用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

tkhhung 發表於 21-10-13 21:57
不止體藝 音樂同學術上已可在幼稚園前已發現及培育 當然只係少數例子 今時今日好多中學 想收 all rounded  ...

明嘅,所以家長會希望仔女十八般武藝樣樣精通,先有催谷嘅講法

回覆樓主:

樣樣識啲=all-rounded ,亦可叫做樣樣都唔精,正/負面嘅睇法都可以存在~~~

我當年就係希望自己果位係咁嘅方向,現實佢都算做到吓,亦係樣樣都唔夠精,不過我只係要求佢人識佢又識,米鬼執書,已經非常足夠~~~

Kirin007 發表於 21-10-13 22:02
明嘅,所以家長會希望仔女十八般武藝樣樣精通,先有催谷嘅講法

不一定要催谷 我喜歡食花生 隔外觀火 輕鬆學習達到目標 他們本身無出去補習學校嘢 只有上英文增進班 每週一次

Kirin007 發表於 21-10-13 21:18
事實上活動教學需要小朋友超強的主動性,對於家長、小朋友嚟並不輕鬆
相反地,活既小朋友入讀被動性較強既學校亦是苦差。活動教學對小朋友並不難適應,但在家長立場就要堅守當初為佢揀校既初心,又要隻眼開隻眼閉,相信自己決定亦自信小朋友的能力。

王家爸爸 發表於 21-10-13 21:12
小朋友坐唔定,搵活動教學既學校,理論上係正確。問題係香港打住活動教學既招牌既學校,有幾多係認真做既? ...

有哪些學校是這樣呢?

PTL_L 發表於 21-10-13 22:09
相反地,活既小朋友入讀被動性較強既學校亦是苦差。活動教學對小朋友並不難適應,但在家長立場就要堅守當初 ...

將學校當成靈丹妙藥,錯估隨時會產生新既問題。我唔知活動教學是否一定match好動嘅,淨係覺得小朋友細係可以改變嘅

Kirin007 發表於 21-10-13 23:34
將學校當成靈丹妙藥,錯估隨時會產生新既問題。我唔知活動教學是否一定match好動嘅,淨係覺得小朋友細係可 ...

「活」同「好學」可以是一樣,亦可以不同,未必係等號。另外方面,從來學校只是輔助,幫忙小朋友建立智識,但重心應該仍然在家庭。

PTL_L 發表於 21-10-14 00:17
「活」同「好學」可以是一樣,亦可以不同,未必係等號。另外方面,從來學校只是輔助,幫忙小朋友建立智識 ...

可以的話 每天他哋願意透露每天上學情况更加重要 適當調節 學校比如為縮細版社會 每日學習新挑戰

Kirin007 發表於 21-10-13 20:35
其實催谷之外,仲有好多家長的謎思讓人費解:小朋友坐唔定——搵活動教學school,小朋友懶散——搵happy s ...

十分同意,冇去面對克服問題,反之刻意逃避問題,隱藏弱點,只會令弱點越來越弱,不易取得學習上的平衡!

tkhhung 發表於 21-10-14 00:36
可以的話 每天他哋願意透露每天上學情况更加重要 適當調節 學校比如為縮細版社會 每日學習新挑戰
...
都會問下,但要好有技巧,要使出一招「欲拒還迎」先套到料

PTL_L 發表於 21-10-14 12:14
都會問下,但要好有技巧,要使出一招「欲拒還迎」先套到料

一定要 太直接不肯答

fatman69 發表於 21-10-14 01:35
十分同意,冇去面對克服問題,反之刻意逃避問題,隱藏弱點,只會令弱點越來越弱,不易取得學習上的平衡!
...

我都係傾下閒計吹下水,解決問題係艱辛嘅,所以個人有自己選擇.
到今時今日仲有一大幫小一家長極度抗拒普教中,且大多係並未打算移民嘅喎,講難聽D就係冥頑不化、分唔清時勢

Kirin007 發表於 21-10-14 15:18
我都係傾下閒計吹下水,解決問題係艱辛嘅,所以個人有自己選擇.
到今時今日仲有一大幫小一家長極度抗拒普 ...

我哋學校冇普教中,但學好普通話或中文都唔一定要普教中,小一家長抗拒普通中又唔一定係抗拒普通話,移民嘅亦不代表唔使學普通話,將來嘅嘢邊個估得到⋯⋯總之家家有本難念的經

Kirin007 發表於 21-10-14 15:18
到今時今日仲有一大幫小一家長極度抗拒普 ...

睇完奥運,好多外國選手也熱愛中國文化學PTH,香港的學生若抗拒PTH,將來的競爭力會有所削弱。

musiclover1609 發表於 21-10-13 22:48
有哪些學校是這樣呢?
元崗幼稚園、錦田通德小學之類

王家爸爸 發表於 21-10-13 18:10
我一向都認為無必要過度催谷,小朋友細既時候,最重要係訓練佢哋邏輯思維。文字邏輯,其實學好英文已經訓練 ...

同意
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-10-13 18:10
我一向都認為無必要過度催谷,小朋友細既時候,最重要係訓練佢哋邏輯思維。文字邏輯,其實學好英文已經訓練 ...
同我做法一樣,小學到初中最緊要有良好學習態度,英文好上網自學途徑亦多好多,唔駛點催谷已可成為頭10%

bobbob 發表於 21-10-15 12:00
同我做法一樣,小學到初中最緊要有良好學習態度,英文好上網自學途徑亦多好多,唔駛點催谷已可成為頭10% ...

頭10%,利害~~~

bobbob 發表於 21-10-15 12:00
同我做法一樣,小學到初中最緊要有良好學習態度,英文好上網自學途徑亦多好多,唔駛點催谷已可成為頭10% ...

初中達頭10%  不容易

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-15 12:04
頭10%,利害~~~
讀神校就話啫。。。
‹ 上一主題|下一主題