睇嚟你囝囝今次應該考得幾好喎, 放心d啦! 起碼佢話識做, 叻仔. 我就無晒期望喇,本來亞囝英文科的成績已經唔係幾好, 拉車邊嗰隻, 而家仲帶病考試. 今天考完問佢識唔識, 佢話唔知, 咁想再問多d啦, 佢話唔好問喎, 激c人   , 跟住就問佢聖經點呀, 佢好快咁話識, 所以GE應該凶多吉少喇!     遲d老師就會找我了. :cry:

chloetam/ak25>>
你兩個呀,一唱一和黎潤我咁話羅啝 :evil:
唉,你知我咩資質嫁啦,不過近得你地多,吾多吾少都沾染左你地d壓力,咪盡下人事law~~
因為我跟住落黎就無咁神心嫁la,今晚去左飲,聽日有半晝溫,星期日再溫半晝然後去睇話劇,星期一去亞女學校參加活動晚上才有時間再溫.我都係果句------盡量努力la   

hoho1230>>真係鄧你辛苦呀,又要擔心亞仔身體又想同佢溫習.真係要多多保重.

hoho1230....咁趁呢兩日叫阿仔休息多d喇! 抖足精神先溫書呀!!

我其實最擔心都係考英文, 仲要考足兩日, 真係冇命.  我個女又係烏

hoho1230>>
呢兩日天氣轉冷,你同阿仔都要保重,囝囝考試時唔舒大家都唔想o架,唔好灰心,好好利用呢兩日休息同温習,加油!加油    
捱多兩日, 就可以同囝囝過個快樂聖誕 喇   

hoho1230>>唔使咁擔心喎, 現在才小一, 好多

Hi,各位p.1既媽咪:

我想請教妳們的問題,麻煩各位,Thank you

1.一年級課程會否讀高一級?
2.是不是常識,科學...等是中文課本?
3.中文課會否用普通話來授課?
4.學校是否用喇沙課本?
5.是否有好多課外活動?
6.有沒有游泳堂?
7.每天大約有幾多功課?

麻煩各位     Thank you

Rio :

1.一年級課程會否讀高一級?
   不是

2.是不是常識,科學...等是中文課本?
   是

3.中文課會否用普通話來授課?
   有部份

4.學校是否用喇沙課本?
   沒有比較

5.是否有好多課外活動?
   可自由參加

6.有沒有游泳堂?
   5月才開始上堂

7.每天大約有幾多功課?
   返7:50, 上兩堂, 小息, 上兩堂, 小息, 上三堂, LUNCH,
   上兩堂, 小息, 功課堂, 3:20放學

rio, please check PM

我想請問各位家長, 香港閱讀城係唔係要PASSWORD 和 ID 先可以入, 學校有冇派到?我怎樣先可以入, 請問有冇家長知?THANKS

hey, 終於考完試喇, 聖誕節可以休息下.
唔知幾時見老師呢?昨日接女放學, 小4同學仔話一年只有一次見老師, 就係第一個學期.
請問Zoey前輩可唔可以講下呢?

好似1月20日, 因我囝囝張小童軍通告話那天是家長日, 不用集會!

我還未試, 不過, 我聽另一家長告知, 是用校內account,再連續輸入兩次password便可, 你可試試!

HELLOPET 寫道:
我想請問各位家長, 香港閱讀城係唔係要PASSWORD 和 ID 先可以入, 學校有冇派到?我怎樣先可以入, 請問有冇家長知?THANKS

考完試了,終於可以鬆一口氣,   好似打完一場仗咁, 結果係點都唔理lu, 今個聖誕的心情好似特別唔同, 亞囝第一次真正應付完考試放假, 辛苦晒佢 . 祝大家有個快樂聖誕!

NKW, 做乜咁心急想見老師呀? 我有d唔好意思見老師架, 亞囝多數係唔好o既嘢多.     

真係好la!可以盡情玩la!
我都祝大人細路都有一個超happy的聖誕   
聽日返學開party,亞仔臨訓時笑晒口咁話好開心,我見到佢都好開心好安慰呀

嘩, 睇來大家仲放緊假咁喎,靜英英.我都係昨晚先回港,咁您地繼續開心迎接2007啦!

hoho1230, 我想見老師都係因為心急知道成績啫,點知原來咁快公報,但GR就未知,因MS. MASTER番咗屋企.

祝大家新年快樂!  2007, 樣樣都得.
‹ 上一主題|下一主題