用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 (MS) 有無家長收到信
樓主: vincenthkg
go

民生 (MS) 有無家長收到信 [複製鏈接]

有冇人是12月4日in 而又收到offer?

回復 139# yywing 的帖子

咁你留咗邊間?你亞B好叻喎,咁多間收左.勁勁

回復 116# eebabyma 的帖子

eebabyma
唔鐘意佢地課程, 同D老師嘅質素囉<<< 係先生太後生定點?

回復 141# vinvillalee 的帖子

好似有幾個係4/12in,都有offer.

今日有個朋友都收到信喇喎~ 佢住九龍城,可能派得快D.... XD

我住紅磡都末收到,應該無希望啦!希望聽日有好消息.

我都係12/4去in,不過無帶出世紙正本,我亦都無補番,因為創價收了我個仔讀上午班,同埋唔係好欣賞民生佢地interview方式,太求其,無誠意...

我諗創價的經歷嚇怕左好多人.

回復 148# vinvillalee 的帖子

乜野經歷?? 有D想知?? XD

醒目開學勳章

唉…我今日都無,當衰左架喇…算啦!

我都唔會咁大期望,順其自然.不過有D可惜,我亞女IN得幾好,實在太多人.

唉,我都未收到信........

回復 1# 恩林 的帖子

我發現大家來來去去都係爭緊果幾間,我都係等緊GH,PC,KCS,ST.Rosa,會去考協恩,ST.Paul

極之認同!! 我大仔都係多番考核, 至插到K3民生, 所以唔好灰心呀~~~!!

原帖由 yiuyiumom 於 10-12-13 17:52 發表
見到家長們好緊張地等待結果, 令我回想起上年的經驗, 我朋友有2個小朋友讀民小, 1個讀民幼, 上年第4個去考K1都唔收, 真係估都估唔到, 我現時是K1家長, 現在多了機會與其他家長互相分亨心得, 我所認識的小朋友被取錄 ...

今天收到AM Offer, 我個仔0806出世, 11/26 大約14:00 interview, 我地兩公婆完全無背景, 無介紹人, 咩都無, 都收到AM Offer 真的感到頗意外
其實我之前都收咗幾間Waiting(包括: SC, KV.....), 我都有幫阿仔報幼稚園面試訓練班, 做咗好多事前功夫, 寫埋自薦信apply KG, 但係之前收既全部都只係 Waiting
我覺得2歲幾既人仔interview得果幾分鐘時間, 就算我地做父母既之前已經做咗幾多preparation, 其實都真係無咩幫助, 最重要係佢自己interview既臨場表現
去民生interview果日係我個仔表現得最好既一日, 唔係話佢答題表現最好, 而係佢既心情最好, 如果講答題目我覺得阿仔係SC同KV做得好過民生, 結果SV同KV都唔收佢啦
去民生果日阿仔好開心, 一入到班房已經開始笑, 佢講野唔係好叻, 答問題都只係會回答詞語而唔係句子, 果日好好彩比佢遇到個好有愛心既老師, 見到我個仔咁開心已經開始讚佢, 然後阿仔咪開始同老師玩囉, 跟住老師問咩佢就答咩, 我諗老師對佢有好印象並唔係因為佢答題答得叻, 只係因為阿仔笑得好開心, 所以收咗佢仲比埋AM Offer
收唔到Offer既家長真係唔好灰心, 我都係為咗我個仔做過好多功夫, 我都係收過好多Waiting, 但係我從來都無懷疑過我個仔既能力, 我覺得小朋友係幾分鐘要面對陌生人, 有問有答, 要有禮貌, 仲要唱埋歌表演等等......, 佢地已經做到晒佢能力範圍既野, 唔收都真係唔關個小朋友事, 只係競爭真係太大, 同埋或者欠缺咗少少"運氣"
小朋友對於自己鐘意既學校, interview表現會好好多架, 希望各位家長都唔好太緊張, 開開心心面對, in過咁多間KG, 我覺得開朗最重要, 我個仔就係一個好例子, 佢真係無咩特別叻, 亦無任何背景幫助, 希望大家都繼續努力, 阿仔既路宜家先係啱啱開始, 做父母的還有很長很長的挑戰需要面對, 加油 ! 奮鬥 !

原帖由 yywing 於 10-12-13 22:27 發表

聖羅撒我冇去in,我都喜歡聖羅撒,學生品德十分好,不過不是我杯茶。 ...

可否講吓對聖羅撒既comment! thanks.

delete delete

其實一條龍的確有他的好處,大家有冇想過這2年以來,由in Nursery開始已經好大壓力,我仔仔in Nursery時8間得2間收,今以in K1就報6間到現在只有民生收咗,我好開心,因為3年後升小學冇太大壓力,2歲幾小朋友可能未知有壓力,但4,5歲時他們就知壓力係乜,現在只係父母有壓力還好,當考小學時又會如何呢?以上只係本人小小分享,唔buy一條龍的勿插!

另外仔仔讀緊維記,班主任嗰仔都係讀緊民小,仲教我要撰一條龍學校,話我哋這年的小朋友將來考小一會更難!

請問各位有offer的,有無要用英文interview(net teacher) 嫁
‹ 上一主題|下一主題