用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!
樓主: teacherpig
go

有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽係 CCW or QKT ,一齊傾下啦!

功課真係多架!
如果個課有12堂係3個credit,就有三樣做,eg小組功課、小組present、同個人功課。
幸好與到班好同學(通常第一份功課一組開,以後都會後一組),大家都肯做,如果撞到個唔做野既就大穫了。
咁我而家呢個老細都ok既,都算支持我地返學,我見我間學校重有個同事讀緊b u既degree,我估佢遲早都會叫我地讀埋上去lor。

係呀!理工好似冇左,
我記得我同事讀最後一屆時,
佢話我知讀CE用了接近7萬。

通常你地d老世係邊度讀?

CARMAN,ice-skating ,你地做資園/私園?
老世讀ied,bu囉!!

覆何師奶; 8 , 9 點都無得放工既係好多家長都好鐘意既
基....處...........至於老闆一早係課室等你鬧那間就係係呢個
網站都有賣廣告的(自己估下啦) 唔方便講了

聽完你地講, 我真係心大心細, 唔知好唔好快d讀ce,講真,想就唔係好想,又少左時間湊bb,而且我間園要番延展更,收工都夜,再番學真係會累死.
但唔讀又驚炒魷.....唉
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

何師奶 寫道:
mlkk,咁你走o既時候有無捨不得呀??你講話咁多年無跳pt. 咁即係大約人工係幾多?介唔介意講呀?
By the way,mlkk,你大肚個樣同你之前好唔同呀!你住邊架?睇相你先生好似瘦過以前,而你個bb一天一天長大,係咪你老公好擔心所以瘦呀!Relax呀!^v^ 我睇相見你都好精神喎!

我入職個時係11820,之後一直冇加,仲要仁x減人工tim : 不過都仲有5位數,係之後轉左半職先得一半就5xxx,我冇太唔捨得呀!因為我諗左大半年架..係唔捨得一d小朋友同d同事law
大肚之後我d皮膚差左好多,不過之前我有化妝架 我老公瘦左咩?我日日對佢唔係好覺,不過佢可能差唔多日日做運動先咁,加上佢又黑 佢唔會好擔心 反而係我就真 不過thanks你關心啊

hi,hi,好耐冇入黎呢個topic喇,因為學期尾,好忙呀,又要預備新學期d野,ce又要考試,你地下學期教乜野班呀?我教畢業班呀!   

ice-skating:
通常d老細都係讀ied架!

雪瑩媽咪,mlkk:
我以你地為目標,快d離開呢行,因為老公都想我生多個全職湊bb,但我想等阿囡大小小先再生同埋儲多dd錢先,話曬我而家份人工都好理想。 [我間院跟point架]

snoopymummy:
我覺得讀唔讀ce要視乎你是否想繼續做呢行,如果係的話,遲早都要面對ce的問題,否則我覺得留番d時間同學費錢俾bb仲實際。

其實個個入哩行.相信都係鍾意小朋友既∼
但係鍾意小朋友,又唔生得小朋友(無時間照顧)
你話幾諷刺呢!? :

我都諗左好耐架...唔捨得d小朋友,家長,同事∼
不過.我同自己講,個囡大左就係大左,
無得番轉頭.見住人地小朋友成長,
但係就miss左好多自己囡囡成長既過程....

我用「天砰」(個心)計過、度過.決定揀番睇住阿囡大,
唔想「犧牲」阿囡既童年∼
最多第二時,(三十五歲左右啦,阿囡都十二歲喇)
阿囡上左中學..我就幫人湊bb..
哈哈...諗得幾理想...     

bbmuimui:
    hihi,你下年教畢業班真係多好多野做喎...我老公同你老公一樣,都想我生兩個之後做全職媽咪呀 不過我有排啦,第一個都未出世 如果我個時好似你有得跟point上我都會唔捨得架 可惜我機構好衰,不繼跟政府減 :tongue:

雪瑩媽咪:
    我覺你你話"其實個個入哩行.相信都係鍾意小朋友既∼
但係鍾意小朋友,又唔生得小朋友(無時間照顧)
你話幾諷刺呢!?"
    好岩好岩...我個時都成日同我d同事傾呢樣野,我校長成日話d家長冇時間參加親子活動,講真咁易請假咩,換左係我地你都唔俾加黑面啦 所以我想生bb之後就計劃辭職 : 始終自己家庭最重要 你個理想諗得好好呀.我諗你一定得既
     我想問下你個時搵文職難唔難呀?用左幾耐到?

mlkk,

之前好好彩...我搵左半年就有工喇.
其實而家哩份工係我上年7月尾見架,
佢12先話請我...因為我覺得就算係走,
都要半個TERM,唔可以真係突然走...所以都問佢可唔可以等到我2月...佢竟然肯....所以
我2月走都係衰架喇...但係..我都好自私咁揀左完左上學期走..而家SO FAR都好好...好開心,
因為下星期三囡囡幼兒中心開學...
起碼我可以拎假先啦....

我會努力架,遲D會去上埋D陪月員班..嘿嘿....
加埋有幼兒知識,同埋自己BB經驗...應該可以既...嘿嘿

雪瑩媽咪:
   咁你間公司真係好好喎..肯等你 希望第時我都搵到好公司啦 我同你一樣都係2月走,個時都覺唔好意思架...好似對唔住班仔咁,我仲要o係上學期家長日之後幾日走...不過後尾覺得都係要顧自己家庭先

何師奶
        我做資園架!講真都好好彩一畢業已經做資園,後來再轉工都係資園。
        我記我得以前d老細多數讀bu,但後來ied唔駛錢,佢地就轉曬去ied讀。

snoopymummy
      我都明你既矛盾,但係我覺得有CE既人日漸趨勢,D老細遲早會請曬D新畢業既CE,然後趕舊人走,因為舊人人工高。

chanloves,我好耐之前in過基署喎!!不過佢唔請我!我以為好好tim!但係佢跟唔跟pt.架?另一間估唔到!姊妹比o的提示我呀!!!

snoopymummy,你可唔可以講下返延展其實係點架?唔係你返到6:00到放工咩!延展唔係請外面d老師返架咩?你要返延展?有無額外$架????

覆何師奶: 係跟point 架, 不過有乜用丫, 做到人唔似人..

"可惜我機構好衰,不繼跟政府減"-->都幾慘...........我仲以為資園會不斷跳pt. tim~ :tongue:
‹ 上一主題|下一主題