用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

ksli312 發表於 22-4-23 15:55
咁有成5百個 5**,應該都預埋你!
承你貴言
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 15:24
其實英文真係要多聽多用先得,我仔一向喜歡用英文,平日運用同上網都係用英文,佢考 Ielts 嘅 listening  ...

我女預咗 4

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-23 18:44

醒目開學勳章 王國長老

natnatbaby 發表於 22-4-23 15:16
照咁睇大家的comment,今年英文卷整體算比較深。希望來緊的科目吾好太深了。
...

英文深咗,中文係咪會淺
希望係!

今日我同阿仔對話,就係「都係咁啦無咩特別」,完!

無驚嚇就係好消息

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-23 19:27

醒目開學勳章 王國長老

星期一數學,阿仔話操夠唔操了,(唔係超勁只係而家操都唔會好大影響)嚴陣以待準備中文。考完中12後,中3同LS可以放鬆d

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-4-23 19:19
英文深咗,中文係咪會淺
希望係!
我仔話中文年年都難,真係驚
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Charlotte_mom 發表於 22-4-23 19:24
星期一數學,阿仔話操夠唔操了,(唔係超勁只係而家操都唔會好大影響)嚴陣以待準備中文。考完中12後,中3 ...

唔知今年啲數出得深唔深,不過如果出得淺我仔通常都衰操心,錯啲 careless mistake,如果MC深又係一大考驗,好考速度,我仔而家響房操緊速度,最後衝刺

esmehouse 發表於 22-4-23 19:28
我仔話中文年年都難,真係驚

我地都係最驚中文

唔知點解英文強嘅學生好多時中文都係弱。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 19:37
我地都係最驚中文

因為中文依科搞到好多轉考 IAL or 中四去英國讀 Sixth Form 再報香港三大

Charlotte_mom 發表於 22-4-23 19:24
星期一數學,阿仔話操夠唔操了,(唔係超勁只係而家操都唔會好大影響)嚴陣以待準備中文。考完中12後,中3 ...

我女想法一樣。
考完中文 LS 仲有 M2,之後先至可以抖返兩日。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 19:35
唔知今年啲數出得深唔深,不過如果出得淺我仔通常都衰操心,錯啲 careless mistake,如果MC深又係一大考驗 ...

令郎身體真係好 我女已經無晒電
明日至算。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-22 22:25
其實佢哋考時已經好緊張,如果部機突然失靈要去特別室,個心會亂同好慌,入到去可能又受人影響,所以呢啲 ...

佢話個埸有問題,好多人出出入入,佢坐門口,好影響佢。佢已帶一部dse 專+一部之前師先用過的收音機
:-D :-?

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 19:37
我地都係最驚中文

一.擔.擔
睇返我仔ielts reading 同listening都係8.5,俾oral拖低
所以dse無oral其實對佢有利
要考嘅考完,結果交俾個天

但中文就

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-23 20:53

YolandaTam 發表於 22-4-23 19:59
令郎身體真係好 我女已經無晒電
明日至算。

都唔係架,我仔今朝先話肚痛,頭先原本好無聊話冇咩好做行嚟行去,我攬下佢叫佢忍耐下捱多個零星期,考完同佢去食放題,跟住阿仔又走咗入房操卷。

查實佢已經年幾兩年冇出過街食飯,連街都冇乜出過費事中招 講真佢真係好乖付出咗好多架,一分耕耘一分收獲,如果能夠考到好成績的話絶對係佢自己努力得番黎,我都希望順順利利快啲考完,到時真係中招都唔怕。大家加油  

csbaik 發表於 22-4-23 20:12
佢話個埸有問題,好多人出出入入,佢坐門口,好影響佢。佢已帶一部dse 專+一部之前師先用過的收音機
...

帶兩部都唔得衹能説唔夠彩數,有時整定都冇辦法

醒目開學勳章 王國長老

csbaik 發表於 22-4-23 20:12
...

如覺得需要投訴,記得7日內
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/admin/report_on_exam_irregularities/

我女果時考oral有異常情況,果時唔識報告。之後一直都覺得好唔抵

esmehouse 發表於 22-4-23 19:52
因為中文依科搞到好多轉考 IAL or 中四去英國讀 Sixth Form 再報香港三大  ...

而家已經好咗,頭幾屆DSE班白老鼠先慘,我大仔當年都係炒中文先冇得直上大學,所以對細仔一路都極重視中文。

Charlotte_mom 發表於 22-4-23 20:50
一.擔.擔
睇返我仔ielts reading 同listening都係8.5,俾oral拖低

你囝囝英文好係一大優勢,由其佢有興趣響電腦呢行發展。
我大仔都行緊呢條路,英文好係好重要,好多嘢上網 search 都一定要靠英文。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 20:50
都唔係架,我仔今朝先話肚痛,頭先原本好無聊話冇咩好做行嚟行去,我攬下佢叫佢忍耐下捱多個零星期,考完 ...

你就好啦,阿仔咁乖,我仔考完,行街返到屋企都5點幾啦(emoji)問佢今日考Listening,無問題。得個噏字

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-23 22:58

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-23 21:18
你囝囝英文好係一大優勢,由其佢有興趣響電腦呢行發展。
我大仔都行緊呢條路,英文好係好重要,好多嘢上網 ...

多謝你
希望遲d我仔有本事揀,到時問你意見

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-23 22:24

Charlotte_mom 發表於 22-4-23 20:50
一.擔.擔

我女話温範文前腦入後腦出,閱讀理解無分固然唔知點解,有分都係唔知點解
作文馬馬虎虎都叫做合到格,綜合就靠彩數,撞着熟嘅範疇就高分揮筆疾書,如果唔熟嘅範疇例如年青人問題或傳統文化之類就搲穿頭都諗唔到有謂嘅嘢
‹ 上一主題|下一主題