用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 而家學游水單對單收幾錢一個鐘??
樓主: sadsam
go

而家學游水單對單收幾錢一個鐘?? [複製鏈接]

Re: 而家學游水單對單收幾錢一個鐘??

kinki-ma,

Can I have the contact number of the coach?  I am looking someone good for my daughter as well.  Many thanks.
;-)

Hi momoftwo,

Is the class full now?  I would love my daughter join with you too.  Since I am living at KLN Tong as well.

;-)

I have a very good private coach for my daughter (3.5 yrs old), he has over 10 yrs experience, one to one is $320, one to two is $450 per hour.  PM me if you need his info.  

hi novmum,

sorry, the class is full, the coach only wants 2 kids in one class.  you can try call him to open another class, let me know if you need his info.  thanks.

wa...睇完呢個post...原來教練同教練之間都有針鋒相對既時候...真係好激烈...
不過我都覺得coach lee係一位好有經驗既教練...
冇左佢真係好可惜啊!~~
我亦好認同cutiemon話coach lee係個中肯既教練...raymondsir今次真係有d唔o岩啦...仲有d過火tim~~

係呀...講返正題...我個仔6歲想學游水...有冇好介紹...
請pm給我呀!~~thx~~

各有各好啦,coachlee可以講出佢既一套道理,raymond亦都讀出佢既心得同疑問,raymondsir佢響度答我地咁多野都好中肯而且又唔算係佢一個錯晒wo,兩個人都有唔岩既,但raymondsir都有認錯,佢認自己既表達方式錯而唔係講既野錯,呢d係佢地之間既誤會我地做旁觀者都唔可以講話邊個錯邊個岩.如果coach因為討論不過別人就話唔再講野咁就未免有點兒小家了,raymondsir講野未免太直接了,如果講野識得轉彎就可能避免到呢d問題發生.另外呢度係討論區大家講心得問問題姐,唔好攪到好似嘈架咁
linlin~~~快高長 哈哈哈

首先, 我是說"後會有期", 並非"後會無期".
我們將來還是有機會繼續交換意見或回答各位家長的問題.
我說"後會有期"的時候, 正是不希望讓閱讀者覺得是在"嘈交"一樣, 感到很老土, 應該讓討論告一段落, 更何況我覺得只是文字表達上的問題.
打從一開始, 我已經說明每個教練都有自己一套理念, 沒有"討論不過別人"這一回事, 因為就算是在口舌之爭中"勝出"或"落敗", 並不代表什麼, 因為若然能教出有成績的學生, 才是最大的勝利.
以後, 各位若是有任何問題, 無任歡迎. 但介紹免問...
因為我不希望各位覺得我努力在這裡跟其他教練討論, 是想要有什麼得著.  
謝謝!

嗯 我都認同 coachlee 既講法,大家都有自己既理念,所以大家有咩問題既我會以pm既形式去分享我既諗法,如果有野想問我可pm我  or 我咁岩睇到我都會回下
係唔係錯自己知就夠啦,我唔介意人地話我錯晒.

Re: 而家學游水單對單收幾錢一個鐘?

CoachLEE,

真係高興見到你'從出江湖', 所以想爭取機會請教一下, 因為真係無乜機會可以認識到有經驗的泳手(運動員), 由其是參加過那些高水平比賽.

因為我個囡都係在一泳會中操水, 所以我想知多些這方面的經驗.  

有些泳會要操水5、6日, 每日個半至2小時, 對10以下小孩會否過量呢, 如體能上可應付, 又要注意甚

各位bk會員:
我個仔5歲想學游水...有冇好介紹...
請pm給我呀!~~thx~~

已pm咗資料給妳...希望對妳有幫助啦

每日操水2小時, 一週5至6日, 對10歲以下的小孩是一般泳隊的要求, 當然還要看訓練的量(質量和數量), 應該不會過量.
注意的事項, 我覺得比較重要是營養和休息. 如果只是練水, 很少出現關節勞損的情況, 始終有水充當緩衝, 反而有可能是當增加陸上的力量訓練, 不適當的動作可能會導致肩膊受傷.   
在這裡, 我想指出幾點.
1) 在香港, 游泳都是業餘的, 一般游到Form5一定會停一段時間, 為應付會考. 所以, 第一段出成績的是在15歲左右, 因此, 教練可能會早一點"谷"有潛質的運動員, 可能是在8-9歲, 特別是女孩, 因為比男孩早發育.
要有爆發力, 最有效的方法當然是體能訓練, 這樣, 在11-12歲成績突飛猛進, 甚至打破香港紀錄都不足為奇. 不過亦有可能因為過量的肌肉力量訓練, 而影響發育. 反而可能令之後的成績停滯不前....
因此要看每個教練的目光和手法.
2) 讀書始終在香港是最重要, 因此要從少培養學習的時間分配, 否則, 游泳和學業之間的選擇, 只會是學業. 香港又會因此而失去一個好的運動員.
當然, 運動和學業都能兼顧的大有人在.

不錯, 港隊的泳手是要晨早游一課, 晚上又游一課. 一個星期13課水不足為奇( 留番個星期日晚俾family day ).

原因? 你所說的"為了日後出賽"不可以說是主要原因, 因為所有大賽是早上初賽, 運動員需要6,7點起床開始warm up, 所以不可以說沒有幫助. 不過, 最主要原因是.

1) 數量 : 一課2個小時可以游幾多 ? 八千至一萬公尺 ?  一日一課, 量不夠. 但因為每天要上學, 不得不在晨早訓練一課, 晚上又一課.

2) 質量 : 訓練不是不斷的"漫"游, 要有系統和計劃. 一次訓練2-3小時已差不多, 讓肌肉和精神休息, 再作第二次訓練, 效果更好.

坦白說, 當運動員不是一件容易的事, 每個有成績(或沒有出成績)的都有付出與犧牲. 不過, 也有很多得著.

黑路 ? 我從來沒有這樣想法, 但至少是你的小朋友有這樣的潛質和意願, 否則只會是浪費時間.

姿勢、動作不利'推水', 如果教練和運動員自己已經知道, 最好當然是在訓練時特別注意, 動作固定了, 很難糾正. 其實, 10歲的運動員在訓練時, 應該有一些時間是練動作的, 不會全部都是練耐力或爆炸力. 否則, 可能需要用額外的時間, 進行技術改良.

希望我的見解, 對你有一些幫助.

CoachLEE,

好多謝你的詳細講解, 真

我都希望可以俾一些意見你參考.
對! 影響發育我是指身高方面, 因為肌肉發達, 如果沒有做好伸展方面的動作, 也有這個可能.
訓練完要捽按摩膏是有幫助, 不過應該不是必須的 ( 至少我沒有 ), 休息和訓練後的放鬆應該足夠, 只後父母看見小朋友肌肉酸痛時特別心痛...
運動員的生涯其實很短, 如游泳, 一般到25歲就差不多要收山了, 所以, 若果真的決定在游泳運動方面繼續下去, 務必作好心理準備, 會犧牲很多童年玩樂的時間.
我不敢說是黑路或是半黃不黑, 至少上天給予小朋友這方面的才能, 千萬不要白白浪費. 再說, 參加運動, 有很多得著可能你現在還未獲得.
為人父母, 要擔心的事, 實在多的是....

CoachLEE,

你真的給了我很多專業意見,謝謝   

見到小朋友肌肉酸痛,小許‘心痛’當然有,但最怕的是弄傷脊骨(會吾會呢 )而得不償失,這個我比較擔心。  我又不敢質疑教綀的訓綀方法,當然我亦無這方面知識。

經過你的解說, 我可明白兼放心得多了.

如果只是在水中的練習蝶泳, 一般不會弄傷脊骨的, 可以放心. 但有時候, 弄傷的情況會發生在陸上的練習. 例如, 伏在陸上按著雙腳, 向後拗腰, 仿似在做蝶腰動作一樣, 這時要小心, 動作不要過急.
希望有日看見你的小女孩游出好成績...  

CoachLEE 寫道:
如果只是在水中的練習蝶泳, 一般不會弄傷脊骨的, 可以放心. 但有時候, 弄傷的情況會發生在陸上的練習. 例如, 伏在陸上按著雙腳, 向後拗腰, 仿似在做蝶腰動作一樣, 這時要小心, 動作不要過急.
希望有日看見你的小女孩游出好成績...  

啊, 明白了, 提醒了我, 原來陸上的危機可能比在水中更大    謝謝.

唔知你有無留意23號的報紙, 有個13歲的女泳手近年成績突出, 將會為香港出戰今年的亞運會... 可喜.

要立即上網查看各大報章....

原來是湯嘉珩,  我仲估係藍家汶, 不過前者是1992年出生, 後者係1993年, 兩個都是好厲害的「小朋友」。 等我再上'泳總'個網睇下, 係咪兩個都報13歲, 祇是年頭/年尾出生之別.
‹ 上一主題|下一主題