用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

ypoons,

N1我囡囡無讀過呀, 不過K1小朋友係每日都有戶外活動時間架, 佢地既戶外活動範圍有四度...分別係...後樓梯上唻見到果個PLAYGROUND; 小食部隔離果個PLAYGROUND; 清雅校服商賣緊校服果個有蓋操場; 以及禮堂! 好天就響前兩個地方活動, 落雨就通常響後面兩個地方!

至於N1小朋友, 佢地應該有個室內兼有冷氣既活動室, 我女成日問我幾時可以入去玩, 但我同佢講, 果度係畀兩歲BB玩架, 你係大姐姐, 你唔玩果度架喇!

原文章由 ypoons 於 07-9-5 00:15 硐表
十月媽咪 & hoeve,

你地好呀!唔知你地仲記唔記得我呢?之前問過你地關於蘇浙既野架. 我個仔而家o係蘇浙返左2日學(n班), 真係有d擔心! 唔知點解老師o係playground要小朋友走既時候, 係會無端端關燈. 你地女女而前讀o ...

唔好意思, 答唔晒你地D問題住, 我趕住叫醒阿女返學喇, 今日我又係做跟得阿媽, 會跟埋姆褓車接佢放學, 下晝返到唻, 有時間再同大家傾啦!

簽名被屏蔽

原文章由 iamchowchow 於 07-9-4 20:08 硐表
響度! kingawa, 你仔仔呢幾日番幾點? 我女番9-10.15呀. 我又無乜機會周圍行8下其他同學仔既名. 唔知你係咪番同一個時間?

我都覺得好亂下呢, 老師嗌晒我都唔係好聽到佢講乜.

...

我仔一樣,靠門口的那組,如果你有留意的話,
次次老師圍圈唱歌時,總有一個扭身扭勢,自己在dancing的,
就是我個頑皮仔

你囡囡在那兒呀?
叫什麼名字?
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

的確,老師聲浪不夠,好難聽清楚
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

這兩天是奶奶陪上課.

vanustat,
你仔仔果班響二樓, 係咪K1A呢? 如果係既話, 我個女果班就響你仔仔果班隔離喇! (應該話隔左國際班個校務處就到我女個班房至啱)

一班剛剛好三十人, 其實有好有唔好, 人數好似係少D, 但其實計番個師生比例, 反而係1:15, 相反好多其他班有39人, 但三位老師, 比例就係1:13喇!

原文章由 vanustat 於 07-9-4 23:34 發表
十月媽咪:

我個仔個班主任係鄭老師。你知唔知佢既為人,好唔好呀!

我個班都算好彩,有30個人,我見其他班都over 30個人以上,
我覺得去洗手間個陣比較混亂,因為有其他班一齊去,唔知會唔會走失。我都好驚之前有個媽咪講過佢個 ...

各位K1家長,

我見你地好多都好擔心, 一班咁多人, 得果三個老師, 其實小朋友係咪真係學到野呢? 老師係咪真係顧得掂咁多小朋友呢? 會唔會去廁所果陣, 唔見緊個小朋友呢? ....坦白講, 我上年都有咁既感受, 不過時間係可以證明一切架, 你地畀少少耐性啦! 開學初期, 小朋友又黐身, 又未習慣, 有D仲要喊到拆天, 老師又未摸熟每個小朋友既脾性, 甚至乎可能果個小朋友究竟係咪自己果班都唔係咁清楚, 但過多一排, 尤其無家長響課室陪上堂開始, 老師至係正式開始專心了解各個小朋友呀!

日子耐左, 你地再去觀察下OR裝下小朋友上堂, 你會發覺, 原本坐唔定既小朋友, 漸漸可以坐定定聽老師講故事, 漸漸會投入跟老師唱歌做動作, 漸漸會主動舉手答問題等等...呢D都係要畀時間老師去教, 以及畀時間小朋友去適應&進步架!

其實你地今年已經好好架喇, 我見你地係分開兩段時間上堂, 我地上年仲慘, 一班39人, 每人都有父母各一人, 大家都係同一個時段入晒課室陪小朋友上堂, 個課室就水洩不通, 塞滿差唔多一百二十人, 仲要個個家長都拎住相機啦, DV機啦, 係咁影影影, 老師響果三日究竟教過乜, 講過乜, 莫講話小朋友聽唔到啦, 我自己都唔知老師講過乜呀! 咁混亂...諗番都驚驚呀!

ANYWAY, 畀D時間大家, 睇多一段日子先啦, 如果最後真係發覺唔OK, 又或者真係發覺對間學校好失望, 對老師好失望, 小朋友又學唔到野, 咁就記住K1下學期開始搵定學校轉喇!

ypoons,
我唔知n班有冇圖書畀小朋友拎番屋企閱讀, 但我肯定上年阿女整個k1學年, 係一本圖書都無拎過返屋企讀畀我聽既, 每日放學放響書包既, 就只有課本, 所以如果你要培養小朋友既閱讀興趣, 你唔好諗住靠學校老師, 響呢方面...都係靠番你自己好過喇!

不過課室好似有個圖書角or閱讀角之類的地方的, 課室裡面應該有少量圖書係畀小朋友睇的!

原文章由 ypoons 於 07-9-5 00:15 發表
十月媽咪 & hoeve,

你地好呀!唔知你地仲記唔記得我呢?之前問過你地關於蘇浙既野架. 我個仔而家o係蘇浙返左2日學(n班), 真係有d擔心! 唔知點解老師o係playground要小朋友走既時候, 係會無端端關燈. 你地女女而前讀o ...

原文章由 十月媽咪 於 07-9-5 13:42 發表
各位K1家長,

我見你地好多都好擔心, 一班咁多人, 得果三個老師, 其實小朋友係咪真係學到野呢? 老師係咪真係顧得掂咁多小朋友呢? 會唔會去廁所果陣, 唔見緊個小朋友呢? ....坦白講, 我上年都有咁既感受, 不過時間係 ...

講得好.....相信小朋友會慢慢投入

呢几日好多家長都會陪同小朋友返學......其實老師都難埋身D

婕婕媽,
係架, 講真, 小朋友見到自己阿爸阿媽響度, 有人依賴, 點會聽老師支笛丫, 就算老師想主動行埋去關心下個小朋友, 但礙於父母在場, 小朋友根本都唔想畀老師關心啦, 第一時間都會嗲番爹哋媽咪喇! 所以要老師真正投入關心小朋友, 又要小朋友信任老師, 呢種關係, 係一定要家長唔在場既情況下, 至可以慢慢建立架!

原文章由 婕婕媽 於 07-9-5 14:35 發表

講得好.....相信小朋友會慢慢投入

呢几日好多家長都會陪同小朋友返學......其實老師都難埋身D

原文章由 十月媽咪 於 07-9-5 14:40 發表
婕婕媽,
係架, 講真, 小朋友見到自己阿爸阿媽響度, 有人依賴, 點會聽老師支笛丫, 就算老師想主動行埋去關心下個小朋友, 但礙於父母在場, 小朋友根本都唔想畀老師關心啦, 第一時間都會嗲番爹哋媽咪喇! 所以要老師真正 ...

十月媽

::" />

明天阿囡要自己上堂...唔知會點LA ....如果係出面偷望一陣...學校會唔會趕D家長走GA?

[ 本文章最後由 婕婕媽 於 07-9-5 14:47 編輯 ]

婕婕媽,
偷望一陣, 學校係唔會趕家長走既, 我今日都"照田雞" 照足三粒鐘, 幾乎全程偷望阿女上堂情況呀!

不過遲d穩定晒, 校務處就會有位仁兄出唻, 叫家長唔好響度裝, 唔好響度等, 跟番放學時間接小朋友架喇! 但我通常好少理, 除非我唔跟阿女返學, 若然我跟親佢返學, 我會先逗留十五分鐘左右, 再落山食早餐, 買少少菜, 行一陣, 大約十點九左右, 我就會竄番入學校等阿女放學架喇! 至於果位仁兄, 我知佢麻鬼煩, 通常見佢離遠行埋唻想趕我, 我已經借尿遁, 走左上二樓or三樓, 轉個圈又走番落唻, 就係咁喇!

原文章由 婕婕媽 於 07-9-5 14:46 發表

十月媽

::" />

明天阿囡要自己上堂...唔知會點LA ....如果係出面偷望一陣...學校會唔會趕D家長走GA?

原文章由 十月媽咪 於 07-9-5 14:53 發表
婕婕媽,
偷望一陣, 學校係唔會趕家長走既, 我今日都"照田雞" 照足三粒鐘, 幾乎全程偷望阿女上堂情況呀!

不過遲d穩定晒, 校務處就會有位仁兄出唻, 叫家長唔好響度裝, 唔好響度等, 跟番放學時間接小朋友架喇! 但我通 ...

十月媽

我要返工...如果唔係我都想去"照田雞"
或者叫婆婆去照先

婕婕媽,

哈哈, 咁你得閒就去照下, 又或者叫婆婆照完, 再同你報告報告! 我好鍾意偷偷看偷偷望佢地上堂架, 上年阿女個課室重門深鎖, 我乜都睇唔到, 幾唔開心呀,今年有少少窿窿畀我裝下, 我至叫做happy番d咋!

原文章由 婕婕媽 於 07-9-5 14:58 發表

十月媽

我要返工...如果唔係我都想去"照田雞"
或者叫婆婆去照先

原文章由 十月媽咪 於 07-9-5 15:06 發表
婕婕媽,

哈哈, 咁你得閒就去照下, 又或者叫婆婆照完, 再同你報告報告! 我好鍾意偷偷看偷偷望佢地上堂架, 上年阿女個課室重門深鎖, 我乜都睇唔到, 幾唔開心呀,今年有少少窿窿畀我裝下, 我至叫做happy番d咋!

...

十月媽

我都覺阿囡個班几重門深鎖....但婆婆又話裝到D......等我揾次去裝下先

婕婕媽,
嘩, 裝到dd已經好好架喇, 你女個班房係咪響d牆好高果邊呀? 即係淨係得度門可以裝下果邊呢? 我女上年個班房, 就係今年K1B個班房呀, D窗又高, D牆又高, 老師仲要搵張紙貼實度門個窗, 家長想裝都無得裝, 我上年幾失落呀! 雖然今年老師都有封窗, 係總算封唔晒, 封剩少少窿窿, 咁我至照到田雞仔咋!

原文章由 婕婕媽 於 07-9-5 15:10 發表

十月媽

我都覺阿囡個班几重門深鎖....但婆婆又話裝到D......等我揾次去裝下先

原文章由 十月媽咪 於 07-9-5 15:27 發表
婕婕媽,
嘩, 裝到dd已經好好架喇, 你女個班房係咪響d牆好高果邊呀? 即係淨係得度門可以裝下果邊呢? 我女上年個班房, 就係今年K1B個班房呀, D窗又高, D牆又高, 老師仲要搵張紙貼實度門個窗, 家長想裝都無得裝, 我上年 ...

十月媽
我個囡個班係小賣部隔離

十月媽咪,你講得都有道理

你住附近的嗎? 為什麼經常可偷看?

婕婕媽,
小賣部隔離果個班房, 上年係好好裝架, 因為開學後兩星期左右, 果班既老師已經將D紙搣晒落唻, 畀家長任睇唔嬲, 所以上年我睇唔到自己個女上堂既情況, 就成日走去小賣部隔離個班房, 裝阿女個FRIEND上堂個情況, 所以連果班個班主任都識得我呢個無所事事既阿媽啊!

希望你地今年呢班個班主任, 都係咁大方, 遲少少可以任你地睇啦!

OH, 阿女瞓醒晏覺LU, 唔傾住喇, CU! :

原文章由 婕婕媽 於 07-9-5 15:32 發表

十月媽
我個囡個班係小賣部隔離
‹ 上一主題|下一主題