用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?   [複製鏈接]

Brianmommy 發表於 20-12-27 17:10
我仔都係留英係host family 度住,一家四口位處農場,有養馬養狗,周圍冇屋。屋主也是在家工作,女主人煮嘢 ...

你的host family 咁正,好似渡假咁

aylau 發表於 20-12-27 14:56
要請教各位,我個女未滿16歲,平時買BA機票都要打電話先買到,本來1月2號回程機返英國,而家班機取消咗,佢 ...

最好今日打去問下兩張voucher 嘅分別,同埋換咗之後仲可以free cancellation 嗎,因為BA唔飛,可以買VS CX 或轉機。

我用Avios 換咗飛,之後自己唔去本來可以免費換voucher ,但原來以後換飛都要打電話book ,我覺得唔方便所以俾penalty refund 張飛。

llmom 發表於 20-12-27 16:52
我仔話佢有去公園做運動、跑步,佢全程戴口罩,但當地人,大人及小孩都冇戴口罩!
...

我仔怕凍,所以佢出街一定戴口罩,話個鼻無甘凍,鄉下小鎮,人影唔多個。

我仔都係留英係host family 度住,一家四口位處農場,有養馬養狗,周圍冇屋。屋主也是在家工作,女主人煮嘢 ...
幾好窩,安全過返香港!香港隔離21日好難頂下。我仔原本個Guardian 10月無做,換左個新Guardian,佢做埋我仔Host Family

summerhotel1 發表於 20-12-27 19:07
因為英國係根據WHO建議, 12歲以下小朋友唔需要戴口罩, 所以小學生都唔需要戴口罩, 免得日日浪費。
...
WHO既建議,其實相當奇怪。無錯12歲以下既小朋友係低風險群組,但係佢哋既家長,爺爺嫲嫲唔係。小朋友唔戴口罩,會對老人家造成危險。

醒目開學勳章

安全又開心!  

https://www.dailymail.co.uk/news ... lassrooms-week.html

Y11/Y13 要準備返去。

Chole 發表於 20-12-28 17:52
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9092177/Only-primary-school-children-students-Year-11-13-re ...

我女 Y11 ,但我相信唔會安排她返英國上學, 成績已是其次 !

Chole 發表於 20-12-28 12:48
最好今日打去問下兩張voucher 嘅分別,同埋換咗之後仲可以free cancellation 嗎,因為BA唔飛,可以買VS CX ...

(emoji) 呢一排BA hotline 真係好難打得通,我會再打去問清楚,Thx
Lilypie 5th Birthday Ticker

我小朋友勁想住呢D host family, 你小朋友在那區?

katrinafu 發表於 20-12-28 19:02
我女 Y11 ,但我相信唔會安排她返英國上學, 成績已是其次 !

但係我囡想返去,佢二月考mock。

etoile 發表於 20-12-29 15:55
但係我囡想返去,佢二月考mock。

Mock 11月已考,當時她在家考。

但之後 Wales and  Scotland 宣布取消2021年GCSE and Alevel , 所以3月頭加多了一個考試 。

katrinafu 發表於 20-12-29 15:59
Mock 11月已考,當時她在家考。

但之後 Wales and  Scotland 宣布取消2021年GCSE and Alevel , 所以3月頭 ...

咁3月嗰個試算乜?final exam?

阿囡今年Y13,學校9月一開學就考返Y12個final exam,然後出正式PG 。佢啱啱先話我地知,如果在家online考呢個試,學校唔會計分,即係用返draft PG做PG。
所以佢唔想online考mock。
而家都係得個等字,機票mark定,再睇下英國政府同學校點搞。

我仔Y11 , 佢就係怕往返有問題,所以8月中返去學校之後,佢就話除非學校關閉,否則留到暑假至返香港。

yuyueng 發表於 20-12-29 16:13
我仔Y11 , 佢就係怕往返有問題,所以8月中返去學校之後,佢就話除非學校關閉,否則留到暑假至返香港。 ...

亞仔個guardian 原本仔女都離家去另一個 city 住近公司,WFH 之後搬返屋企住,所以唔可以接待亞仔。

Mock exam 一月就要考,暫時學校都無安排online ,所以都訂咗機票返去。

etoile 發表於 20-12-29 16:13
咁3月嗰個試算乜?final exam?

阿囡今年Y13,學校9月一開學就考返Y12個final exam,然後出正式PG 。佢啱 ...

我剛睇返Email 這次叫 second assessment .

你女學校唔計PG ,咁一定要返去考,唔返去都唔得啦 !

kinder17 發表於 20-12-29 13:13
我小朋友勁想住呢D host family, 你小朋友在那區?
Tonbridge, 阿仔話佢自己一早向監護人要求,如果冇足夠時間安排的話,就只能住監護人家。佢唔鍾意同其他學生一同住監護人度,鍾意自己一個去host family,佢每次都去唔同嘅host 度,但每次都好好

Brianmommy 發表於 20-12-29 17:14
Tonbridge, 阿仔話佢自己一早向監護人要求,如果冇足夠時間安排的話,就只能住監護人家。佢唔鍾意同其他學 ...

請問你監護人係公司或個人?

kct18 發表於 20-12-29 20:23
請問你監護人係公司或個人?
White House

Brianmommy 發表於 20-12-29 20:52
White House
請問這間好唔好?見佢最基本plan好平,服務得唔得?
‹ 上一主題|下一主題