用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-13 18:12
新聞就梗係要嘩眾取寵試問睇完報導後,有幾多個家長會馬上知36分入唔到Medic係合唔合理?
...
其實36分入唔到Medic真係超級正常,情況同得33222入唔到三大類似。

jumphigh 發表於 18-8-13 18:16
A3已要填穩入的,所以除非漏空或填左匪夷所思既科如 Global business,否則無可能6科36分可導 ...
我都係咁諗,36分A3基本上都應該穩入,所以真係好可能好似你咁講, 漏空或填咗Global business之類。

hkpapa852 發表於 18-8-13 18:12
新聞就梗係要嘩眾取寵試問睇完報導後,有幾多個家長會馬上知36分入唔到Medic係合唔合理?
...
我反而諗緊第二日呢個家長會唔會同個女講,非首富既孫仔唔嫁,最終佢個女嫁唔出,佢走去搵明報投訴首富搬龍門,唔知道到時明報又睬唔睬佢呢。

王家爸爸 發表於 18-8-13 18:38
我反而諗緊第二日呢個家長會唔會同個女講,非首富既孫仔唔嫁,最終佢個女嫁唔出,佢走去搵明報投訴首富搬龍 ...
都唔知話 個報導質素低, 還是個家長質素太好,36分就想入港大醫?!現實係,人家寧願收唔夠人都不會收咁低分, 咁大家又覺得合唔合理呢?

freespeech 發表於 18-8-13 19:38
都唔知話 個報導質素低, 還是個家長質素太好,36分就想入港大醫?!現實係,人家寧願收唔夠人都不會收咁低 ...

合理,人命喺佢手架,邊有得將貨就價

都唔知話 個報導質素低, 還是個家長質素太好,36分就想入港大醫?!現實係,人家寧願收唔夠人都不會收咁低 ...
就好似有直屬小學的名校中學, 自行收生就收外來的B1生先. 自己小學的B1生就要等乙一先收, 寧願吉左個位, 都唔會收直屬小學的B2生.

專欄

選擇分類

名校翱翔——港大醫學院聯招取錄不足

名校翱翔

文字大小

1/1

聯招放榜,兩大醫學院取錄DSE學生數目竟成了媒體的社論議題,更甚是翻了港大梁卓偉的舊帳;事緣二○一三年梁院長宣稱將醫學院的聯招取錄學額定為不少於百分之七十五。可是今年聯招首輪考入兩大醫學院只有二百六十九名,中大公佈取錄了一百五十五名,換句話說港大只取錄了一百一十四名,以每所醫學院二百三十五個醫學額來計算,港大的尚未達百分之五十。

中大醫學院院長陳家亮如是說,中大醫學院只擇優而錄,不在乎學生考那個公開考試。查實港大何嘗不是,不但擇優而錄,且緊隨百分之七十五取錄DSE學生的標準,港大在二○一五年二百一十個學額取錄了一百五十八名,二○一七年二百三十五個學額取錄了一百七十四名,可惜時移世易,報聯招的DSE生自二○一三年的六萬七千名減到今年只有四萬六千餘名,減幅達百分之三十。從前五科考獲三十一至三十五分的尖子千餘名,到去年只有八百零九名,今年更大幅下跌百分之十五,只有六百八十七名,報聯招的數目則只減少了百分之三點八,在尖子大幅減少之下,要港大醫學院維持百分之七十五聯招取錄率,又要擇優而錄,情何以堪。

媒體單以浮面的數據論斷DSE狀元叻過IB、A-Level的尖子,來批評何以醫學院倒行逆施,不多取錄考DSE學生,間接鼓勵家境富裕學生另覓升學途徑,捨難取易云云,論者不評論DSE和學制的缺失,只轟大學取錄策略出現問題及容許家境富裕學生有得選擇逃避DSE,公道嗎?試問,為何部份名校有三成優秀學生,在未完成中四便選擇負笈海外升學,另九龍區某名牌男校的優秀學生,為何要捨DSE而就IB呢?

正如坊間論述港式教育制造高分低能,叻嘅走晒。如今醫學院有空間從非聯招撈回,有啥問題?

  讀友傳來的電郵和在章文彬《升學零距離》FB專頁內留言的查詢可在本報專欄作家的blogcity.me找到答案。

章文彬

DSE 人數大幅下降,是因為出生率下降,還是更多人選擇唔考DSE?

b3410 發表於 18-8-14 07:45
DSE 人數大幅下降,是因為出生率下降,還是更多人選擇唔考DSE?

出生率下降影響大些,未來幾年再少D,最低应該是2004出生率, 即SAR翌年

如果無記錯,近年中位數應該都係39分,最低應該係37分。所以從醫學院既角度,其實36分係從來都無達到最低入學要求。

不如先問「筆者」在海外升學顧問公司,平時出席海外升學講座嘉賓、收取多少報酬先?

飯·碗·問·題?

個報導顯示咗香港有唔少質素低既家長,只會生活係自己夢中既世界,更加顯示咗香港新聞工作者既質素越來越低,所以其實香港未來都幾大鑊。

sukitelfold 發表於 18-8-14 08:18
不如先問「筆者」在海外升學顧問公司,平時出席海外升學講座嘉賓、收取多少報酬先?

飯·碗·問·題?
奧巴馬個邊D"專家"搵唔到飯食乎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 18-8-14 07:43
專欄選擇分類
同意作者認為,因為港式教育造就咗高分低能學生,叻嘅走晒去外國讀,所以醫學院用NJ撈回佢哋,其實係十分正確既做法。其實港式教育都造就咗唔少低能力記者,唔會動腦筋諗野,好似啲記者以DSE狀元叻過IB、A-Level既尖子,就話應該收多啲DSE考生,就係記者質量低、唔用腦諗野既結果。通過NJ報醫學院既唔止係喺香港讀IB、A-Level既學生,仲有世界各地既尖子,朋友中都有英國名校IB、A-Level畢業,之後回流香港讀港大。

DSE 人數大幅下降,唔係單一原因,出生率下降係原因之一,香港既教育質素低咗,多咗中學出國又係原因之一,選擇多咗亦都係原因之一。。。

王家爸爸 發表於 18-8-14 08:17
如果無記錯,近年中位數應該都係39分,最低應該係37分。所以從醫學院既角度,其實36分係從來都無達到最低入 ...

可能家長只以為歷史上收得最低分既人, 會係自己個小朋友

HKU MBBS係2013, 2014同2016年都試過收過年4C+2X得36分既學生, 2012年更試過最低收35分

家長做足功課, 以前"曾經"最低分收過36分, 可能諗住今年人少, 收36分機會應該仲高......

佢計個條數, 可能比梁院長叻添!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-8-14 08:19
個報導顯示咗香港有唔少質素低既家長,只會生活係自己夢中既世界,更加顯示咗香港新聞工作者既質素越來越低 ...

看下面HK papa 的收生分數。

老實⋯⋯我見唔到你有幾高質

王家爸爸 發表於 18-8-14 08:31
同意作者認為,因為港式教育造就咗高分低能學生,叻嘅走晒去外國讀,所以醫學院用NJ撈回佢哋,其實係十分正 ...

高分低能,又唔可以定論只出現在DSE!

任何學制的學生,也有高分低能。

高分低能,也要睇個人經歷、成長環境,但睇你的言論一定是⋯⋯

王家爸爸 發表於 18-8-14 08:31
同意作者認為,因為港式教育造就咗高分低能學生,叻嘅走晒去外國讀,所以醫學院用NJ撈回佢哋,其實係十分正 ...
我諗港大應該同中大醫一樣,都係“擇優錄取”,揀選最適合的學生。只不過受资助學位,應該保持絕大部分為香港學生這一條。考DSE,IB,海外留學返來,2nd degree 等等,都應該一視同仁。

不如老老實實同中大校長一樣,不用自己限定一個比例。
‹ 上一主題|下一主題