用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 22-11-8 10:23
不是有與無的問題,是功夫有沒有做好的問題。天神加自己小學,何止衹有一班補底班?聽聞仲係得廿幾人,其實 ...

可能同津校資源有限有關

lyfox 發表於 22-11-8 09:59
都還是有,除了一人一樂器,話劇,朗誦這些是一定要參加以外。還有其他社團活動。有些真的叻女“就是可以做 ...
呢D 叻女多唔多係外校生

本校外校都有,絕對數字一定是本校生多。
比例的話不太確定,因為外校生真的比較少。

Yanamami 發表於 22-11-8 10:23
不是有與無的問題,是功夫有沒有做好的問題。天神加自己小學,何止衹有一班補底班?聽聞仲係得廿幾人,其實 ...
這個這個班就真的了解的不多,不過也許你說的對。至少中一升中二,從普通班上到精英班的人不多。
看看從中二到中三會怎樣

gabejang 發表於 22-11-8 10:14
冇諗過MSS 都入圍

MSS 歷屆DSE成績:

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2011-2012

71.20%

34.30%

2012-2013

75.90%

40.60%

2013-2014

83.90%

47.94%

2014-2015

75.74%

37.01%

2015-2016

73.00%

72.44%

37.36%

36.67%

2016-2017

79.08%

79.37%

47.39%

44.54%

2017-2018

75.00%

2018-2019

74.00%

2019-2020

73.50%

2020-2021

75.30%

73.88%

41.57%

37.70%

2021-2022

TBC

TBC

TBC

TBC

MSS 成績其實比不少人想像中還要好, 不過相信未來可能要步下神壇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 22-11-8 09:56
即是補底做得差。既然要一條龍全收所有學生,補底比拔尖更重要。

SMCC 接龍後整體5+/4+較之前低
不過拔尖補底表現要考慮生源限制

兩間龍小為津校 有別於直私龍
小一收生自行/大抽獎無得揀學生

2022年中一學額192 龍小147(77%)
龍中收B3生 有別於直聯只收B1/2生
假如龍小生有六成B1(較平均⅓高)
中一有最少三成B2/B3生

Poyau 發表於 22-11-8 09:29
百周年 與 保一 差不多?
無獨有偶2017年整體5+同創當時新高
翌年百周年無公布 保一穿三成創新低
鄉中引用papa 觀點,只係近2年亮麗,還有待觀察。至於保一vs 百周,留待papa comment

睇完琴日荃官,我開始覺得5+ 率要再細分學科如phy chem bio econ 呢d 大路科的5+ too
如果計1A 校,至少要有其中1/2科要有5+ 50% 吧

以我個人而言,唔計地區,我會揀百周年/保一都唔揀荃官

lyfox 發表於 22-11-8 10:01
補底也是有,只是我不太了解而已。據我知道,有兩班”精英班“,三班普通班和一班補底班。
班級之間教學進 ...

應該咁講,C至F班會將中英數三主科分拆,有部份同學會集中去另一個班房上課,而中文更拆開三班(一班俾少數族裔上)。

另外E、F班有同學不用上中史。

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2A.pdf

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2B.pdf

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2C.pdf

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2E.pdf

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2F.pdf

https://smcc.hk/docs/Class%20Timetable/2E.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Poyau 發表於 22-11-8 12:10
SMCC 接龍後整體5+/4+較之前低
不過拔尖補底表現要考慮生源限制
所以其實我覺得用接龍後同接龍前比較冇乜意思,生源唔同咗成績比以往差係必然。反而應該只由接龍後第一年開始睇個趨勢

Zleep 發表於 22-11-8 12:14
鄉中引用papa 觀點,只係近2年亮麗,還有待觀察。至於保一vs 百周,留待papa comment

睇完琴日 ...

過往鄉中同荃官相近, 都係主科較強, 但近年開始連選修科都好咗

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2011-2012

~60.99%

63.00%

~24.90%

30.00%

2012-2013

61.50%

67.17%

28.40%

30.00%

2013-2014

65.20%

68.42%

32.80%

29.50%

2014-2015

70.95%

73.13%

31.11%

31.00%

2015-2016

65.60%

67.25%

30.30%

32.50%

2016-2017

73.64%

72.24%

38.48%

35.83%

2017-2018

74.01%

38.59%

2018-2019

64.10%

32.50%

2019-2020

70.30%

32.85%

2020-2021

74.43%

71.08%

40.71%

34.95%

2021-2022

70.40%

67.80%

39.90%

32.88%

但鄉中同港, SJC, SMCC等類似, 除一班尖子外, 其餘大圍成績未夠突出 (4+只係約B1B中游水平)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-8 11:41
MSS 歷屆DSE成績:

想問一問:
整體5+ or 4+: 學校都係按每科考生人數計算在內而得出weighted avg嗎?
點解話MSS未來可能要步下神壇?因為移民潮?

奥脫福 發表於 22-11-8 12:20
應該咁講,C至F班會將中英數三主科分拆,有部份同學會集中去另一個班房上課,而中文更拆開三班(一班俾 ...
謝謝澄清,我都是對除了我女那班其他班了解不多。

Zleep 發表於 22-11-8 12:14

睇完琴日 ...

因為荃官唔夠勁?CEM 5+%低?

DD仔 發表於 22-11-8 12:32
想問一問:
整體5+ or 4+: 學校都係按每科考生人數計算在內而得出weighted avg嗎?
點解話MSS未來可能要步 ...

MSS一向多人去海外升學, 現今趨勢加劇, 未來可能中六畢業生人數會會再一步下跌 (少於80人)
呢兩年不少名校離開既人都非常多, 相信不少名校成績未來都有大變化

DD仔 發表於 22-11-8 12:32
想問一問:
點解話MSS未來可能要步 ...
MSS 早期校務報告有公佈整體4+同整體5+
近期個D係按照校友share 學校份DSE成績計出嚟 (2021年未詳細計)

hkpapa852 發表於 22-11-8 12:35
MSS一向多人去海外升學, 現今趨勢加劇, 未來可能中六畢業生人數會會再一步下跌 (少於80人)
呢兩年不少名校 ...

如果普遍名校都出現這情況,即係話有個人才斷層出現咗,但其實也只是社會嘅縮影,冇辦法,life goes on la

hkpapa852 發表於 22-11-8 12:41
MSS 早期校務報告有公佈整體4+同整體5+
近期個D係按照校友share 學校份DSE成績計出嚟 (2021年未詳細計)

即是話係weighted average?
其實我係指一般學校,並非只講MSS

DD仔 發表於 22-11-8 12:34
主科強, 選修弱, 升大學既機會比主科弱選修科強既學校蝕底

DD仔 發表於 22-11-8 12:34
荃官強的只是中英數通識,但選修科熱門的phy chem bio econ 5+ 只係得25-35%
但百周phy chem bio econ 5+ 係有50-65%,就呢一點份上,我覺得荃官唔係真係咁強。

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2022_HKDSE_result_&_pathway.pdf
https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=1558&mode=published&lang=zh

Zleep 發表於 22-11-8 12:47
荃官強的只是中英數通識,但選修科熱門的phy chem bio econ 5+ 只係得25-35%
但百周phy chem bio econ 5 ...

喺呢點上,我有唔同睇法。

在學生學術嘅栽培上,中英數係最重要,語境打基礎都係中學主力給予嘅。
反而選修科呢?有多少人冇補習?….

我自己來講反而好睇重CEM 5+%.  當然,這只是好個人嘅意見,分享一下而已,不打緊。
‹ 上一主題|下一主題