用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

Summer,

我囝係荃灣橙黃車. 同stliu囝一樣. 有家長問過學校, 因為大人雙座位可以坐3小童. 變成可以咁坐. 不過我見倒都有少少迫

原帖由 Summer 於 08-9-9 09:58 發表
Stliu,

My son also takes the Tsuen Wan line.  His name tag is orange/red color.  Not sure if they are in the same school bus.  

Sorry for not able to type Chinese while i am in office.  

昨天我囝囝話老師教了他唱這首歌:
" 太陽伯伯, 太陽伯伯, 去左邊, 去左邊, 快喲出黎, 快喲出黎, 照住我, 照住你"

wasyinyin & Summer,

原來我老公都有打去學校問呀, 答案係一樣.
最搞笑係我老公, 佢話冇所謂啦, 佢地個"籮柚"咁細 !

我呢就自我安慰, 可能小朋友鍾意咁坐, 逼逼地, 幾friend. 講真, 希望佢地唔太迫就真.

Summer,
打唔倒中文唔緊要, 睇得明就得. 我地果度係頭站, 所以唔知道3個學生坐兩個位呀, 係wasyinyin講, 我先知咋.

原帖由 wasyinyin 於 08-9-9 10:06 發表
Summer,

我囝係荃灣橙黃車. 同stliu囝一樣. 有家長問過學校, 因為大人雙座位可以坐3小童. 變成可以咁坐. 不過我見倒都有少少迫

Hi mackyfungng,
You son is smart ah. Let me ask my son if they have sung this song in class sin.

原帖由 mackyfungng 於 08-9-9 10:57 發表
昨天我囝囝話老師教了他唱這首歌:
" 太陽伯伯, 太陽伯伯, 去左邊, 去左邊, 快喲出黎, 快喲出黎, 照住我, 照住你"

平時佢無講嘢我聽, 唔知點解尋日甘醒識唱歌我聽, 我好開心

原帖由 Felicia726 於 08-9-9 11:20 發表
Hi mackyfungng,
You son is smart ah. Let me ask my son if they have sung this song in class sin.

summer,

多謝你既安慰呀. 而家我如非必要, 都唔會同佢返學喇, 因為佢搭校車一次都無喊過, 相反我帶就...

miss yu打黎話sheldon自己同老師講搭紫車呀, 睇黎佢真係like搭校車呀. 校車miss仲同miss yu講sheldon好bb呀, sheldon係全班最細既, 因為班內有d是2004年10月的, 大整整一年多, 一定有分別啦.

今日帶左cereals比sheldon, 比左一隻spoon佢, 佢but唔到, 食得好慢, miss yu就餵佢食4-5 spoon... 唉, 本來我買左bread, 佢又話要cereals, 下次我都唔帶呢d細細粒既野.

原帖由 Summer 於 08-9-9 01:18 發表
jumbo_mandy,

++ 好叻呀! 好羡慕呀!

Ng360,

其實喊係好好機會去教小朋友說出心中的感受, 當他哭時問他是否唔開心.  告訴他其實這些叫做唔捨得, 媽媽都都唔捨得小孩, 不過媽媽唔會喊, 因為一會見一定會再見, 媽媽 ...

想問下大家係咪每班都用生果黎分組架?我問阿仔有無分組呀?佢又話"無"!

但我第一日送阿仔返學, 又見課室有壁報板將小朋友 d 相貼係 d 動物上面, 我以為用動物黎分組 tim, 但 so far 見大家 d post 都係話用生果分組既?

今日放學阿囡話有唱歌仔,唱o左"ABC songs", "are you sleeping....","twinkle twinkle little star....",
琴日教o左個"兔"字:)

++媽,

++真係最叻女,所以話唔駛心,haha...

summer, stliu, wasyinyin,

請問你o地條線係大旅遊巴 or 細車呢?
我琴日去學校見到細車坐到28個人,大旅遊巴坐到5x個人,
我個囡果條線係大旅遊巴,成車差唔多坐滿,都係一排位坐3個小朋友~

stliu,

想問o下你仔仔頭站要幾點上車o架?
我個囡頭站要7:45am上車,琴日專登去學校睇佢,發覺佢成差唔多9點鐘先返到學校~

AS1210,

K1F Dorset 冇分組,之前見大家都有講分組,心急問阿囡,點知比佢玩我,話粉紅色組(佢最鍾意o既色),又話男仔no.1, 女仔no.2,點知琴日問班主任佢話冇分組呢回事,真係比阿囡玩c...

Ng360,

阿囡n1時我都試過帶比佢食,又係食得好慢,所以之後唔敢帶了!你個班主任都好好人呀,唔會唔理小朋友!^^

原帖由 gotgot 於 08-9-9 14:29 發表
AS1210,

K1F Dorset 冇分組,之前見大家都有講分組,心急問阿囡,點知比佢玩我,話粉紅色組(佢最鍾意o既色),又話男仔no.1, 女仔no.2,點知琴日問班主任佢話冇分組呢回事,真係比阿囡玩c... ...

Thank you gotgot,

AS1210

gotgot,

我仔同wasyinyin仔仔係同一條線, 係28座位的旅遊車.

嘩, 你囡囡坐大旅遊巴, 架車好滿. 咁行車時間會唔會耐左呢? 我仔頭站要7:20分就上車了. 好早. 不過校車到校時間都okay, 好似係8:35左右, 唔會遲.

原帖由 gotgot 於 08-9-9 14:24 發表
今日放學阿囡話有唱歌仔,唱o左"ABC songs", "are you sleeping....","twinkle twinkle little star....",
琴日教o左個"兔"字:)

++媽,

++真係最叻女,所以話唔駛心,haha...

summer, stliu, wasyinyin,

請 ...

AS1210,
Welcome~~

stliu,

咦?咁你仔仔晉晉都坐好耐時間喎,都要過幾鐘,你係咪係屋企樓下上車呀,7:20am真係好早,我7:45am已覺好早,不過我個囡都要6:30am起身,因為我唔係住果頭~

我諗都係多站同要行慢d,所以咁耐,因為坐的士都其實15mins就返到學校,加上大旅遊巴冇安全帶又唔係咁安全,所以我老公想下個月唔搭了,但難得我個囡頭站,己慣o左坐第一行有老師傍住呢個位~真係好煩~~~~

原帖由 stliu 於 08-9-9 15:03 發表
gotgot,

我仔同wasyinyin仔仔係同一條線, 係28座位的旅遊車.

嘩, 你囡囡坐大旅遊巴, 架車好滿. 咁行車時間會唔會耐左呢? 我仔頭站要7:20分就上車了. 好早. 不過校車到校時間都okay, 好似係8:35左右, 唔會遲.

...

gotgot,

如果你女唔搭校車, 會搭保母車定自己送呢?
個站算係屋企樓下, 因我地果度有平台, 都要搭兩次lift先到樓下. 但都算okay.

時間真係好早, 不過我仔似乎都幾鍾意搭校車. 而家天氣暖我覺得冇問題, 係遲D天氣凍, 咁早起身真係好辛苦. 可能到時會自己送下佢返學, 弊在我返工果頭又唔算好近KV, 變左咁搞我返工就可能會遲啊!

放學就好好, 係頭站, 十多分鐘就到了... 因為車程唔耐, 只係朝早要去唔同站, 變左坐成個幾鐘.

原帖由 gotgot 於 08-9-9 16:02 發表
AS1210,
Welcome~~

stliu,

咦?咁你仔仔晉晉都坐好耐時間喎,都要過幾鐘,你係咪係屋企樓下上車呀,7:20am真係好早,我7:45am已覺好早,不過我個囡都要6:30am起身,因為我唔係住果頭~

我諗都係多站同要行慢d,所 ...

stliu,

依家先留意到原來Jonathan 7:20am就上校車 . o個個時間, Cyrus先啱啱起身 . 佢係8:05上褓母車ge . 不果相對地, 放學返屋企又會晏d羅, 放11:05, 通常要11:50先返到去. ee話佢會係車瞓, 我覺得都幾危險架 . 加上啱啱叉完小小電, 變左返到屋企又唔願瞓, 好多時攪到3點幾先瞓, 瞓醒已經5點幾. 夜晚又唔願瞓. 惡性循環 .
原帖由 stliu 於 08-9-9 16:06 發表
gotgot,

個站算係屋企樓下, 因我地果度有平台, 都要搭兩次lift先到樓下. 但都算okay.

時間真係好早, 不過我仔似乎都幾鍾意搭校車. 而家天氣暖我覺得冇問題, 係遲D天氣 ...

係呀, MISS YU好好架.

講開唱歌, MISS YU同我講係每班不同的, 佢會自己作D歌比小朋友唱, 上星期唱左"手指歌", sheldon都有唱下, 不過唔知佢唱咩. 下星期會唱 london bridge is falling down, 又會派歌詞比家長.

上次派d中文字卡, 你地有無比小朋友學呀? 我99已經急不及待比sheldon學, 但係老師話是不用預教的.

原帖由 gotgot 於 08-9-9 14:31 發表
Ng360,

阿囡n1時我都試過帶比佢食,又係食得好慢,所以之後唔敢帶了!你個班主任都好好人呀,唔會唔理小朋友!^^

冬天咁早起身真係好辛苦,我諗我都唔多願起身law, (但會努力的!! )

我呢道連保母都冇咩,問o左終於有,點知要搭成2個鐘,

如果唔搭校車,就只可以要搵爺爺幫手車阿囡返學(最衰我好驚drive car,如果唔係自己送幾遠都ok),但如果遇著爺爺唔得,自己搭的士都快d,阿囡可以遲半個鐘起身~

原帖由 stliu 於 08-9-9 16:06 發表
gotgot,

時間真係好早, 不過我仔似乎都幾鍾意搭校車. 而家天氣暖我覺得冇問題, 係遲D天氣 ...

你個班主任自己作d歌仔比小朋友唱咁好o既,哈哈!好有心機,睇o黎我o地班班o既教學方法都唔同,但相信每位老師都會好愛o錫同用心教小朋友~^^

我冇教阿囡字卡呀,只係收到果陣,問o下佢d字,睇o下佢仲記得幾多~我諗唔係屋企教佢了,等老師教o左之後,有時間先同佢重溫~

原帖由 Ng360 於 08-9-9 18:34 發表
係呀, MISS YU好好架.

講開唱歌, MISS YU同我講係每班不同的, 佢會自己作D歌比小朋友唱, 上星期唱左"手指歌", sheldon都有唱下, 不過唔知佢唱咩. 下星期會唱 london bridge is falling down, 又會派歌詞比家長.

...

stliu, wasyinyin,

原來仔仔也是荃灣橙黃車, 剛剛特意check了.

今早我也聽有家長問雙座位坐3小童的問題.  答案跟wasyinyin所寫的一樣.

佢地坐係坐到, 不過坐近路邊的怕他們不小心拋到地上..

我仔終於說了今天在校唱"有隻雀仔跌落水", 難得我夜歸他回記得, 而且立即表演給我聽.

原帖由 wasyinyin 於 08-9-9 10:06 發表
Summer,

想問下搭褓姆車家長, 車內有無安全帶架?
‹ 上一主題|下一主題