用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對? ...
樓主: mypineapple
go

很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-29 21:46
咁你仔有無咩意見?對於你既策略,佢點睇呢?有無話想入邊間中學呢?

我仔嘅目標是運動好嘅中學,但資源好的都是B1中學,所以目標就要放在B1了。呢樣是佢最大嘅推動力,今年都見佢學習態度有進步,自己識緊張咗,唔明嘅會追住老師問。
睇下佢今次測驗如何了,希望開好個頭,但其實這兩個月時間好迫,有很多比賽在10月11月,所以又要為比賽練習,又要顧學業,都唔輕鬆,過了11月中會好一些。
雖然佢運動唔錯,但我唔會期望靠運動來升中,嗰班現在搏到盡攞獎嘅學生,其實訓練得好慘,我旁邊見到都覺得為咩咁細個要咁捱法,我唔會想個仔咁樣,玩得開心就好了。

wan_sosin 發表於 17-10-29 22:27
我仔嘅目標是運動好嘅中學,但資源好的都是B1中學,所以目標就要放在B1了。呢樣是佢最大嘅推動力,今年都 ...

運動和學業其實一樣,要練習先會有成績,冇話辛唔辛苦,佢自願性質就得,有fd運動都有d talent,比校內各校隊招兵,又要提早返學操練,練到傷左,名乎其實一入豪門身似海。這case 比我一些啟發,初小時我只是hea 玩,現高小開始take things more seriously,otherwise 第時一事無成,後悔莫及 (心魔又作怪)

HK-MAN    發表於 17-10-30 11:53

shadeslayer 發表於 17-10-28 10:42
對D唔反抗的孩子才合用。

對喜歡挑戰自己的孩子也有用

wan_sosin 發表於 17-10-29 12:21
B1中很好了!咁辛苦真係無謂,B1頭同B1中,在能力上根本沒多大分別。分別我認為多數在做卷方面的準確度。
...

我就係抱著攞埋果3,5,7 分,要幾何級花時間做練習,寧願細路多時間睇多D 課外書,睇多D 美麗既香港各區。

IloveJJ 發表於 17-10-29 11:42
對,好彩你講嗰啲,我全部無做,我仔都B1中。我希望繼續唔做!
我都寧願繼續這樣,即使上不了B1A,要大抽獎 ...

如果佢對某校心儀,可能會自己努力。

asweetmom 發表於 17-10-30 07:41
對喜歡挑戰自己的孩子也有用

咁自動,喜歡自我挑戰的人,就不會喜歡别人訂下指標。錯一倍五定錯一倍十都不會要别為他們訂立。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

面對它
接受它
處理它
放下它

retriever 發表於 17-10-30 07:48
我就係抱著攞埋果3,5,7 分,要幾何級花時間做練習,寧願細路多時間睇多D 課外書,睇多D 美麗既香港各區。
...
又要講下運經,有個現象叫hit the wall,當運動員遇到時如何超越自己極限,值得大家深思一下

HK-MAN    發表於 17-10-30 11:52

greentea000 發表於 17-10-30 08:23
面對它
接受它
處理它
+ 挑戰 n conquer 它

MrBeast 發表於 17-10-30 08:33
+ 挑戰 n conquer 它

或者 放棄它

MrBeast 發表於 17-10-30 06:44
運動和學業其實一樣,要練習先會有成績,冇話辛唔辛苦,佢自願性質就得,有fd運動都有d talent,比校內各 ...

我不敢太認同,小朋友唔會知道點樣會操過龍,少少辛苦唔怕,但操過龍嚴重嘅影響一世,因為隨時影響發育,未過發育不能做負重訓練的,但現在見到有些小朋友,10歲未到練到明顯見到肌肉線條,這好有可能是用機練出來,小朋友未發育d肌肉唔會發達成咁樣,我仔天天跑都跑唔出咁樣嘅身形。
玩運動必然要接受到克苦訓練,但要有計劃,唔係一味咩都狂做就係好。

retriever 發表於 17-10-30 07:48
...

比小朋友去攞嗰3,5,7分,除了眼前見到要犧牲極多時間,我更怕日後小朋友反彈,唔想再學習,唔想再努力。唔同年代都總會見到一些細個成績好好,但到大個放棄學業的學生。真係好可惜。
其實運動都一樣,亦同樣有些細個攞獎,但操壞了到大個做唔返成績出來。

wan_sosin 發表於 17-10-30 09:42

我不敢太認同,小朋友唔會知道點樣會操過龍,少少辛苦唔 ...
有好多活動都唔使太多負重,eg,乒乓球、iceskate、圍棋,只要唔過份操便可以,膽心的可以唔入校隊、唔考級/章便可,e加我只focus on 1兩樣,一星期一堂,但平日有空就會要求小朋友練習~30mins(輕鬆的),at this stage,見到有進步便可,大些才去參加下比賽,不過都係志在參與下。
其實操得勁小朋友自然會累,反而習慣運動前後拉跟先重要,通常都係玩完冇拉就好易受傷

MrBeast 發表於 17-10-30 11:13
有好多活動都唔使太多負重,eg,乒乓球、iceskate、圍棋,只要唔過份操便可以,膽心的可以唔入校隊、唔考級 ...

你唔太明白我嘅意思,我所講嘅係,未發育就所有,是所有體育訓練都不應該負重訓練,不是那一種的問題。
現在很多教練,都唔理咁多,總要操到學生攞獎,家長信個教練就死得,辛苦唔緊要,唔適當練習係唔可以。

IloveJJ 發表於 17-10-30 10:34
我奶奶同朋友咪話:你哋又去玩呀?我哋真係香港去到無地方想去了!

原來你都係 “本土派”!!!

我呢D 窮鬼最支持本地出遊。帶細路在出遊中發現樂趣,而唔係聽個地方名就已經指天篤地,批評個地點 “有咩好玩”

‹ 上一主題|下一主題