用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! ...
樓主: christieman
go

九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾

小力&mama :
我上星期六,即29/10同囡囡去左面試,國際班係普通話+英文,班主任係鬼婆,而中英文班則係普通話+英文+廣東話,班主任係廣東話老師,我諗住幫囡囡報中英文上午班,反正都係俾佢早返學學規矩,玩下.
你會唔會報其他幼兒園?有冇好介紹?

我家有三寶

小力&mama,

我個女讀緊IN1, 由美國華僑, 英國人同一個普通話老師教, 3個老師都好nice, 雖然學費貴六百幾, 但係可以唔洗特登搵人教英語同普通話, 同時, 我覺得將學英語同普通話融入日常學習中會好d. 係呀~今年IN1淨係得pm Class 咋! 唔知你有冇concern遮!!

Cheers,
Pat
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

thunder_bunny,

你會唔會俾你個bb繼續係呢道升學呀? 咁升小一, 你點plan呀? 可否分享下.

Cheers,
Pat
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

hi~ patlo

我諗都會繼續讀既

我又冇諗咁遠的事, 我都唔識有咩小學係呢頭,
我係沙田大架, 沙田就識姐  
又冇親戚朋友的小朋友讀緊小學
識既朋友都係開始返幼稚園咋, 有d 都未返學
我遲d 都要買d 升小學的書睇下囉
你地有咩意見呀~~~~

湊我女個媬母就說德雅幾好, 佢個細女就係讀德雅 (幼稚園,小學,中學), 可能到時會試下去考德雅小學 囉

我妹果時就派去 "馬頭涌官立小學"
你地知唔知依家好唔好呀~~

patlo 寫道:

你會唔會俾你個bb繼續係呢道升學呀? 咁升小一, 你點plan呀? 可否分享下.

Cheers,
Pat

我其實幾鐘意間學校, 老師都好好, 不過唔知學業程度方面係點. 如果ok ge, 我就唔同佢轉校喇. (而家報左九龍塘d學校), 出面好難搵到d咁平ge國際班讀ga, 又唔洗搭校車.

九龍灣區d小學好似嘛嘛地, 如果第日仲係呢頭住, 我多數會同佢報私校或直資.

想問你IK1學phonics未呀?

聽講德雅好多功課做ga! 不過呢間學校都幾好ga. 好似話英文高一班, 中文數學高半班.

hi patlo,

我想問吓,你個女果2個班主任,一個是國語老師,一個咪英文老師,通常同你聯絡既班主任是國語果個定係英文果個呀? 你個女番咗咁耐學,英文同國語有冇進步呀? 因我都想比阿仔番國際班,但驚佢唔識同人溝通,聽呢佢識聽,但講呢永遠用廣東話, 而我對國語唔掂,英文一般啦...我驚我唔識同老師溝通, 所以請指教吓...thanks

仲有金巴倫收咗我個仔,但我決定唔讀 你呢?報咗邊間幼稚園呀? interview咗未呀?

thanks
christieman

hi patlo,

係呀, 媬母都話多功課, 好似果d補充練習咁
佢又話佢個女同個仔又冇話咩, 會習慣喎, 冇野咁話
佢仲話唔使自己出去買補充練習比佢做, 唔使咁煩
如果讀到就好 lu, 一條龍唔使煩

phonics 有學緊啦, 除左上堂學, 仲有返 weekend
的英文興趣班, 閒日下午的興趣班我就冇報,
費事佢咁辛苦, 下午我囡囡要 覺覺豬  

christieman,

其實IN1有3個老師睇ga, 2個外籍老師, 1個普通話老師. 通常聯絡我果個係外籍果個Miss Esther Man. 不過個普通話老師都識英文同廣東話ga. 我個女可能係菲傭湊, 佢主要係講英文, 少少廣東話. 不過番左學後, 多左用句子表達. 我個女都唔識普通話, 但老師話我個女會聽得懂佢ge指示. 細路仔ge潛力好大ga. 我諗溝通冇問題ge, 總有開始ge一日嘛.

點解金巴倫收左你個仔, 你都唔讀呀?

我今個星期六要in三間, stafford, keen mind 和 金巴倫. 當中只有stafford和keen mind合我心意, 因為佢地有國際班, 如果德福個程度或學d野同佢地差唔多, 我就留番係德福ga喇!

patlo,

金巴倫程度上ok ge,但環境太細啦,佢個課室仲細過德褔班房一半,同唔夠光猛,亦都非常舊,我開頭覺得德福好舊但估唔到佢仲舊過德褔,所以我決定放棄,

其實樂基(九龍塘)都有國際班,你有冇考慮過呀? 有個mami話佢比較新正喎!

我或者會留位係德福(國際班),不過都係果句,驚阿仔唔適應!因我好想佢學好英文....

Hi thunder_bunny,

仲有mud野興趣班ga?

Cheers,
Pat

我想問IK1是否日日有功課做ga?

thanks
christieman

我都會俾留位費先ga.

你仲有邊間要interview呀?

Pat

patlo 寫道:

仲有mud野興趣班ga?

Cheers,
Pat

patlo,

佢地一開學就會派好多通告
有芭蕾舞, 音樂班之類
我記得跳舞好似係番德福既課室下午上堂既
其他就唔記得 lu
果D 我冇報, 等遲d 先
我依家同佢係 TKO 報左個繪畫班
返星期六下午既, 佢鍾意油顏色嘛

regards,
vc

christieman 寫道:

我想問IK1是否日日有功課做ga?

thanks
christieman

佢地都係返左大半個月後先會派本薄比佢返屋企做
之前就係上堂時同老師一齊做囉
一日一本姐, 一版咋, 劃下幾條線
油下顏色, 劃果一,兩筆就搞掂
我女唔夠喉添, 仲想繼續劃
要解比佢知老師叫你 將某些東西填顏色咋, 呢個唔使
佢就話 : 使啦~~
我咪日頭係公司上網print d 公仔比佢油囉

仲有學國語果方面, 佢地學得好快
仲識教我讀, 讀得好好笑架~  

regards,
vc
該用戶已被刪除

patlo,

我仲有st cat,根德,york,今個星期六報樂基...我原本都鐘意york但近日好多新聞關於佢,所以都唔知點! 其實德福國際班,平過九龍塘d幼稚園,不過程度唔知深定淺!

thank you for your sharing!

其實你覺得德褔程度去到邊? 深定淺呀? 我原本讀依度一年就走架啦..但估唔到讀開有感情...到依家好難決擇....唔知讀邊間好....  

me too!!
christieman 寫道:

thank you for your sharing!

其實你覺得德褔程度去到邊? 深定淺呀? 我原本讀依度一年就走架啦..但估唔到讀開有感情...到依家好難決擇....唔知讀邊間好....  

深定淺呀~~  
我覺得中間果隻囉
佢都係由淺入深, 老師都說基礎打得不好
點學深d 的野呢
如一開始比咁深, 我唔想 bb 返學咁辛苦喎
開開心心咁返學唔好咩

我成日朝早返工, 經 kln tong 轉火車
都見人地返幼稚園好似好慘咁
還要媽咪或工人姐姐抱著睡覺

所以我從來都冇諗過去好遠返幼稚園架
我舊年報的時候才知佢有國際班
咁就岩晒喇, 又有英文同國語
學費又ok

我自己就係咁覺得囉 

[size=xx-small]** 你地好勁~ 搵咁多間黎 interview
我好 87, 果d 係邊我都唔知~ haha **

小力&mama:
我會再睇睇淘大果間聖德勒撒幼稚園,除左呢兩間,好似牛頭角/九龍灣區冇乜邊間心水幼稚園.

你講果兩間都響藍田,口碑都幾好,之不過接送都要搭校車,咁你會揀全日定半日?
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題