用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你哋估加拿大幾時開返關?
樓主: aa06
go

[加拿大] 你哋估加拿大幾時開返關?   [複製鏈接]

yy13 發表於 20-10-21 23:24
唔係呀
BC 省
曼省
我同学個仔快出發去多倫多,今晚仲約食飯餞行添~

harrison 發表於 20-10-23 15:10
我記得你也是 Richmond 嗎?是否 confirm 了中學生也可以家長陪同入境 ?還需要申請豁免嗎?
我是Richmond 中學生, 家長要申請陪同入境 (1) send mail 去IRCC 申請 (2) 校區support letter (要訂好機票及隔離安排才可申請) Flight Itinerary

Self-Isolation Check List

Travel and Arrival check list

另外, Richmond school board 跟agent 說, 19/NOV至1月尾(約10 weeks)要交學費
[size=13.3333px] New students under deferral option had their program fees fully deferred to February 2021-January 2022.  Other students who chose “DL” option started their program abroad with us and fees remained in September-June.  

[size=13.3333px]Deferred students who wish to join asap, we can offer our short-term Canadian School Experience Program at an additional cost.

回覆 CACACAROL 的帖子

謝謝你資訊!!入去看過政府網頁,太多資料睇到我亂晒籠,仲以為家長不用申請豁免信……
想再確認幾點,
1.是不是要多提供一封家長入境信說明入境原因?
2.中學生家長也可入境?不只是 elementary school student ?
3.首先訂好機票,跟著申請school supporting letter, 最後遞交IRCC 申請家長豁免信?
謝謝!

CACACAROL 發表於 20-10-23 15:42
我是Richmond 中學生, 家長要申請陪同入境 (1) send mail 去IRCC 申請 (2) 校區support letter (要訂好機票 ...

19/11 -- Jan,
學費係咪按比例收?定係比成個學期?

灝童媽咪 發表於 20-10-23 23:46
19/11 -- Jan,
學費係咪按比例收?定係比成個學期?

計反19/11開始至29/1(好似,唔,記得)有幾多個星期算,實數等要agent再問校區

CACACAROL 發表於 20-10-23 23:49
計反19/11開始至29/1(好似,唔,記得)有幾多個星期算,實數等要agent再問校區
...

Thx! 起碼知道其他校區做法。
因我仲等緊入境

harrison 發表於 20-10-23 17:57

謝謝你資訊!!入去看過政府網頁,太多資料睇到我亂晒籠,仲以為家長不用申請豁免 ...

1)先send mail去IRCC申請家長陪同入境,理由小朋友未成年,需陪同隔離
2)我的是中學,IRCC批了陪同入境,但信內有講明最終能否入境到時決定
3)訂機票,訂酒店(或home stay)隔離安排,要2個資料填好:
BC isolatin plan 及 trival & arrival Protocol checklist,交校區。
4)要求校區出support letter :學生及家長(我仲未完成呢個step)

CACACAROL 發表於 20-10-23 23:58
1)先send mail去IRCC申請家長陪同入境,理由小朋友未成年,需陪同隔離
2)我的是中學,IRCC批了陪同入境, ...

昨天,出了新聞,我唔知道,有否理解錯誤

快將實行,入境後,即場做快速檢測,冇事就放行。等待6-7天後,再做第二次檢測。

這樣做就不用隔離14天。

灝童媽咪 發表於 20-10-23 23:55
Thx!  起碼知道其他校區做法。
因我仲等緊入境

灝童媽咪:等緊入境,你是那個省?謝謝

123goodbye 發表於 20-10-24 10:00
灝童媽咪:等緊入境,你是那個省?謝謝

紐芬蘭省,仲未開

灝童媽咪 發表於 20-10-24 11:02
紐芬蘭省,仲未開

明白

回覆 肥仔媽咪10 的帖子

Calgary only!

Thank you so much !!

WYmom 發表於 20-10-24 17:14
回覆 肥仔媽咪10 的帖子

Calgary only!

唔該晒!

如果家長陪學生一齊,好似連IRCC 封信都吾駛啦!

回覆 harrison 的帖子

請問你收到Ricmond 校區的學生support letter & 家長 support letter嗎? 我仲未收到! 好心急, 真的攪死人

沒有......我選了2月返學, 所以現在沒收過任何有關的回應及信件

harrison 發表於 20-10-27 22:56

沒有......我選了2月返學, 所以現在沒收過任何有關的回應及信件 ...

ic

CACACAROL 發表於 20-10-27 11:49

請問你收到Ricmond 校區的學生support letter & 家長 support letter嗎? 我仲未收到 ...
我收到 RIE e-mail 了, 你也收到嗎?

收到了,謝.
‹ 上一主題|下一主題