用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 小K
go

聖心放榜   [複製鏈接]

回復 belle2009 的帖子

they got a PM offer

回復 小K 的帖子

同意!我女兒在某兩間天主教學校interview時, 老師未問我女叫咩名, 第一個問的問題係問我: "係唔係old girl?"
我話:"唔係", 之後問我:"係唔係天主教?"我話:"唔係, 不過係基督教" (我當時仲唸, 一定死硬!)不過,亞女interview表現OK, 最終4間天主教學校都有offer。除了Precious Blood 之外,全是有小學back up的kindergarten, 所以, 我唸聖心唔例外,佢地係好公平的!!!
(Declare: 聖心唔收我個女, 因為的確當日表現不太好.......) 我好信學校會收合她性格的人選。可能是揀性格,唔係揀問對問題的人。

tungmami    發表於 12-2-21 11:24

回復 CoffeeCake 的帖子

我沈日打開信一刻直頭喊出來......REJECTED.....因為連比機會我寫封信都無......自問阿女當日表現ok, 有叫老師早晨, 有講名, 幾歲, 邊個同佢來, 青瓜有答, 只係衣服唔識, thank you, 推chair全部有做......可能正正就是我女不合老師眼緣吧!!
(p.s.我是舊生, 亦證明呢間學校唔會因為你是舊生而比多兩分囉!!)

waiting list.....very disappointed.......my girl can answer 青瓜 but don't know 衣服...

醒目開學勳章

belle2009 發表於 12-2-21 08:51
回復 iantsang 的帖子

last year, anybody was on the waiting list and got an offer eventually???..... ...
(My personal comments)

Certainly.  There are people being called from waiting list every year!  Good luck and all the best!

my girl is being rejected last year and on waiting list this year.  she can't answer "cucumber" but can answer "cloth". she answered all other simple questions but in v. low voice. she is catholics. she has been admitted by True Light.  But we'd prefer SH as same religious~ (we live in HK East)
升P.1 la~

小朋友有PM Offer, 如想轉AM, 機會大嗎???

iantsang  There are chances but won't be many.  發表於 12-2-21 11:53

回復 wing724 的帖子

I also got pm offer and think about whether can change to am or not.  However, the school hour for am session starts a bit early, 8:25a.m..  If study am session, we'll need to get up at 6 something.  As a working mom, it seems I can treasure more time to play with her after work if she studies pm session.  

我又咁睇, 呢個係面試唔係考試, 冇話答岩晒就收, 答錯就唔收

之前聽個老師講過, 咁多人報名, 識答晒D問題既小朋友點都唔止百幾人, 而且D老師應該係想收D聽話受教既小朋友, 反而識唔識唔係最重要, 我諗都係睇小朋友D反應同態度多D

其實有做過功課既都知道聖心呢幾年都有問蔬果類, 但係唔識答既都有收, 咁已一早証明識唔識答青瓜根本唔係最關鍵!

以前D家長真係上黎分享多, 就算唔得只係嘆句同學校無緣, 之後繼續努力! 但係今年D家長上黎埋怨居多, 又話人地收OLD GIRL教友唔公平, 就算有讀緊既家長都唔敢入黎分享啦!

我都知有好多家長認為小朋友都答岩晒D問題, 點解都唔收? 但係當你認為自己小朋友叻時, 可能天外有天呢! 我之前都覺得自己個女唔差, 點知返到學先知咩叫天外有天

補充: 不喜勿插`

gurgur  我都認同你的講法!!!我都係預囡囡reject的,但竟然是waiting!! 所以平常心等消息!!!  發表於 12-2-21 15:53
iantsang  面試唔係考試...... 你有睇我專欄架?  發表於 12-2-21 12:28

回復 mosibaby 的帖子

sorry 版主, 你唔會追我版權費掛

不如叫D家長睇下你專欄做多D功課, 心理會平衡D

ireneroybama    發表於 12-2-21 18:55
iantsang  哈哈儍啦!我多謝你捧場都黎唔切啦!  發表於 12-2-21 12:58
gwlam    發表於 12-2-21 12:41

我都係咁諗

Thanks

不是上離埋怨,而是今時今曰考學校,係估佢唔到點收生,如果係叻識答問題有禮貌就收,香港D家長就唔使去報考好多間學校、等幾個鐘交表、考試,而家唔同早幾年前,要讀好D學校都唔易!

明白天外有天, 不過, 或者叫D有offer 嘅家長唔好咁坦白, 話自己個BB唔識答但教友又得咗  不過都好替我朋友個細B開心, SH收咗佢, 佢間間都唔收, 因為細B, 佢IN SH , 就係好細聲答個名同BYEBYE,全部問題都交白卷, 佢媽媽補答,好彩佢係天主教徒,唔知有冇關係,終於有offer :) 我都有睇IAN個專欄, 就更加明白呢個game的玩法, 我都係WAITING,不過無所謂,我已經有其他OFFER,同埋讀緊維記, 都未完全決定讀傳統學校還是IB。。。。PS,我無宗教信仰,唔係OLD GL,不過住係SH附近。。。在此發言,只係想為將來會interview完此學校的家長, 多D資料參考而矣,in完唔晒太上心,希望在明天:)

回復 sunnygirl 的帖子

Totally Agree! 咁一開始佢地好心就講明, 要收番教友, 唔好浪費我地D時間!!

回復 washburn 的帖子

我女都係教友, 仲識答青瓜都唔收, 咁又點解REJECT呢?

我自己覺得可能佢表現出心急坐唔定, 雖然全部答晒, 但係俾老師見到佢心急, 一手搶野既一面, 所以我都一早預左唔得。

其實人地同你講小朋友答得好細聲, 又唔係肯全部答晒, 但係可能個小朋友令老師感覺到她聽話淡定, 只是怕羞D所以俾個機會佢呢, 我相信努力一定有回報! 盡左力問心無愧就算了!

ai... don't be so sensitive.
I am an old girl of SH from kinder to S7, my girl is 0901 big girl, she and the family are all Catholic. She performed only OK, could say good morning / thank you etc, but didn't know cucumber. Result is waiting. I think there was not much to do with one's background. SH is quite fair.

好似揾工interview咁, 學校都係揾個合眼緣嘅,幾本上佢地有佢地嘅準則去揾佢要揾嘅人,答問題只係一種media比佢地去觀察。

小K    發表於 12-2-21 18:01
ILOVEBEAN  Agreed.  發表於 12-2-21 15:16
iantsang    發表於 12-2-21 15:07
mosibaby    發表於 12-2-21 14:25
‹ 上一主題|下一主題