用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

Moonlight819 發表於 17-11-14 23:37
非常認同!香港的教育令小朋友忙得沒有了開心的童年,但又不見得有什麼成效!
...

我反而關心係一班要陪跑嘅小朋友,香港制度唔容許佢地有差池,要追趕叻小朋友個進度。
叻嘅小朋友,其實是甚麼學制甚麼學校都係有突出表現。
但真係有點學習比較遲/慢嘅已被分數標籤為失敗者。成日為分數去學習。

freespeech 發表於 17-11-14 23:17
謝謝你的分享!

現在 要贏在起跑線的心態, 過早的催谷, 根本打沉了很多好有potential的學生。

TSA 的作用正是「獨立」評價學生基本能力,回饋比學校-

點可以老師自己做評估,回饋比自己。無用的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-16 21:41
TSA 的作用正是「獨立」評價學生基本能力,回饋比學校-

點可以老師自己做評估,回饋比自己。無用的。

國際都有類似評估(好似都係小三),但人地做到真評估,非以評估模式/形式為主導。

反觀香港試過第1次tsa,教局紛紛話依到啲得嗰到唔得,務求學校要用同一把尺去量度全港學生。(只是小三,學生能力差距仍是有距離的)。
若干年後,當學校“正視”問題,成績全面提升,因為連校內都以tsa模式教學,問題又產生了,又以考試為主導。終而復始.........

skmibb 發表於 17-11-17 07:24
國際都有類似評估(好似都係小三),但人地做到真評估,非以評估模式/形式為主導。

反觀香港試過第1次tsa,教 ...

全港學生基本能力水平當然要同一把尺,因為只是基本能力,最低要求。當然 special need children 要分開計。而且是整間學校學生計平均,並無要求位位同學一樣。

可以討論把基本能力尺是否太高。 TSA 轉 BCA 便轉淺了。

但不要一開口便「取消」,又乜野老師己全面掌握學生能力咁。

shadeslayer 發表於 17-11-17 07:39

全港學生基本能力水平當然要同一把尺,因為只是基本能 ...

絕對沒有抹殺tsa/bca的原意,但就處理得唔好,最終累了學生。

但所謂的基本能力,我有保留。真的是純粹係學齡的基本能力嗎?學校程度都有高低,家長社經地方不同怎可以得一個劃一基本能力嗎?

skmibb 發表於 17-11-17 09:56

絕對沒有抹殺tsa/bca的原意,但就處理得唔好,最終累了學生。 ...

Schools naturally have an important responsibility to manage student learning.  Every school year has learning objectives the school has to manage.   And these objectives must be benchmarked within HK and elsewhere.  For example most schools will have taught multiplication table in P2.  Then a reasonable "basic ability" would be able to do multiplication in P3.  

Lets assume TSA test multiplication in P3.  If a school whose students' TSA results indicate that 50% of students do not Master simple multiplication.   Then the school has to study why.  Instead of responding with something like "Teachers know their student and do not need TSA", or "Standardized tests are useless", or shout "cancel TSA".
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

乜TSA成績對學生有影響的嗎?唔係測試學生基本水平去衡量學校教育水準。操練只是垃圾學校為求自保的一種手段。本地學校師資已經參差,再連基本評核都冇,咁點去保證教育質量,點保障學生。要針對應該針對學校及老師,並唔係BCA/TSA.

回覆樓主

但係IS d standard test唔會叫d 學生日操夜操或者買大量exercises去練習!仲有TSA d題形都好有問題,好多時係「陰」學生!

ol_bb 發表於 17-11-17 11:12
但係IS d standard test唔會叫d 學生日操夜操或者買大量exercises去練習!仲有TSA d題形都好有問題,好多時 ...

算吧!有人會永遠都唔明tsa問題在哪裡。

shadeslayer 發表於 17-11-17 10:45
Schools naturally have an important responsibility to manage student learning.  Every school year h ...

問題係咁簡單就唔會出在tsa爭論啦!

skmibb 發表於 17-11-17 13:00
問題係咁簡單就唔會出在tsa爭論啦!

概念就係咁簡單。復雜係加左工會及自私或無知學校或家長。TSA試用題是太琛亦要教育局正視。

唔係話整個TSA無問題,但好多人斷錯症,然後大叫取消。

skmibb 發表於 17-11-17 12:59
算吧!有人會永遠都唔明tsa問題在哪裡。

IS 有類似的評估但沒有過份操練正好証明我說的話。TSA概念無問題,執行上有問題便解決執行的問題,不要心懷不軌的叫取消,或學校扭曲教育死操學生。然後一切責任推卸給別人。

shadeslayer 發表於 17-11-17 13:14
IS 有類似的評估但沒有過份操練正好証明我說的話。TSA概念無問題,執行上有問題便解決執行的問題,不要心 ...

我都講tsa概念冇問題,都係話處理推行嘅問題。
亦冇講要取消。
我只係想講,點解IS處理得好好,但LS就搞到一鑊粥呢?

shadeslayer 發表於 17-11-17 13:09

概念就係咁簡單。復雜係加左工會及自私或無知學校或家 ...

唔明就係唔明。

skmibb 發表於 17-11-17 13:20
唔明就係唔明。
Pls enlighten us

thvicny 發表於 17-11-17 15:58
Pls enlighten us

之前係其他討論區已說過,不再重複了。

skmibb 發表於 17-11-17 13:17

國際學校係自願考,例如ISA, 目標真係想知道學生水平,強弱項,從而作出改善。我大嗰個小三/四時是學校第一次考,小學校長分享結果時見到给學校評分好詳盡。學校在考試前有给類似題目學生做一次咁多,可知道模式,有家長問那裡找pass paper, 學校強調千萬不要,學校想知道學生真正水平。同TSA有一分別,學生每人知道自己成績

poonseelai 發表於 17-11-17 20:46
國際學校係自願考,例如ISA, 目標真係想知道學生水平,強弱項,從而作出改善。我大嗰個小三/四時是學校第 ...

我小朋友間係個個考啊!都係小三,學校只叫考前一日早啲瞓,朝早食包早餐。
但考完都唔知成績。

skmibb 發表於 17-11-17 21:55

我小朋友間係個個考啊!都係小三,學校只叫考前一日早啲瞓, ...

ISA?四月有成績

poonseelai 發表於 17-11-17 22:17
ISA?四月有成績

應該唔係。
‹ 上一主題|下一主題