用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

溢澄媽咪:

我奶奶又係成日問點解彤彤會咁瘦,係未工人唔理佢?其實我覺得身形主要都要天生既,加上彤彤性格又咁活躍,想有脂肪積聚都幾難啦! 我認為最緊要佢身體健康就得啦,女仔瘦D大個唔駛減肥仲好啦! (我都唔知幾羡慕!)

反而我係一個肥媽咪,個囡囡咁瘦搞到我好似變得更加大份咁添~!

個本語文補充簿我係雜誌找人物圖片剪出來再貼上去, 老師個時講話可以叫小朋友在字旁個圖畫填埋顏色架! 仲有記住做完本語文補充要放番落去個透明膠袋度, 昨日老師都將琳琳個本放咗落去個透明膠袋度, 可能等星期一一次過收回!

兒歌書個首茶點歌同goodbye song你叫彤彤教係唱, 我都係琳琳教我先識唱咋, 佢地日日都唱, 應該會識唱比你聽, 你聽一兩次就識唱, 好易咋!

原帖由 noelyip 於 09-9-17 15:04 發表
果本語文補充簿,妳地係未會貼D相片或畫個人係上面呀!?

同埋果本兒歌書雖然我見度有chop左印印,但我都唔識唱茶點歌同goodbye song,咁點一齊唱呀? ...

見到你地放到張相上嚟就好, 可以睇下你地囡囡張相!

琳琳出世都唔係好肥, 7lbs都唔夠, 同埋佢食奶都唔係好多, 人地食8oz既時候, 佢都係食緊6oz奶, 不過可能佢細個時少病痛, 所以吸收好就肥肥地囉, 佢現在只朝早飲奶, 瞓覺無飲奶, 因為怕佢多尿, 成晚要起食去wc. 現在夜晚就食大半碗飯, 不過佢要餵先食到咁多, 唔餵佢就扮野話飽唔想食, 所以要提早由姐姐餵佢食飯, 到我地食飯時佢就食餸囉!

原帖由 josesinmicki 於 09-9-17 21:23 發表
唔該曬彤彤媽媽同琳琳媽媽,終於可以放張相上黎啦,
今日澄澄已經好番啦,不過我都係比佢休息多一日,星期一先再返學,
澄澄同彤彤都好似,只係鍾意食零食,飯就食得最慢,所以個身無乜肉,(不過由細到大都未肥過).我奶奶話我 ...

原帖由 stephanielum 於 09-9-18 12:41 發表
個本語文補充簿我係雜誌找人物圖片剪出來再貼上去, 老師個時講話可以叫小朋友在字旁個圖畫填埋顏色架! 仲有記住做完本語文補充要放番落去個透明膠袋度, 昨日老師都將琳琳個本放咗落去個透明膠袋度, 可能等星期一一次 ...

唔該曬!我尋晚都有幫彤彤一齊係雜誌度貼左D人物既相上去,最搞笑係印印姐姐見我地貼得咁開心,佢又攞左份印尼報紙俾我地貼,所以彤彤本習作連印尼人都有...

原帖由 stephanielum 於 09-9-18 12:59 發表
見到你地放到張相上嚟就好, 可以睇下你地囡囡張相!

琳琳出世都唔係好肥, 7lbs都唔夠, 同埋佢食奶都唔係好多, 人地食8oz既時候, 佢都係食緊6oz奶, 不過可能佢細個時少病痛, 所以吸收好就肥肥地囉, 佢現在只朝早飲奶, ...

彤彤細個既時候都係好少病,出世既時候6.5lbs,但手腳就始終都係瘦瘦長長咁,就算係我個肚裡面既時候,醫生同我照3D都話我個B係瘦長形,所以我相信大個都唔多會變....

至於食飯方面,彤彤就食得超慢,無一個鐘都幾難完成,不過除左KFC既白汁雞皇飯,佢可以超快食完

各位有無上學校個內聯網睇過呀?可唔可以好似喱度咁一齊吹水嫁?

我上個去睇過, 個度應該得電子郵件通訊咋~
不過我係個度見到全班同學仔個名, 你個女係咪叫葉晞彤呀! 我一陣試下send 個mail 比你, 你睇下收唔收到, 哈哈!

原帖由 noelyip 於 09-9-18 15:26 發表
各位有無上學校個內聯網睇過呀?可唔可以好似喱度咁一齊吹水嫁?

哈哈, 你個女鍾意食kfc白汁雞皇飯呀, 我個女反而對雞同炸薯圈有興趣咋~~  

原帖由 noelyip 於 09-9-18 15:11 發表

彤彤細個既時候都係好少病,出世既時候6.5lbs,但手腳就始終都係瘦瘦長長咁,就算係我個肚裡面既時候,醫生同我照3D都話我個B係瘦長形,所以我相信大個都唔多會變....

至於食飯方面,彤彤就食得超慢,無一個鐘都幾難完成,不過除 ...

回覆 143# stephanielum 的文章

咁琳琳同溢澄食的份量都差不多,可能溢澄食得仲多一些添(因為每晚睡前都會飲一支鮮奶),可能囡囡唔吸收啦,不過佢無時停,成日都係到動......
琳琳已經介了夜晚不用片片啦,好叻女喎,我個囡現在夜晚仲要用呀,試過無用兩天,但唔成功,跟住就放棄了..我媽咪話佢仲細,唔洗咁早介喎,不過我就好想佢快D介埋啦,唔洗煩...

我囡囡都係最鍾意食麥當奴薯條同雪糕..
你地囡囡食糖會唔會好易咳,我囡囡一食糖就會咳,一粒都唔得,反而食多多雪糕都無事.......
原帖由 stephanielum 於 09-9-18 17:27 發表
哈哈, 你個女鍾意食kfc白汁雞皇飯呀, 我個女反而對雞同炸薯圈有興趣咋~~  

昨天,溢澄都無返學,但學校將D工課由校車送到屋企呀(幾好).\\

kATHY媽媽,芷筠本語文補充係我到呀(可能放錯了),星期一交回老師比返你啦..

[quote]原帖由 candyckathybb 於 09-9-17 13:06 發表
大家好,今個星期我無比kathy返學,因為佢抵抗力比較差,想問問各位媽咪知唔知今個星期,學校開始正式教學未呢? [/quote

我六月時已開始幫琳琳夜晚介片, 因為夏天介片會好D, 怕冬天如果濕咗時會冷親, 以下係我既介片做法, 你睇下可唔可行, 開始介片時就唔好比咁多水/或奶佢飲, 因為飲得多自然多尿尿, 首先睡前同佢去尿尿先,再過夜少少一點鐘倒就叫佢起身柯次尿尿, 如果佢柯咗應該可以到天光五,六點先再去, 到時再叫佢起身, 所以負責個家長或工人姐姐開始時係會辛苦少少, 因為只依靠小朋友會自動起身係無可能, 佢地仲未有意識會起身去尿尿, 所以我地要協助佢地起身, 等佢習慣咗佢自然會叫你起身同佢柯尿尿, 當然開始時係會失敗, 但試多幾次就成功, 千期唔好放棄呀, 另外, 試多幾日, 就會留意到佢大約幾點會柯尿尿, 咁咪跟佢個時間再提前幾個字叫佢起身, 咁做佢就會介到片片嘞. 記住開始時都要用片片打好底, 同埋最重要成功少少就讚賞下個小朋友, 咁佢地就會好合作啦!

現在琳琳睡前去一次尿尿, 就可一覺到天光先起身再柯尿尿, 有時半夜佢都識起身叫姐姐同佢去尿尿架, 咁耐佢都係賴濕過兩次咋, 所以我就獎勵佢食喜歡既野同去波波池玩囉~~

原帖由 josesinmicki 於 09-9-18 20:51 發表
咁琳琳同溢澄食的份量都差不多,可能溢澄食得仲多一些添(因為每晚睡前都會飲一支鮮奶),可能囡囡唔吸收啦,不過佢無時停,成日都係到動......
琳琳已經介了夜晚不用片片啦,好叻女喎,我個囡現在夜晚仲要用呀,試過無用兩天 ...

我囡囡食完糖唔會咳喎, 可能我通常都叫佢食完糖飲番d水, 沖下個口同喉嚨d甜味, 而且仲無咁易註牙, 反而我唔會比太多雪糕琳琳食, 怕佢食得太多凍野氣管敏感會咳.

原帖由 josesinmicki 於 09-9-18 20:55 發表
我囡囡都係最鍾意食麥當奴薯條同雪糕..
你地囡囡食糖會唔會好易咳,我囡囡一食糖就會咳,一粒都唔得,反而食多多雪糕都無事.......

琳琳好叻女呀,咁怏可以介到,我都要試下先,到時再話比大家聽得唔得.
大家有無上學校個網呀,都幾好,遲D可以睇到囡囡係學校的生活照,好期待呀.

原帖由 stephanielum 於 09-9-19 11:06 發表
我六月時已開始幫琳琳夜晚介片, 因為夏天介片會好D, 怕冬天如果濕咗時會冷親, 以下係我既介片做法, 你睇下可唔可行, 開始介片時就唔好比咁多水/或奶佢飲, 因為飲得多自然多尿尿, 首先睡前同佢去尿尿先,再過夜少少一 ...

原帖由 stephanielum 於 09-9-18 17:27 發表

哈哈!咁佢地兩個食一份套餐就最good fit 啦!

原帖由 josesinmicki 於 09-9-19 08:25 發表
昨天,溢澄都無返學,但學校將D工課由校車送到屋企呀(幾好).\\

kATHY媽媽,芷筠本語文補充係我到呀(可能放錯了),星期一交回老師比返你啦..

[quote]原帖由 candyckathybb 於 09-9-17 13:06 發表 http://forum.edu-king ...

由學校校車送功課俾妳咁好既!咁真係值得一讚喎!

彤彤食糖同食雪榚暫時都無問題,不過我都係盡量少俾佢食糖,因為佢擦牙已經擦得唔係咁好,又唔肯俾我地幫佢,好彩我有時幫佢用牙線清潔吓佢都肯咋!

講開食甜野,澄澄同彤彤既性格可能都係同樣屬於比較好動活潑形,周圍走無時定,(所以身形比較瘦)咁澄澄媽咪妳有無發覺佢地食左甜野好似會特別曳D咁呀?我發覺彤彤食完雪榚都會好興奮咁,好難搞!

彤彤都係今個夏天開始先至介左夜片,我都係BK度見到有媽咪講開介夜片既問題,佢地都係好似迦琳媽媽咁講,臨瞓前盡量唔好飲水或飲奶奶,同佢去多一次洗手間至上床,好彩彤彤好快就適應左,上次同佢去旅行有時差都照介到,希望澄澄好快成功啦!

澄澄媽咪 : 只要配合佢既生理時鐘, 好快就介到夜片, 努力呀!

原帖由 noelyip 於 09-9-21 11:23 發表
彤彤都係今個夏天開始先至介左夜片,我都係BK度見到有媽咪講開介夜片既問題,佢地都係好似迦琳媽媽咁講,臨瞓前盡量唔好飲水或飲奶奶,同佢去多一次洗手間至上床,好彩彤彤好快就適應左,上次同佢去旅行有時差都照介到,希望澄澄好 ...

彤彤媽媽 : 你有無收到我係srl個內聯網send 比你個mail 呀, 唔知work唔work 呢, 我send 咗個中秋快樂既留言同插圖比你喎~~

收到呀收到呀!我都發左個短訊俾妳喎!妳又收唔收到呀!多謝譚太!

另外,好似仲未答妳添.....我係葉太

原帖由 stephanielum 於 09-9-21 15:44 發表
彤彤媽媽 : 你有無收到我係srl個內聯網send 比你個mail 呀, 唔知work唔work 呢, 我send 咗個中秋快樂既留言同插圖比你喎~~
‹ 上一主題|下一主題