用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

losoco 發表於 20-5-7 09:18
因我見選修組別三內只得chem而冇phy或bi
咁即係只有在組別三中選chem的人才可選齊phy chem bi
而下面名額 ...

你講得啱,我再仔細看這個表,根據呢個表,上限只有32人揀phy、chem、bio

CMMANDY 發表於 20-5-7 10:01
不能預知的未來, 見步行步, 如果有10個, 仲有希望, 但如果一開始得8 個, 就超越底線, 寧願將資源, 拆2 班d ...

因為,中西史科老師都响到,無謂"空擺"响到,其他科又教唔到倒不如幾個都教啦!免得想讀嘅學生"絕望"。jm個仔真係好喜歡中史科,耐何不成班無得讀。

YmOra 發表於 20-5-7 10:14
因為,中西史科老師都响到,無謂"空擺"响到,其他科又教唔到倒不如幾個都教啦!免得想讀嘅學生"絕望"。j ...

losoco 發表於 20-5-7 09:18
因我見選修組別三內只得chem而冇phy或bi
咁即係只有在組別三中選chem的人才可選齊phy chem bi
而下面名額 ...

意思係其中組合(bio+phy+chem)人數最多32人而矣!

losoco 發表於 20-5-7 09:51
唔好咁快作出結論住

2019年報考人數:

中 史:5897來自393間中學,平均15.0人/間。
西 史:4977來自306間中學,平均16.3人/間。
ICT:5618來自405間中學,平均13.9人/間。

個人認為,三科都係响15人前後左右屬差不多。

參考資料:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=5
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=7
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=8

YmOra 發表於 20-5-7 11:01
中 史:5897來自393間中學,平均15.0人/間。
西 史:4977來自306間中學,平均16.3 ...

我睇番高中科目資料調查的數再計

16/17年度中四時的情況

中史 19.7人/間
西史 22.3 人/間
ICT 18.8 人/間

同你上面計條數比,西史drop得好大比例

但其實drop科人數的比例就三科都差不多

中史 23.76%
西史 24.94%
ICT 26.21%
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-7 13:17
我睇番高中科目資料調查的數再計

16/17年度中四時的情況

個人認為,中學drop率應以中四時修讀人數與中六時仍然修讀人數作比。但,如果無中六修讀人數就以全港性平均數字作比亦可以有"粗略"估算。

根據你的資料,有DD睇唔明,貴校點解1617年度修讀人數不是整數而是點數如19.7人?

YmOra 發表於 20-5-7 15:23
個人認為,中學drop率應以中四時修讀人數與中六時仍然修讀人數作比。但,如果無中六修讀人數就以全港 ...

那些是全港數字呀!
我是護書簿

YmOra 發表於 20-5-7 09:18
說得對呀!升中選校多留意高中課程設計係有助孩子未來發展。所以,樓上jm分享她當年做足功課了解高中課 ...

你好!請問你銀禧高中選科的分佈情況是怎樣?例如有幾多班M1,M2?,理科班有幾多班?

baby627 發表於 20-5-7 16:07
你好!請問你銀禧高中選科的分佈情況是怎樣?例如有幾多班M1,M2?,理科班有幾多班?
...

年年情況不同,這是今年中六的情況,M1M2各一班,請看看該連結頁的最下方。

參考資料:
https://www.bhjs.edu.hk/news/items/zht/421?

個人認為,參考好了,因為年年都有改動,因為我知道學校係以學生意向作藍圖設計選修科之配搭,盡量滿足每個學生。

YmOra 發表於 20-5-7 17:26
年年情況不同,這是今年中六的情況,M1M2各一班,請看看該連結頁的最下方。

參考資料:

謝謝你

YmOra    發表於 20-5-8 05:51
‹ 上一主題|下一主題