用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

7-seven 發表於 22-11-7 21:20
良言一句三冬暖,惡語傷人六月寒;蛇不知自己有毒,人不知自己有錯。為人父母者育人先做人,三十歲前不狂 ...

「在我們做出任何舉動,說出任何話之前,都要三思而後行。 除此之外,如果遇到別人的無理對待,也要學著盡可能放下,糾結著過不去的,就勇敢把話說明白,無法溝通的,就視為無緣的人。」<未來親子學習平台>

留意番上智對面的大坑西重建項目

miminzuku 發表於 22-11-7 22:37
留意番上智對面的大坑西重建項目

呢樣野好重要吓。上智自己有冇份被重建?

DD仔 發表於 22-11-7 13:03
多謝晒呀
你個表喺手機上錯位咗,喺電腦上就very good.
我自己覺得應該俾SPC上埋榜,以作鼓勵
SMCC成績下滑其實係輸在「教學制度」一間堅持繼續留在津校制度提供免費教育,升中無篩選既真。一條龍中小學,接龍後成績下滑係理所當然。

SMCC現況同DBS, SJC, 港同等差不多,點都有一班叻人(5+大約30%-35%,以往係長期達35%以上),但其餘既就無以前咁勁(4+由以前70尾80頭跌到60尾70頭)

雖然我唔係天主教徒,但絕對尊敬嘉諾撒會一直無將旗下任何一間學校,為保名聲而將佢地轉做直資既做法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

7-seven 發表於 22-11-7 18:00
我實牙實齒講唔超15間又不過唔駛理我評佢1A定1B。EK有數名熱心家長已經蒐集到足夠多DSE results, ...

其實幾多間唔重要,不過大可以學坊間網站或學校marketing咁,起D靚朵,如「官津12門徒學校」,「直資終極5強學校」
再唔係,加多間湊夠「超卓18銅人學府」
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-7 16:15
再check 番, 應該保一都算B1A
Sorry, 師兄,個啲5+, 4+和3322條公式係點?新手家長,勿怪。

hkpapa852 發表於 22-11-8 08:15
SMCC成績下滑其實係輸在「教學制度」一間堅持繼續留在津校制度提供免費教育,升中無篩選既真。一條龍中小學 ...

的確,能夠堅持提供免費教育,是值得尊重!但成績若是繼續下滑,惡性循環啟動,就會好可惜。
而從家長角度睇,直資嘅存在令我哋唔使受制於大抽獎、居住/上學地區,多咗選擇,連band2 band3學生都有機會讀到英中,又係一件好事。之不過,最好係學費都好似英華平民化就最好啦

回覆 BB-Tiger 的帖子

建議先讀hkpapa852的舊文:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

或會較易了解。

BB-Tiger    發表於 22-11-8 11:43

hkpapa852 發表於 22-11-8 08:15
SMCC成績下滑其實係輸在「教學制度」一間堅持繼續留在津校制度提供免費教育,升中無篩選既真。一條龍中小學 ...

SMCC現在的情況就真的是”精英班“和普通班差距還蠻大的。我女去年在班級排名10+,年級排名20+。
代表說除了幾個例外,差不多前20%就都在兩個精英班。
用我女兒的話說就是,怪物好多,普通人也好多。

DD仔 發表於 22-11-8 08:53
的確,能夠堅持提供免費教育,是值得尊重!但成績若是繼續下滑,惡性循環啟動,就會好可惜。
而從家長角度 ...
正如HKPAPA所說,SMCC成績下滑主要是因為接龍後生源的問題。依我看SMCC成績是不是繼續下滑和升中關係不大,反而和她兩所小學收生情況關係更大。

畢竟升中每年自行人數太少,是好是差都影響不大。
當然這些和我做家長都沒什麼關係,我只是關心自己女的成績而已。
就個人體驗,我女現在剛剛中二學校已經操題操到夜夜12點,如果這樣都成績下滑我都覺得再沒什麼特別可以做了。

lyfox 發表於 22-11-8 09:22
正如HKPAPA所說,SMCC成績下滑主要是因為接龍後生源的問題。依我看SMCC成績是不是繼續下滑和升中關係不大, ...

嘩,中二已經要咁辛苦?
你個女咪係hkpapa所講,SMCC內嗰班叻人囉,考DSE 升大學都不是問題。
但學校整理而言,就去唔返之前巔峰時期囉

hkpapa852 發表於 22-11-7 16:59
其實我比較著重"整體4+"同"整體5+"
保一係11年嚟, 整體5+只得2年不達35%

百周年 與 保一 差不多?
無獨有偶2017年整體5+同創當時新高
翌年百周年無公布 保一穿三成創新低

整體5+ 保一 | 百周年 | 鄉中
------------------------------------------------------
2022 37.0% | 35.0% | 39.9%
------------------------------------------------------
2021 30.1% | 34.9% | 40.7%
2020 36.2% | [33%^] | 33.0%
2019 41.7% | 37.5% | 32.5%
2018 29.3% | 無公布 | 37.5%
2017 39.3% | 41.9% | 38.4%
2016 39.1% | 37.1% | 30.3%
2015 37.3% | 40.0% | 31.8%
2014 38.6% | 37.7% | 32.8%
2013 37.4% | 38.4% | 28.4%
2012 37.7% | 36.8% | 24.0%

^ 人均5+ 2.15 / 2021年科次6.51

Poyau 發表於 22-11-8 09:29
百周年 與 保一 差不多?
無獨有偶2017年整體5+同創當時新高
翌年百周年無公布 保一穿三成創新低

我反而留意鄉中(之前唔係好認識呢間學校)佢由2012年開始一直向上,19&20低落d, 但嗰兩年,明白啦,21&22, 超水準啦

DD仔 發表於 22-11-8 09:28
嘩,中二已經要咁辛苦?
你個女咪係hkpapa所講,SMCC內嗰班叻人囉,考DSE 升大學都不是問題。
但 ...
嘩,中二已經要咁辛苦?沒錯,而且據我女所說很多同學每晚都睡不滿7小時,說實話我都覺得有些過分,我女老師追Deadline比我老闆還兇
(我女只是普通人,好在性格比較堅韌,被逼著往前走,能走多遠都看她自己咯)
但學校整理而言,就去唔返之前巔峰時期囉
(這個都是理解,但個人就覺得學校和學生能做的差不多都已經做了。)

lyfox 發表於 22-11-8 09:43
嘩,中二已經要咁辛苦?(沒錯,而且據我女所說很多同學每晚都睡不滿7小時,說實話我都覺得有些過 ...

可能學校依家就係要積極全方位將成績谷返上去。
咁樣,同學們咪冇乜時間再參與其他活動?

lyfox 發表於 22-11-8 09:11
SMCC現在的情況就真的是”精英班“和普通班差距還蠻大的。我女去年在班級排名10+,年級排名20+。
代表說除 ...

即是補底做得差。既然要一條龍全收所有學生,補底比拔尖更重要。

DD仔 發表於 22-11-8 09:53
可能學校依家就係要積極全方位將成績谷返上去。
咁樣,同學們咪冇乜時間再參與其他活動?
...
都還是有,除了一人一樂器,話劇,朗誦這些是一定要參加以外。還有其他社團活動。有些真的叻女“就是可以做到參加好多活動以外學術都超強。
所以我女兒才會說有好多”怪物“。
但資質普通的,比如說我女如果要谷成績,私人時間變少是一定的吧。

Yanamami 發表於 22-11-8 09:56
即是補底做得差。既然要一條龍全收所有學生,補底比拔尖更重要。
補底也是有,只是我不太了解而已。據我知道,有兩班”精英班“,三班普通班和一班補底班。
班級之間教學進度和設置都會稍稍不同。

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:46
我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...
冇諗過MSS 都入圍

lyfox 發表於 22-11-8 10:01
補底也是有,只是我不太了解而已。據我知道,有兩班”精英班“,三班普通班和一班補底班。
班級之間教學進 ...
不是有與無的問題,是功夫有沒有做好的問題。天神加自己小學,何止衹有一班補底班?聽聞仲係得廿幾人,其實不是補底班,叫放棄班。補底意思是提升各人能力,E的升上D,C的升上B。三班普通班,其實可塑性極高
‹ 上一主題|下一主題