用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

哈哈,當年我都係小一就了解了,老公仲話我傻的嗎

babywoman 發表於 17-6-6 14:55

哈哈,當年我都係小一就了解了,老公仲話我傻的嗎 ...
正所謂:別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿

父母鍾意點教就點教,尤其係對方好strong will,討論亦無乜意思。

記得有一次聚會,有個家長猛講補習,佢專科專補至中英數以外的科目。佢講個細路每日幾忙,我當時不由得覺得好厭惡,態度可能都表現出來。但後來返屋企想吓,佢分享佢的經驗,如果真係補出個彩虹,可能其中有借鏡空間。但又如果佢根本多餘,咁佢簁緊自己錢和小朋友的寶貴時間,已經好傷,我毋須非議佢做法。

Jane1983 發表於 17-6-6 16:03
父母鍾意點教就點教,尤其係對方好strong will,討論亦無乜意思。

記得有一次聚會,有個家長猛講補習,佢 ...

一間算少啦,我小朋友當年既同學仔,有D打孖黎,中數各補2間,為求一間唔掂佢有另一間,英本身夠強就補1間,為求唔蝕底,連同學既畫班都要去刺探軍情,務求知己知彼。我地中學升咗去另一間,久唔久傾開,佢話唔少同學某D科補2間,一間補一間操,S2補定 Science, 全攻型。

Jane1983    發表於 17-6-6 17:04

mcl203 發表於 17-6-6 16:29
一間算少啦,我小朋友當年既同學仔,有D打孖黎,中數各補2間,為求一間唔掂佢有另一間,英本身夠強就補1間 ...

我小朋友當年簡單D,人補我補去咗幾個月,補習班D卷無佢學校D卷,英文文法又成日錯,唔太明問乜,反為退步左,反正無時間即放棄。又買過某D練習,都係久唔久D題目唔清唔楚,佢要睇番答案去估佢題目,結果都係靠學校算 ~

一間算少啦,我小朋友當年既同學仔,有D打孖黎,中數各補2間,為求一間唔掂佢有另一間,英本身夠強就補1間 ...

咁佢嘅小朋友係咪真係升到Band 1A中學?

hippoo 發表於 17-6-6 16:48
咁佢嘅小朋友係咪真係升到Band 1A中學?

本身直屬已係1A喎。好多時既行為出發點係源自,人補我補,咪鬼執輸。你補1科,我補2科。你無理由VA好過我,一定收埋D野。呢D行為往往同成績無関,亦無直接影響可以走在最前列,通常中前列成績啦,只係苦咗D小朋友。

IloveJJ 發表於 17-6-6 14:22
咁當然有好多方法都可以考好DSE啦!但我會選擇從好既方面去諗,因為既然已响呢度讀,不如諗下學校點好,我 ...
贊成。世界上好難十全十美。既來之則安之,配合到最好,大家得益。萬一真係配合唔到,可以考慮轉校。

S2補定 Science...

S2既 Science都要補?佢有冇去了解下S2science學緊乜?或者補下安心d。

做下其它學校卷唔覺有咩問題,當練習咁做,了解下其它學校深淺度,而且學校試卷題型模式間間應差不多,呢點好過出版社d練習。

October. 發表於 17-6-6 20:01
S2既 Science都要補?佢有冇去了解下S2science學緊乜?或者補下安心d。

S2學生 唔係補S2科目喎 ~~~

mcl203 發表於 17-6-6 20:41
S2學生 唔係補S2科目喎 ~~~
原來快人-步,提前學習,個細路都好學習態度好好

October. 發表於 17-6-6 20:49
原來快人-步,提前學習,個細路都好學習態度好好
聽小朋友講...佢D同學有部份係如此...可能係為放洋高中做準備
一旦出發...一到埗就可以搏殺...縮短適應期去力求入心儀U ~~~

mcl203 發表於 17-6-6 21:04
聽小朋友講...佢D同學有部份係如此...可能係為放洋高中做準備
一旦出發...一到埗就可以搏殺...縮短適應期去 ...

只有中上資質, 要成績係頂好, 花大量時間補習少不了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

babywoman 發表於 17-6-6 14:55

哈哈,當年我都係小一就了解了,老公仲話我傻的嗎 ...
升中機制應該係升小前了解, 因為要了解升中機制, 至能揀選到真正適合既學校同校網, 否則, 我又點會跨幾個山頭讀間二線小學。

shadeslayer 發表於 17-6-6 21:30
只有中上資質, 要成績係頂好, 花大量時間補習少不了。
中上資質咪用中上資質方法教, 點解要有頂好成績? 各安其份就好, 唔係就好易痴線。

回覆 little_yolky 的帖子

我地比較多限制。與兩老同住私樓, 不會搬,而且我地校網也有不錯適合男仔的學校,所以校網就一早固定了。不用再摸索。只需配合升中玩法即可

不過,本來已有心儀中學,但最近聽我以前的英文老師講,心儀學校內部行政出現問題,仲叫我地不要考慮,內部問題似乎短期不能解決。要再探索下先

babywoman 發表於 17-6-7 17:12
回覆 little_yolky 的帖子

我地比較多限制。與兩老同住私樓, 不會搬,而且我地校網也有不錯適合男仔的學 ...
我都無搬呀, 係跨區出九龍讀咋, 層樓無人要呀。

小一無須咁緊張吧,學校教嘅識哂明哂就得,唔掂家長都仲教到
‹ 上一主題|下一主題