用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家發唔發覺EK已變質!
樓主: BabyKD
go

大家發唔發覺EK已變質!   [複製鏈接]

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-12-2+12:08

Popo01 發表於 14-12-9 23:55
唔係講笑,問左老公2年,佢都答我以前間學校好渣,唔駛諗。後來一位住個區朋友話唔係喎,再上ek問,先知原 ...

Deleted.

無論如何, 人人有不同做法. 問吓唔係罪.

引用:唔可以隨便問問題+...+分享喜悅又比人話晒

原帖由 BabyKD 於 14-12-01 發表
唔可以隨便問問題 ...
比幾個人dominate 晒... 次次都有佢講無人講 ...
係有少少改變的……#1隨便問問題不變,總有一兩個家長幫到手。#2分享喜悦又比人話晒命也不變,一向如是,一樣米養百樣人。#3同樣好多人答問題,我覺得没有被少數dominated 。……我認為變的是,現在較以前多人'答非所問'。

回覆:大家發唔發覺EK已變質!

見識到咩叫踐親人唔放,比人咬住

其實我本身就唔多會理到底呢到既人有冇變, 想問既米問, 想答既就答.

有D留言既人今本係撩交嘈, 我直頭唔洗理佢. SKIP左佢.

引用:有D留言既人今本係撩交嘈,+我直頭唔洗理佢.

MiffyShe 發表於 14-12-9 13:42
回覆 purplechung 的帖子

但有d人答“A for sure”, 或“B冇得比”,其實我都想知點會咁肯定,定亂講 ...
有的人真係會知道, 我朋友讀緊一線A學校, 佢會攞其他同level學校既書, pass paper, 默書作比較, 當然仲會同其他家長交流下, 就會知道!

doll_fish 發表於 14-12-1 13:08
非常認同上面幾位咁講,以前講xx vs xx,人們友善回應。就算不是問這些問題,都要窒人串人。
我覺得唔知係 ...
岩岩又多個 xx vs xx post 好重火藥味, 我都吾夠膽搭咀

已存在好耐,有人逢神校必插。

回覆:BabyKD 的帖子

引用:EK+比到好多資訊我,+早期比較有善,+最唔認

原帖由 kirstyau 於 14-12-01 發表
EK 比到好多資訊我, 早期比較有善, 最唔認同有 JM 問 A VS B VS C, 未出OFFER前比人串 考到先問(言下之意似 ...
每當有人問 a vs b 時, 已經即刻俾人話咁樣俾有意思嗎, 收左先算啦, 收左啦咩.........其實家長們問得一定有佢原因, 因為唔知先問, 但係唔知點解其他家長會咁樣覆人。

novelle  係,最怕聽到「收你先算」!   發表於 15-1-13 09:57

引用:非常認同上面幾位咁講,以前講xx+vs+xx,人

原帖由 doll_fish 於 14-12-01 發表
非常認同上面幾位咁講,以前講xx vs xx,人們友善回應。就算不是問這些問題,都要窒人串人。
我覺得唔知係 ...

引用:+本帖最後由+minikoala+於+14-12-1+15:58+

原帖由 minikoala 於 14-12-01 發表

其實大家萍水相逢,有緣在此互相交流,雖不至於係朋友,但 ...
講得很好 叻而有品比叻而串嘴更值得人尊重

引用:Quote:minikoala+發表於+14-12-1+15:58+其

原帖由 IRK 於 14-12-01 發表
非常同意,我也留意那些「培正計分法的POST」,好心的家長便改正一下他們,覺得TOO SILLY咪唔答囉,唔洗串 ...
agree.. 自問係新手媽媽,好多對小朋友升學問題都係摸索中 好多時在EK問問題,都有家長用心解答,都很感恩。我覺得如果有人見到一d佢地自認為”吾用心發問”或“多餘”嘅post咪ignore佢 吾好徒時間答/串人地lor... 好同意樓上threads, 有得閒時間同自己小朋友玩好過la.. 網上串人成為part of one's interest, it's actually quite pathetic.

引用:有D留言既人今本係撩交嘈,+我直頭唔洗理佢.

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表
有D留言既人今本係撩交嘈, 我直頭唔洗理佢. SKIP左佢.
Agree

引用:學校本來就係惹火議題,+就講呢個post入面已

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-02 發表
學校本來就係惹火議題, 就講呢個post入面已經有不同意見
有人話自己答完俾人話今時唔同往日, 有人話舊生唔 ...
agree....
好似嗰個咩幼稚園集團統計post,越講越針對人/ 學校,為咩???

‹ 上一主題|下一主題