用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

回覆:siden 的帖子

good point

引用:肥仔應該考全級三甲

原帖由 ericby 於 14-12-28 發表
肥仔應該考全級三甲
你認真??

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-12-28 20:29
你認真??

舊年可能會....今年應該難d掛
等我去8吓! (睇返speech day d相得唔得呀?)

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-12-28+21:24+編

原帖由 小曳人 於 14-12-28 發表

纯表面分析  :  

1,  孩子主動学習態度反映讀書成績 (通常正比);   

2,  家長貼身程度反映孩子讀書成績 (通常反比);

3,  家長及其孩子肯出镜此節目的機會率对孩子讀書成績 (正常是反比);

4,除準備呈分,學校不會透露全级名次

综合以上各項分析,網友所言該孩子的级次十成十只是講笑。

肯出鏡都會係have something to say or show, could be either ends if the spectrum.

引用:肯出鏡都會係have+something+to+say+or+sho

原帖由 MrBeast 於 14-12-29 發表
肯出鏡都會係have something to say or show, could be either ends if the spectrum.
如果个仔成績好但背後係阿媽迫出黎,我相信个阿媽唔会比人知,所以"show"既機會係微乎其微

longlokma 發表於 14-12-29 09:27
如果个仔成績好但背後係阿媽迫出黎,我相信个阿媽唔会比人知,所以"show"既機會係微乎其微

...
Either way, 雖然位媽媽有點兒怪獸,但為要應付功課+eca, 都算做得不錯,總好過去補習社。

個亞媽應該系幾满意自己的安排,以及爲小朋友的付出,佢應該系無想過大家的反應,否則吾會接受訪問,真系吾怕比人笑嗎。

balj  好很有勇氣,哈哈  發表於 14-12-29 15:20

回覆 Jane1983 的帖子

係㗎,同樣地很多ek po 都是一樣  
Anyway, quite sure we only saw the good side of her.  罵仔個d冇看到。

Jane1983    發表於 14-12-30 13:52

Jane1983 發表於 14-12-29 10:21
個亞媽應該系幾满意自己的安排,以及爲小朋友的付出,佢應該系無想過大家的反應,否則吾會接受訪問,真系吾 ...

我都覺個媽以為自己好啱,廿四孝媽媽,現實中都好多人唔知自己一樣係怪獸,可能包括自己,哈哈!

小曳人 發表於 14-12-28 21:22
舊年可能會....今年應該難d掛
等我去8吓!  (睇返speech day d相得唔得呀?)
where can get speech day d相?

小曳人  學校website  發表於 14-12-29 11:46

引用:Quote:longlokma+發表於+14-12-29+09:27+如

原帖由 MrBeast 於 14-12-29 發表
Either way, 雖然位媽媽有點兒怪獸,但為要應付功課+eca, 都算做得不錯,總好過去補習社。 ...

老實講,在一線小學要名列前茅,孩子資質一定唔差,資質唔差,就一定唔驶係初小咁辛苦去「应付」功課,反而仲有好多时间参加學校課外活動,直情可以玩到傻

東方日報 29-12-2014

怪獸家長 生死榮辱繫子女

擔心輸在起跑線而瘋狂催谷子女的「怪獸家長」在本港日益普遍,中大研究發現,「怪獸家長」除了抱有望子成龍的心態,甚至將子女的表現視為肯定自我價值的「成績表」,破壞親子關係之餘,更造成雙方巨大心理壓力。有教育專家指,這種以子女表現來肯定自我、炫耀的心態往往帶來反效果,曾有家長因子女的表現滿足不到期望而飽受困擾,萌生自殺念頭,提醒家長子女非他們的扯線公仔,要尊重子女的獨特性。

中文大學教育心理學系助理教授伍斐然以問卷訪問二百名來自中國和美國、小六至中二的家長和子女,發現華人家長傾向以子女的表現來肯定其個人價值,一旦家長有這種心態,他們會更緊張子女的學業表現,對子女施加更大壓力;「呢種諗法其實好恐怖,因為當你的價值係建基於別人之上,你冇辦法控制得到,惟有不停逼、不停畀壓力小朋友。」

勿盲從外界「教仔心得」
伍斐然指,家長將子女視為肯定自己的成績表,他們會軟硬兼施,希望子女達到自己期望;「當小朋友表現得唔好,家長可能會對佢哋好冷淡、甚至唔睬佢哋。」這種做法不但令子女長期活於沉重的心理壓力中,而家長的情緒也會受困擾,「每次小朋友默書少幾分,家長又會覺得自己表現差咗。」建議家長應調整心態,不要輕易被廣告和其他家長的「教仔心得」動搖。

家庭教育學院總監狄志遠指出,近年接觸的個案中,不少家長抱有以子女表現來肯定自己和炫耀的心態,當中不乏中產家庭和專業人士。他們用心栽培子女、參加形形色色的課外活動更不容許子女有半點失敗,往往帶來反效果。曾有家長對子女要求過高,為兒子安排大量興趣班,到了兒子升上高小,開始反抗媽媽的安排以致爭執不斷,令媽媽情緒崩潰,在出席學校活動時崩潰落淚,萌生自殺念頭,最終需經學校轉介接受輔導。

應尊重獨特性助發揮
狄志遠提醒家長,子女並非扯線公仔,在他們的成長過程中,家長應擔當「導演」的角色,扶助他們成長的同時,也需尊重他們的獨特性和意願,給予他們適當的發揮空間。

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

識有人係名女津一年級時考全級第三,但佢阿媽話考試要溫到12點,  唔知佢去至小六係咪要溫到4 點  

longlokma 發表於 14-12-29 12:25
老實講,在一線小學要名列前茅,孩子資質一定唔差,資質唔差,就一定唔驶係初小咁辛苦去「应付」功課,反 ...
可能肥仔都唔差,不過學你話jie, e+ 咁,keep 唔keep 到就難講了。

longlokma 發表於 14-12-29 12:25
老實講,在一線小學要名列前茅,孩子資質一定唔差,資質唔差,就一定唔驶係初小咁辛苦去「应付」功課,反 ...
我自己有另一個體驗,就係資質好都一樣係要花不少時間做功課。資質好是指識做定寫得快?因為幾淺的功課,都要花時間做的,叻都快不到太多,十樣功課,每樣六分鐘,都成個鐘了。最簡單的實驗,就是我自己去做一次阿仔的功課,發覺真係大人都用成個鐘!尤其是做網上的功課好花時間。雖然好多家長講得好輕鬆,但是每間學校每年級甚至每班的功課量都不同,我仔仔小一的確常常好多功課,好悶好重覆好容易但好多。好花時間。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-12-29+12:25+老

原帖由 wwsugar 於 14-12-29 發表
我自己有另一個體驗,就係資質好都一樣係要花不少時間做功課。資質好是指識做定寫得快?因為幾淺的功課,都 ...
每天用一小時做功課不算是「花不少时间」吧?就是資質好才用一小時,資質不好就多一倍时间都未做完啦!

回覆:longlokma 的帖子

到底今時今日的學校是要求學生能夠自己完成功課,還是要在家長或補習老師長期支緩下才能夠完成呢?
要常常在別人的監督或協助下才能完成,小孩根本不能長大。

節目中"苦主"全家每一角落都放滿寶貝仔既野,可想而知苦主一家都圍繞寶貝仔而生活,咁樣其實對大人同細路都唔係一件好事。我屋企個廳唔會擺放囝仔任何物件,全家人既生活亦都會對大人及細路取得平衡,唔會囝仔而生活。

引用:節目中"苦主"全家每一角落都放滿寶貝仔既野

‹ 上一主題|下一主題