用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基恩小學 聖公會基恩小學 家長分享
樓主: tlab
go

聖公會基恩小學 家長分享 [複製鏈接]

Re: 聖公會基恩小學 家長分享

TszHin媽咪 寫道:
各位基恩小學 家長,

我想請教各位, 我今朝辦手續時見到學校有一個waiting list, 如果呢2日有人放棄學位, 咁25/11學校會唔會打電話比waiting list入面既家長? 因為我今朝問個位職員唔肯答我, 而我又見我朋友個仔, 係係waiting list入面既首位, 我朋友好想佢仔仔入到基恩!   

我下午去辦手續, 又無留意到有個waiting list, 但填寫新生家長資料時, 我見大部份都已去了辦手續. 不過既然你朋友是後補首位, 最好25/11親自打去問.

加菲貓,

個waiting list係page 2, 因為我仔個名比較後, 所以先睇到咋

好丫~ 等我叫佢試下先, 唔該晒!

TszHin媽咪,

我去年打電話問過教統局, 原來在自行分配學位階段,教統局會將同分的學生以抽籤方式來排先後, 亦即是你說的waiting list, 此waiting list 會一併送交學校, 如在這兩天內真是有人放棄, 便會按waiting list  的先後次序來通知家長註冊.

since

since,

thanks!      

since 寫道:
TszHin媽咪,

我去年打電話問過教統局, 原來在自行分配學位階段,教統局會將同分的學生以抽籤方式來排先後, 亦即是你說的waiting list, 此waiting list 會一併送交學校, 如在這兩天內真是有人放棄, 便會按waiting list  的先後次序來通知家長註冊.

since

聽小兒P.1的英詩朗誦獨誦第二名是他的同學仔

since 寫道:
英詩朗誦獨誦:

P. 4 有2位得第二名
P. 2 有1位得第二名
P. 1 有1位得第二名

普通話集誦1,2年級第二名.

唔知有無收錯料, 請家長上來報料, 可以在此和大家分享.

tlab,

首先要再多謝你比我既意見!!

講真,果幾日真係諗到人都顛!最後為有為神幫我諗,結果再揾到多d高主教既資料,我個人覺得不太喜歡中英混合教學!我希望如果以英文教學既科目就最好由頭到尾都係英文,如果唔係就用番中文!再加上基恩其他既條件都好鍾意,就咁決定左!

tlab 寫道:
B媽,
恭喜您作出了決定! 可以透露選擇基恩的原因嗎?

願其他報讀基恩的家長和小朋友:[size=large]有志者,事竟成

[quote]
B媽 寫道:
加菲貓,

我仔仔20分,所以之前問定料點選. 經過同老公一輪"內心博鬥後,決定選基恩!好多謝你地比既意見!
[/quote]

B媽 ,我 都 好 高 興 聽 到 妳 的 決 定 ,放 心 妳 一 定 不 會 揀 錯 .基 恩 =基 督 的 恩 典 ,這 份 禮 物 真 要 感 恩 .
加菲貓  ,不 記 得 恭 喜 妳 ..女 女 .

希望我囝囝有機會同你囝囝做同學la

since,

thanks!      

[quote]
since 寫道:
TszHin媽咪,

since
[/quote]

My son is one of the participants in 英詩集誦 competition this morning and hope Kei Yan will have good result.
HIMAMA

Good luck to your son and Kei Yan !!

HIMAMA 寫道:
My son is one of the participants in 英詩集誦 competition this morning and hope Kei Yan will have good result.

homacarol,

希望如你所願   

[quote]
homacarol 寫道:
希望我囝囝有機會同你囝囝做同學la [quote]

Yes, thanks

homacarol,

希望如你所願   

[quote]
homacarol 寫道:
希望我囝囝有機會同你囝囝做同學la [quote]

Kei Yan - 第4名 (83 marks)
第1名 got 86 marks
HIMAMA

成績都唔錯, 明年再努力吧...
HIMAMA 寫道:
[quote]My son is one of the participants in 英詩集誦 competition this morning and hope Kei Yan will have good result.

[/quote]

hi, 各位媽咪, 我個女今年要抽小一, 第一輪抽般小(衰咗), 第二輪想以般小/基恩/聖士堤反女, 其中一間為首選, 真係唔知點揀好.

想問下大家:
其實般小有什麼優勢, 為何這麼多人爭?
基恩一般首輪多少人爭? 咁就知第二輪大概重有多少人爭.
三間派位來講, 邊間會好些呢? band 1比率, 英中比率. 有無資料?
另外, 聖安多尼及呂明才邊間會好些呢? 做第二/三選.

多謝各位!

tlab,

原來你個仔是在1C班?

[quote]
tlab 寫道:
聽小兒P.1的英詩朗誦獨誦第二名是他的同學仔

各位,

我好開心呀! 我朋友仔仔補中呀....原本係waiting list, 今日收到學校電話, 收左呀! 明日去辦手續       

HIMAMA 寫道:
[quote]My son is one of the participants in 英詩集誦 competition this morning and hope Kei Yan will have good result.

[/quote]

TszHin媽咪, 下... 我 女 話 得 第 二 名 , 妳 的 資 料 來 原 ? he... 可 能 我 女 不 哀 得 話 自 己 冇 第 一 都 第 二 .
Himama, 妳 小 朋 友 有 冇 分 享 比 賽 後 感 .

Himama, 妳 小 朋 友 有 冇 分 享 比 賽 後 感 .

He only expressed that he was not satisfied with the result although the judge’s comments is “Good Job”.  Anyway, this was a very good experience for him.
HIMAMA
‹ 上一主題|下一主題