用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 填Visa form的疑問?
樓主: Umi
go

填Visa form的疑問?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-06-09+發表請問

原帖由 Umi 於 15-06-10 發表
相片我係快X美影左!只用了一張貼係App.Form度咋,冇話我唔岩規格

...
忘記講:你去快X美話用來作英國簽證便可!

醒目開學勳章

引用:回覆+wing530+的帖子 我都係英X,我已收到

原帖由 Sheep006 於 15-06-09 發表
回覆 wing530 的帖子

我都係英X,我已收到CAS,agent幫我搞緊,約好時間會通知我,交咗成萬蚊簽證呢:money ...
你收到 CAS 喇 係啦, 簽visa 咁鬼貴架

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-06-09+發表回

原帖由 Umi 於 15-06-09 發表
去到㩒飛仔等叫No.! 等左5mins, 到counter比齊所有文件佢!我有咩正副本都交晒比佢,另外,佢係份Visa App  ...
好詳細

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-06-09+發表回

原帖由 亮燈 於 15-06-09 發表
成萬?
我簽三年,係萬幾呀

亮燈    發表於 15-6-10 06:58

原帖由 Umi 於 15-06-09 發表
去到㩒飛仔等叫No.! 等左5mins, 到counter比齊所有文件佢!我有咩正副本都交晒比佢,另外,佢係份Visa App  ...
5好意思问多句,你带左快x美張相,点解仲要等no再影相?

引用:Quote:原帖由+Umi+於+15-06-09+發表去到㩒

原帖由 DKmum 於 15-06-10 發表
5好意思问多句,你带左快x美張相,点解仲要等no再影相?
入另一房影相和打指模係每個申請人必須做的,快x美既相只是用在Visa申請表上。

引用:Quote:原帖由+Umi+於+15-06-09+發表去到㩒

原帖由 wing530 於 15-06-10 發表
好詳細
唔好客氣我怕自己善忘,所以寫得詳細d,大家互相幫忙提醒

回覆:填Visa form的疑問?

請問如果我張bank statement係中英對照,係咪唔得,一定要全英?第2個問題,想問小女之前有2本passport,係咪都要帶埋去,同埋影印有相個板,去咗做的jm,請幫忙

引用:請問如果我張bank+statement係中英對照,係

原帖由 丁丁媽媽 於 15-06-10 發表
請問如果我張bank statement係中英對照,係咪唔得,一定要全英?第2個問題,想問小女之前有2本passport,係 ...
要影印有相和曾有出入境有印章嗰頁

兩本舊加新咪要影好多業,因啊女都去咗好多地方

回覆:丁丁媽媽 的帖子

有冇人可答我第一個問題

引用:有冇人可答我第一個問題 +

原帖由 丁丁媽媽 於 15-06-10 發表
有冇人可答我第一個問題
我上年比亞仔用來簽證用的 bank statement, 是中英對照

謝謝你

我想問下,  agent 教填表時, 因為有 HKSAR 護照, 所以可以填  "evidence not required under guidance but held by applicant",  即原則上持區護照可以不用交某些文件, 例如銀行資產證明。不過 agent 說最好帶埋。  請問有沒有媽媽帶了銀行文件去但簽證中心並沒有要求這些文件?  

另我朋友去年辦簽證時, 銀行文件她只網上印出 e statements 交上去, 她也沒聽過要銀行蓋印, 結果簽證也順利批出。  請問要蓋印是今年的新規定嗎?  

引用:我想問下,++agent+教填表時,+因為有+HKSAR+

原帖由 bb360 於 15-06-11 發表
我想問下,  agent 教填表時, 因為有 HKSAR 護照, 所以可以填  "evidence not required under guidance but  ...
只要有帶銀行文件,簽證中心都會照收,雖然話可以唔使交,但如果有就最好俾埋,免得突然話要就麻煩。最重要係浪費時間。

引用:另我朋友去年辦簽證時,+銀行文件她只網上印

另我朋友去年辦簽證時, 銀行文件她只網上印出 e statements 交上去, 她也沒聽過要銀行蓋印, 結果簽證也順利 ...
都係果句:做多冇壞,如果可以去銀行蓋印,咁就穩陣好多。

亮燈 發表於 15-6-11 14:57
都係果句:做多冇壞,如果可以去銀行蓋印,咁就穩陣好多。
謝謝。銀行蓋印收幾多錢?  逐份還是逐張計呢?

引用:Quote:亮燈+發表於+15-6-11+14:57+都係果句

謝謝。銀行蓋印收幾多錢?  逐份還是逐張計呢?
咁就唔知,有D免費,有D要俾,我就用紅簿仔,唔使錢

‹ 上一主題|下一主題