用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
樓主: fionayan30
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

葵青區個的band 1中中, 若果選到好後志願, 都應該無乜机會
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我覺得今年如果有心理準備讀band 1中中既, 第一二志願就最好揀左先.

如果選葵涌區中學,  位會小d(比荃灣區)!

布甸仔媽媽:

Thanks.
聽聞有d學校唔f1出去食飯架,驚佢地學壞喎.
好似話蕭明重要f4先至可以自己出校食晏喎,
唔知係唔係呢?

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
hoihoiching 寫道:
請問知唔知 荃官, 何傳耀 比唔比F1學生出校吃午飯呀?

荃官中係俾中一出校食飯, 校長仲提議家長俾佢地最少1-2天出去同同學食lunch, 可以train獨立同埋social skills [/quote]

hoihoiching

係看一間間學校架, 好似安柱係可以出街食飯, 伍若瑜都係, 蕭明/陳兆民都唔可以出街食, 要高年級先可以係事實.

布甸仔媽媽:

Thanks.
聽聞有d學校唔f1出去食飯架,驚佢地學壞喎.
好似話蕭明重要f4先至可以自己出校食晏喎,
唔知係唔係呢?

學rclamlam話齋, 間間學校ge 制度唔同, 好難講

蕭明係要f4先至可以自己出校食晏, 係架係架
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Hello~rclamlam,

好多謝您的資料~!!吾該晒!!

唔該晒咁多位!

請問知唔知荃灣何傳耀比唔比出嚟食晏呢?
因為心儀呢一間,因為住附近,希望個囡午飯時可以返屋企鬆一鬆,同唔駛帶咁多書.
:

好多中學初中都唔比出街食, 就係有都係F.3之後, 要問下阿女同學先知, 知道再話你知.
唔該晒咁多位!

因為心儀呢一間,因為住附近,希望個囡午飯時可以返屋企鬆一鬆,同唔駛帶咁多書.
:

: [/quote][/quote]

有.何傳耀中一已經可以出外用膳./可風中學中二下學期開始可外出食飯.

catthinmom:

唔該晒.

我非常同意你嘅想法, 我個囡同你個仔一樣, 佢都係依家放學後去補習班做功課,但成績就唔係幾好....我又要返工.....
所以我好擔心佢去左間校風差嘅中學..... 女仔如果反叛好難管.
佢依家讀仁立, 但成績只係屬brand2尾 (上次報分試佢全級考大約145, 操行A-).  
請問有無人可以提供幾間荃灣/葵涌區brand2中學作參考? 最重要係校風好!  唔該曬!

;P:hug:;P

Hi TK,
see PM(私人傳訊)

T.K.

唔好意思, 想問你阿女間仁立, 全級有幾多人呀? 因為考145名應該唔係Band 2, 因為要知道實情況, 唔係就會揀錯學校, 到時仲麻煩.

如果荃灣/葵青區band 2中學有.....

荃灣區
廖寶珊 / 李城壁 / 梁省德

葵青區
蘇浙 / 荔景天主教 / 李賢堯 / 顧超文 / 吳祥川 / 石籬天主教 / 梁植偉

荃灣區個三間中學校風都幾好, 尤其是梁省德.
葵青區就蘇浙/李賢堯/吳祥川/荔景天主教/顧超文都唔錯.

不過band 2頭同band 2尾既差異好大, 梁省德/蘇浙係band 2頭中學.
T.K. 寫道:
我非常同意你嘅想法, 我個囡同你個仔一樣, 佢都係依家放學後去補習班做功課,但成績就唔係幾好....我又要返工.....
所以我好擔心佢去左間校風差嘅中學..... 女仔如果反叛好難管.
佢依家讀仁立, 但成績只係屬brand2尾 (上次報分試佢全級考大約145, 操行A-).  
請問有無人可以提供幾間荃灣/葵涌區brand2中學作參考? 最重要係校風好!  唔該曬!

" 荃灣公立 何傳耀" 是否一間很 "top "的中學 ?是否死讀書 ?
我兒今年 P.6, 是band 1 生,全級只是 20-30 , 心頭是否太高呢 ?

paknum1995

何傳耀係比較著重讀書, 運動就無咁看重, 好似林護一樣, 如果你阿仔係全級20-30名, 係自行收生要入到何傳耀就機會好細啦, 反而係統一派位度有機會, 因為抽籤無話係band 1頭定尾, 一齊抽, 人人機會一樣, 但係你要知道今年制度唔同, 你要想清楚先, 唔好揀錯學校.

rclamlam,

多謝您的意見 !

rclamlam,

多謝晒你嘅資料.  仁立全級有200人是葵涌一所brand1小學.  我五年班下學期攞成績表時問過佢班主任話我個囡係brand2. 11月第2次報分試後會再有家長會, 到時我會再問.  好多謝你嘅提醒!  
;P:hug:;P

T.K.

唔怪得啦, 仁立全級有200人咁多, 因為通常宜家小學好少有咁多人, 多數都係170-180人一級.

你小朋友係145名就會係band 2啦, 你宜家看多o的資料, 12月開始就係報自行收生(第一階段)時候啦, 今年可以報兩間, 祝你入到心儀中學.
‹ 上一主題|下一主題