用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區3間女校情況
樓主: rinarina
go

灣仔區3間女校情況   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-8-25 22:29
咁同mcs,mss比較呢?總之就不符預期啦
不符的是你個人的預期?
再講,你提的這兩間,近年可有每年都詳盡地,特別需要再强調一次,係每年都詳盡地公佈DSE數據?做到正如QES般的詳盡及時先好摞出來比較。猶抱琵琶半遮面咁,唔通有難言之隱?

cafeva 發表於 20-8-25 22:29
咁同mcs,mss比較呢?總之就不符預期啦

MCS和MSS生源比較穩定,有自己小學嘛,況且,灣仔學生水平比中西區好,九龍城MCS亦係獨大,收生無難度~~~

MSS唔係無隱憂,傳統自由唔催谷成績,放洋率極高,亦似乎有照顧NCS生,只要多幾位前列生離校,對成績係有一定影嚮,S6近年得返少於90人~~~

creambun 發表於 20-8-25 22:40
SPCS 比較叻的學生是否多選考GCE/IAL , 不選DSE? 因為見2020只有77人考DSE.

我唔知,估唔係,直升本地大學都係DSE最直接,英小幾間中學中文都係比較弱~~~

cafeva 發表於 20-8-25 22:40
DGS吸飛最強之外,另外3間同津校都要爭下學生啦宜家早左通知自行

除咗GHS,我估,HYS和SPCS都係影響甚少。除非,家長真係唔想俾學費~~~

回覆 mcl203 的帖子

都係你的回復相當理性!

medicine 發表於 20-8-25 22:41
不符的是你個人的預期?
再講,你提的這兩間,近年可有每年都詳盡地,特別需要再强調一次,係每年都詳盡地 ...
你好似好氣愤咁既?!我都希望全港所有學校都公開哂成績咁就好.啦

cafeva 發表於 20-8-25 22:55
你好似好氣愤咁既?!我都希望全港所有學校都公開哂成績咁就好.啦

其實YWGS係有生源問題㗎喎,只係普遍家長話YWGS去咗SSP收生困難咗。試想下,自行若港島生放棄YWGS,咁佢收九龍新界咪仲好,至於統一乙部,始終生源係中西區非直小生,無分別~~~

mcl203 發表於 20-8-25 22:44
MCS和MSS生源比較穩定,有自己小學嘛,況且,灣仔學生水平比中西區好,九龍城MCS亦係獨大,收生無難度~~ ...
灣仔學生水平比中西區好嗎?我估這两間係英小所以由小學就吸引到部分學生。但係升中又走左前面果D⋯

cafeva 發表於 20-8-25 23:02
灣仔學生水平比中西區好嗎?我估這两間係英小所以由小學就吸引到部分學生。但係升中又走左前面果D⋯
...

MSS走嘅係少量,佢哋肯去嘅選擇係唔多嘅,學生風格亦唔易去他校。只係,放洋率實在太高,要視乎佢6年內走幾多前列生~~~

灣仔係細區,幾年來觀察,他區入灣仔係易跌Banding嘅~~~

cafeva 發表於 20-8-25 22:55
文字表述而已。
PS:你中意點講沒人可阻止到,同理,他人如何表述一樣無人阻止到。

你中意點理解亦無人可阻止到,同理……

SLHongkonger 發表於 20-8-25 22:05
呢2年 我都日刨夜刨d女校

攪掂左大小姐
我係全餐:男女校,女校,男校,國際學校

mcl203 發表於 20-8-25 22:44
MCS和MSS生源比較穩定,有自己小學嘛,況且,灣仔學生水平比中西區好,九龍城MCS亦係獨大,收生無難度~~ ...
相對來講MCS可能客源更加穩定,九龍新界名聲在外。MSS就港島為主。

b3410 發表於 20-8-25 23:15
相對來講MCS可能客源更加穩定,九龍新界名聲在外。MSS就港島為主。

當然啦,其實我講咗MSS收生取向。MCS係九龍獨大,MSS係港島普遍歡迎度不如BPS和YWGS~~~

cafeva 發表於 20-8-25 22:40
DGS吸飛最強之外,另外3間同津校都要爭下學生啦宜家早左通知自行
其實今年早咗通知自行,未必幫到太多。因為只通知正選,收唔到通知的同學大受打擊,連大抽獎都唔夠膽試,但求入直資買個安心。

mcl203 發表於 20-8-25 23:18
當然啦,其實我講咗MSS收生取向。MCS係九龍獨大,MSS係港島普遍歡迎度不如BPS和YWGS~~~
...
點解我覺得,好似大家覺得MSS高貴D?純粹主觀感覺,同事幾間中學畢業都有,不過講到邊個邊個瑪利曼畢業就會Wow, 名校喎。其他幾間聽到都係 Oh....

b3410 發表於 20-8-25 23:25
點解我覺得,好似大家覺得MSS高貴D?純粹主觀感覺,同事幾間中學畢業都有,不過講到邊個邊個瑪利曼畢業就會 ...

係高啲,係山上,可能,地皮都貴啲~~~

cafeva 發表於 20-8-25 22:30

今年真係無咩可以分享

心得係要有個好強的心臟 同 好強的意志
坐過山車一樣 心情大起大落
幸好 最後有好結果

creambun 發表於 20-8-25 22:31
即係要刨晒EK 全部post

我基本上已經日日夜夜勁刨post
Haha

mcl203 發表於 20-8-25 23:18
...

我住九龍所以不太清楚港島學生選校取向。我以為MSS = YWGS >BPS >SSGS

mcl203 發表於 20-8-25 23:07
MSS走嘅係少量,佢哋肯去嘅選擇係唔多嘅,學生風格亦唔易去他校。只係,放洋率實在太高,要視乎佢6年內走 ...
有小朋友手握SPCS及YWG OFFER,但留MSS,所以前列走真是好少。。。。
‹ 上一主題|下一主題