用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 ...
樓主: 袓安
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 [複製鏈接]

Re: 05禮賢k1

penpen,

我想請問你有冇同你小朋友係岀面學英文呀?  因為禮賢英文好淺, 我想帶阿囝岀去學.  其他媽咪, 你

tiffshiao,
我暫時都冇響出面俾佢學, 需然禮賢英文好淺, 幼班亦一星期祇得兩堂,不過我囡好鍾意教果位英文既老師, 都係中國人黎! 不過唔識中文   有時阿囡響屋企都會講一兩句普通既英文, 現在起馬佢聽到唔會驚先, 響出面見到d外國人都會同人打招呼. 不過我諗我遲d都會搵多d機會俾我個囡既!
我覺得若果你想帶囝囝出去學,最好等囝囝適應左學校既生活先!  另外, 你想知邊間好, 不如響課外活動或者自由報料既topic問問, 又可以就番自己果區, 唔洗囝囝咁辛苦嘛~

tiffshiao
我之前都想過禮賢英文淺的問題, 不過又想起仔仔現時還細, 等佢適應了學校生活, 因仔仔係慢熱, 我估他都要適應一段時間或者遲少少先諗都未定

愛美, penpen
其實我想問下你地, 你地係咪會考慮上埋禮賢小1??
可能唸得太遠, 我又想比佢試下(當然面試成功喇), 但又怕學費+車費+其它, 負擔好重  

katieman
我禧禧咪好有男子氣慨囉  

tiffshiao
你講呢個問題我都唸過, 希望大家齊齊搵到資料分享下.

祖安
eee, 你住青山道果頭 ??

glory
我都唔明, 點解而家d男仔咁怕羞 (包括我囝囝), 都非常慢熱, 永遠人地散晒, 佢先剛熱身  :tongue:

禧媽媽
咁第日出黎見到面禧禧同樂樂就好合拍
話時話, 有無諗過小學係番青衣呢? 我自己有感青衣好既小學競爭大, 如果仔仔讀禮賢開心而學校又肯收的話, 好大機會想比佢繼續讀....嘻嘻, 我都諗得好長遠

glory
haha....如果真係2個小朋友見面, 我唸大家由頭到尾, 都唔洗講野  
係呢, 你覺得青衣邊間小學好呀, 我眼見就世德.

不過, 我同老公都好想好想....繼續上, 希望到時, $/面試/能力同埋禧禧能夠應付就 good la 好似貪心左小小添

AM~
禧媽媽(囝囝) -- 禧禧 (幼勇班) - 5月
均媽媽(囝囝) -- 均均 (幼勇班) - 6月
袓安 (囡囡) -- 彤彤 (幼勇班)-10月大女
車厘子(囝囝)-- (幼愛班)源源
宛媽媽(囡囡) - 宛宛 (幼勇班)-12月
Woon-Woon(囡囡) -- 楚媛 (幼愛班) - 10月細囡
Allie (囝囝)--軒軒(幼愛班)
lenloub(囡囡) -- 劭頤(幼愛班) - 5月
瀅瀅媽咪(囡囡) -- 凱瀅 (幼愛班)h

PM~
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班)-5月
glory(囝囝) --樂樂 (幼望班) - 11月細囝
yukmama(囝囝) --Nick (幼望班)
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班)
YMandy(囡囡) -- 欣欣 (幼信班)
mandy1205(囝囝) -- 樑仔(幼望班)8月

禧媽媽, Glory

聽閒世德好多功課做喎, 晚晚要做到11點幾, 好

禧媽媽, 你講果個升小一既問題, 我諗我唔會係禮賢讀啦, 因為禮賢學費貴(2700/月), 而且我住葵芳, 加埋飯錢同車費, 課外活動, 都差不多要成4千幾5千蚊一個月, 好重皮, 再且我自己覺得, 雖然禮賢升中派位好好, 不過我唔係好鐘意佢個中學網, 而假如我幫囡囡報考一間有直屬中學既其他私小, 學費都係差不多, 所以我會試下其他私小.  不過講番轉頭禮賢真係一間好好學校, 不論學生同家長既質素都好好, 你地開多幾次家長會就會明白架啦.
我係淑女, 唔好欠我 8-) 8-)

tiffshao 和 各位媽咪,

我上過YMCA,唔錯嫁!不過要遇啱好老師.
除了上learning center 外, 有無興趣自組英文playgroup? 夾份請一名老師教4-5個小朋友呢?

劭頤媽咪(lenloub)

愛美
多謝你既意見比我地參考, 中學男仔係葵青區校網似乎比起深水

tiffshao
嘩!! 真係誇張囉, 做功課要到咁夜  

愛美
其實之前有個朋友囝囝, 早2年讀完 k3, 後來入左"油天小學", 佢話我知, 禮賢園長/老師好好, 好有愛心, 所以更加喜歡   不過, 要過多2年, 睇下荷包先  

lenloub
你講果間 ymca, 係邊間 ?? 佐敦 ??
你囡囡學d咩課程, 可以話我知嗎 ??

lenloub,

自組英文playgroup, 聽落都幾好喎, 咁你係未有好介紹呀?

愛美,

其實禮賢

禧媽媽,

係尖沙咀ymca呀!
d位好搶手架,非會員要郵記or晨早排隊.

lenloub

tiffshiao,

大家都好似有興趣喎!等我密悉吓老師,之後再召集大家啦.

lenloub

Hi, lenloub

我都有興趣喎! 學費幾多錢呀? 大約幾時開班.
pls pm to me.

thk
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

禧媽媽
我唔係住青山道,係西九龍至0岩
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

hi
你地影了學生相未? 早兩日帶個仔去影相, 不過乙水左好耐先影到 :-|

祖安,
我都算住響西九龍喎! 近南昌站, 你呢?  

glory,
影到都好啦~ 出年會好好多架喇~  
‹ 上一主題|下一主題