用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

原帖由 EggEgg08 於 11-5-20 12:26 發表
lovelinda, 好開心可以做同學仔呀,以後可以多多交流。

Brrbaby, 係呀,最後思前想後都係TT啦...慳番d $$,希望冇揀錯啦...今日LH家長會,而家在去學校途中...

好友呢個function有咩用gar? ...

eggegg08,

可唔可以分享一下, 你揀左LH,放棄TT的原因呀?
TT係咪指崇真? 定係Tutor time?
如果係崇真, 係咪都係因為佢上小學較有利? 有%可以上到其小學呀?

THX^^

also PM me........

原帖由 brrbaby2007 於 11-5-20 12:56 發表

pm左d嘢俾你

neko, eggegg 係揀左TT,放棄LH......
TT係指崇真,而如果你想上佢的小學是非常有利, 基本上你個小朋友無特別問題, interview 後都會收......

原帖由 neko1234 於 11-5-20 15:17 發表

eggegg08,

可唔可以分享一下, 你揀左LH,放棄TT的原因呀?
TT係咪指崇真? 定係Tutor time?
如果係崇真, 係咪都係因為佢上小學較有利? 有%可以上到其小學呀?

THX^^ ...

佢是遲面試的,每年都通常1月才面試,所以大多數家長都已經有offer在手, 亦會有些唔去in, 事實上當你玩咗幾個月這個咁緊張刺激的遊戲之後, 如果唔係十分心儀禮幼,真是會唔想再去interview啦!

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-20 13:57 發表

係咪因為佢遲面試, 而當時你已經有好嘅offer在手呢?

原帖由 lovelinda 於 11-5-20 15:55 發表
佢是遲面試的,每年都通常1月才面試,所以大多數家長都已經有offer在手, 亦會有些唔去in, 事實上當你玩咗幾個月這個咁緊張刺激的遊戲之後, 如果唔係十分心儀禮幼,真是會唔想再去interview啦!

...

你囡囡interview如食菜,冇難度。辛苦反而係你因為大住肚呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 lovelinda 於 11-5-20 15:48 發表
neko, eggegg 係揀左TT,放棄LH......
TT係指崇真,而如果你想上佢的小學是非常有利, 基本上你個小朋友無特別問題, interview 後都會收......

THX~崇真都係我大包圍的目標之一
有無話主流班定國際班好d架?

出年我只係諗住考培正一間, 考唔到就4年都係學之園讀, 唔知我呢個決定岩唔岩呢?

因為係男仔一條龍太小選擇, 祟真, 民生, 禮賢唔係我杯茶, 宣幼又唔係100%入宣小, 讀宣幼萬一入唔到宣小,程度淺唔夠人出去爭小學, 到時真係兩手空空.  蘇浙唔知係咪100%入小學?

主流班定國際班好d........?

兩者都好好, 而因為佢學費唔貴, 所以好多人想入國際班,但國際班只有pm,我自己就因為想個女讀am(我自己唔多鍾意番pm), 所以我報主流班,無報國際班.........

原帖由 neko1234 於 11-5-20 16:09 發表

THX~崇真都係我大包圍的目標之一
有無話主流班定國際班好d架?

係呀, 我最後選了崇真國際部. 原因係
1) 英普班, NET 及地道PTH 老師, language training 一流
2) 有學卷, 學費只係$800 vs LH/St Cat 英普 要$4000 大洋!
3) K2/K3 有全日班, 每日3小時英文, 其餘普通話, language exposure 比 St Cat 還要多
4) 有英文小學backup, 又仍然可以抽獎
5) 有好多好平的課外活動/校隊, 如話劇班, ballet, 中國舞, Eng/PTH playgroup, 體操, basketball, drawing, 電子琴..etc, 有哂校車接送不用另外加$,
6) 宗教學校, 德育好d
7) 好多表演活動+show & tell, train 小朋友自信
8) 因為language 好+ 多課外活動/show&tell, 我諗小朋友考私小直資可能較其他龍校易d..(不過名氣當然冇九龍塘學校勁啦...)

我地唔係好agreesive 應該都ok gar lar...不過真係好唔捨得LH....LH都係一間好好的學校, 只係我地都好想有小學back up...另外都放棄哂St Cat, KV, 創價, 民生了....太大競爭, 有backup 穩陣d...

各位媽咪加油呀, 學lovelinda話, 好開心可以收工了, 到你們努力呀!

其實冇話主流定國際好...各取所需jer...論language exposure 一定國際部多d, 但國際部只有英普教學, 沒有廣東話, 有些小朋友可能會唔慣...論上課時間就主流好d...同埋起碼有個language 係mother tongue, 小朋友快適應d ger...

1. k2/k3 全日班是否都是800元?
2. 如果選國際班, 未來升番tt 小學原校或考傳統小學有無影響? (有無中文學?) 係咪100%入番tt 小學?  
3. tt 小學係直資定派位?
4. "有哂校車接送不用另外加$" 是什麼意思?  學校提供免費校車?
5. 可唔可以 k1 讀主流班上午班, k2/k3 轉國際全日班?

原帖由 EggEgg08 於 11-5-20 16:42 發表
係呀, 我最後選了崇真國際部. 原因係
1) 英普班, NET 及地道PTH 老師, language training 一流
2) 有學卷, 學費只係$800 vs LH/St Cat 英普 要$4000 大洋!
3) K2/K3 有全日班, 每日3小時英文, 其餘普通話, language ...

全日班都可以用學卷, 學費當然唔止$800啦...好似around $2xxx, (其他媽咪可以correct me if I am wrong). But compare with those without 學卷的學校仍然十分抵..

TT國際班其實即係英普班. (佢收得學卷一定唔會國際課程啦!), 當然有中文學, TT係以普通話教中文的. 如lovelinda所講崇幼學生考得崇小都差不多收番, 除非小朋友係有問題ger..據我所知都有考唔到gar,不過個小朋友本身有d問題... TT 小學係私校, 不過留意學費幾貴gar...但超多NET 及普通話老師, 不過好多幼稚園學生唔想負擔咁貴學校小學出去另謀出路...我見好似話幾多考到陳守仁..

如小朋友有搭開校車, 參加課外活動要早d返學/遲d放學時間唔同, 校車都會cater 不另收費....即係校車有一轉接送有參加課外活動的學生及一轉接那些沒有參加的.

原帖由 snow228 於 11-5-20 16:48 發表
1. k2/k3 全日班是否都是800元?
2. 如果選國際班, 未來升番tt 小學原校或考傳統小學有無影響? (有無中文學?) 係咪100%入番tt 小學?  
3. tt 小學係直資定派位?
4. "有哂校車接送不用另外加$" 是什麼意思?  學校提供 ...

eggegg, 我是"暫時"收工咋

兩年後到個仔玩遊戲啦! bb一年多過一年, 我諗到時仲"金"

我都見有mami話考到陳守仁.., 亦有男仔考到男拔......

放心啦, lovelinda. 據聞TT有家姐/哥哥在讀, 細佬妹收的機會好大, 你睇佢地個application procedure 係先give priority 俾 siblings 就知....hee hee..起碼有backup先...

原帖由 brrbaby2007 於 11-5-20 12:56 發表

pm左d嘢俾你

咁神秘既?我又要

我今年都要幫我家細妹參賽, 多多指教!

好耐無見你啦! 嘉嘉在spk開心嗎? 今年到細妹參賽啦!加油!

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 17:42 發表
我今年都要幫我家細妹參賽, 多多指教!

我估佢是sh.......

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 17:41 發表

咁神秘既?我又要

原帖由 lovelinda 於 11-5-20 17:47 發表
好耐無見你啦! 嘉嘉在spk開心嗎? 今年到細妹參賽啦!加油!

好耐冇見喇, 但係點解你知我女叫嘉嘉既? 我諗都冇咩人係spk會讀得唔開心喇....

細妹今年都係志在參與, 點睇都睇唔到有機
‹ 上一主題|下一主題