用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴媽媽請進!學琴意見!
樓主: shirleylam111
go

學琴媽媽請進!學琴意見! [複製鏈接]

Re: 學琴媽媽請進!學琴意見!

sweetmum,

如果左手F 音冇#,那就不用#了。

sweetmum 寫道:
想請教一下各位miss, 囡囡有個問題, 如果同一個小節右手F音有加#, 左手F音無加#, 左手F音要唔要#呀

west_west

Thanks!

jusjas
如果只係代課, 又只係代一兩堂既, 甘不如問一問跟開既老師, 唔係既話, 買左番黎, 跟開既老師又話唔岩用, 盞晒~~

jusjas 寫道:
dear parents, my daughter has finished the John Thompson Grade 1 book but the 代課teacher asked me to buy 輕鬆學鋼琴3; i will double check with the origianl piano teacher as the songs look quite easy. but if the songs are common and interesting, i will keep this book.  normally when we finished book 1, should it go it book 2, or any recommendations if not John Thompson?  please let me know what your opinion / experience is. for my case, i will not let her to take any exam until grade 3. thanks for your sharings.

二當家 寫道:
想問o下...我個小朋友4歲半,打算學琴,已番o左約半年o的音樂班(私人機構,非柏c&tomlee),老師話佢坐得好定,且對音樂有興趣,想請問:

1.4歲半是否合適年齡?
2.通常學o左幾耐,才買琴? 小朋友有興趣、 又或者budget 容許、或時間就唔到去琴行租琴練
3.2手琴o的$? 視乎琴既quality 同牌子, 小至幾千, 貴至幾萬都一樣有
4.老師o的$及每星期應上幾多堂,每堂學幾耐?多數係1星期1堂, 學幾耐要睇個別小朋友, 幾錢學費就睇老師既資歷、經驗etc

ps.我o的目標係小朋友學到最少5級,才會比他選擇其他樂器.

about G.1
ilej 寫道:
請問 如果用Alfred's Basic Level 2, 開始咗四份一. 應該是幾多級!
謝謝!

sweetmum,

不用客氣。你的小朋友好乖,唔識會問你而他又相信你。
我的仔仔學完琴,回家練琴時彈錯了,我就會糾正他,但他整天都會我跟我說老師不是這樣教,真的活生生把我激死!!
但其實我也有學琴的,怎會不知道他彈錯了呢.真的十分勞氣!

[size=small]請問你們小朋友考琴,通常得多少分?
Shirley

Hi all moms & teachers

Where can I buy "現成" ge 琴套 (唔要lace 果隻)? 大概幾錢? Thanks!

west-west,

其實我個小朋友有時都幾勞氣架, 好似佢無心機時就求其彈, 彈錯了, 我又唔知(我唔識彈琴, 只係囡囡初學琴時, 老師講過點睇五線譜, 所以識認c,d,e,f,g,a,b), 到學琴時又要複過d歌, 激死!

你都好, 你識彈琴, 可以糾正他, 囡囡就成日蝦我唔識, 係呢, 你個仔學咗幾耐琴呀!

請問如果初學者,買 TOMLEE 果 D 數碼鋼琴 好嗎?
‹ 上一主題|下一主題