用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!
樓主: teacherpig
go

有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!

政府減了3年,之後都冇再減,佢都係減個pt既$,
如果你可以跳pt,理論上人工都有多到,只不過冇以往估pt咁多。

列個表先~
最唔好做o既學校:
無良局
忍制
基署

姊妹,有錯/加減,請更正!謝!

無良局排首極之認同
但忍制我就冇聞過有咩唔好
基署就成日聽人講唔好,但就唔知咩唔好

記得好似有個媽媽話忍制唔好嘛!係咪呢?

我咪就係話忍制唔好個個mama 不過呢d野真係好睇你自己做過先知架..我同我d同事都覺得,不過可能有人覺好都唔出奇呢係咪

貢獻勳章

個人意見

列個表先~
最唔好做o既學校:
無良局~~(又多program,一人揹幾款,不過有d就有額外津貼,今年開始跟紅日放wow)
忍制~~(要你做2wks至一個月先起薪,又要用pt3起薪~幾年前)
基署~~(聽聞話結了婚不要做,因loading好重,讀就好law)

hello!babycheery,我估其實而家間間都係好難做,最重要是人際關係好,就會做得開心d!

哈哈!不好意思,打錯咗你個名,sorry!

其實同事都好緊要,有班同事一齊挨,感覺都好好多。

babycherry22 寫道:
個人意見

列個表先~
最唔好做o既學校:
無良局~~(又多program,一人揹幾款,不過有d就有額外津貼,今年開始跟紅日放wow)
忍制~~(要你做2wks至一個月先起薪,又要用pt3起薪~幾年前)
基署~~(聽聞話結了婚不要做,因loading好重,讀就好law)

仲有仁x堂(同無良局一樣,好多function,仲要係weekends,加埋兩年先跳一個pt)

car man,

我都知唔讀書會遲早被淘汰,但讀書加番工再加照顧家庭,真係好吃力,所有時間都好似比晒工作咁,個人好唔開心,工作係想生活好,但有工作無
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

貢獻勳章

[quote]
snoopymummy 寫道:
car man,

我都知唔讀書會遲早被淘汰,但讀書加番工再加照顧家庭,真係好吃力,所有時間都好似比晒工作咁,個人好唔開心,工作係想生活好,但有工作無

我未結婚,仲好後生tim....都係做呢行!!!
見到你地好似好灰咁都有d擔心呀!! :  :
相比你地我諗我真係好好彩...
畢業後就入左間幾出名ge私園做,好多時都可以6點前走~~
最初我都嫌辛苦ga~~
但睇完你地ge苦況後,我覺得自己好幸福啦!!
但有個共通點就係老闆要你去讀書,但到你要返學時又"咋型"都唔點解????

snoopymummy
       我係你就唔讀了,反正遲早都會被淘汰,係緊2挨埋呢幾年就算,到佢唔用我時,就可以專心照顧屋企。

snoopymummy,

我都係咁爭扎過...你諗下你捨唔捨得囉...
無得做哩行...係有D唔開心..唔習慣架~
但係小朋友既童年都係得一個....

之前我既取捨就係:
1)自己就成日叫人地d daddy & mummy一定要黎參加小朋友既活動------自己做哩行,唔駛諗...永遠都會撞期
2)考幼稚園都想同bb一齊去...睇下佢既表現.(成長一部分嘛)-----做哩行...又係人地招生時..你間院都係招生..所以,想請假?no way!
3)而家番屋企都係做緊學校野..親子時間?---囡囡我地一齊睇下教案有咩要改..
4)做哩行暑假好長..可以同囡囡去好多地方?----sorry,每位老師都要番黎當值

就係以上原因...令我決定離開...因為我生得佢出..就想睇住佢成長... 不過,問心..我轉工都有唔開心架...不過,你問我值唔值得...我覺得係值得既..

panda1024,你好呀!!多o的入黎傾下!!你做而家呢間係邊就唔好講啦~
之前做過邊間呀? 講黎聽下

雪瑩媽咪,
你講得好有道理呀,
不過其實我都好後生,想有d基礎,想個女成長好d,有多d選擇啦,所以暫時唔做野唔得....
兩難.
值得我就梗係覺得個女無價啦,祇不過做野又係為她,不做野又係為她啦.
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

你都未算慘呀!!!我之前間園雖然無延展,但時間重長過延展呀.....簽約時就話返8:30-5:00,入到去...嘩!!!係返8:00-無放工時間...(校長成日都係咁講<你地人工高,所以返工時間要預早d,但就無放工時間既...>)平均學校8:00d老師先會走哂架,所以成日比嬸嬸投訴!!!

因為我搬了屋離開學校好遠返工放工好唔方便,我朝早6:15起身,6:45出門口,放工當我7:00走人(未必走得)而我返到屋企已經差唔多8:20了,沖埋涼,食埋飯都九點幾,再寫埋d每日反思同評估.......有得瞓啦,電視機對我黎講係可以唔要既野,我極少會睇,,第二日又重覆以上既程序,太辛苦了所以我辭職

嘩!我最憎係無得準時放工呀!!遲少少都話姐............成日7,8點先放工,唔健康架!!而且無晒家庭............唉!!點解香港o的工會係咁架!!我o的fd就算做第2行都係7,8點先放架!!

有冇人知明愛幼兒園好唔好做ar?鞋.............真係想轉行,但係又冇人請。就算做個普通文員都要識電腦,打字要快,五科pass .....但係我呢d早入行o既,當年入行o既通常都冇五科 pass .有冇人願意俾個機會我ar?
‹ 上一主題|下一主題