用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-6-9 00:11
現在的中文課,是教讀課文,教課文文體,主旨,教文中的詞語運用,修詞法,句式等。一星期有兩堂左右教作 ...

初小就教文體、主旨、修詞法、句式。
錯!錯!錯!

用什麽六何法、人動句、人感句、四素句教作文,又系錯!!!

但又唔教寫字、筆順。未學行,先學走。

eviepa    發表於 17-6-9 00:35

simonwan 發表於 17-6-9 00:18
錯!錯!錯!

你所講教錯的,學校考試就是考這些,連文章內容都要考,唔多明白普通一篇文章,為何要記得內容。
作文其中一項教應用文,格式要去背去記,所以難怪中文成為最難的一科。

simonwan 發表於 17-6-8 23:59
下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑  ...
正正是tsa/bca 惹的wor

wan_sosin 發表於 17-6-9 00:46
你所講教錯的,學校考試就是考這些,連文章內容都要考,唔多明白普通一篇文章,為何要記得內容。
作文其中 ...

最唔明點解考試要有不供詞填充,如果詞語非要考核的課文之內係當錯。

都唔知係要考記性定考應用。

S-Kwok 發表於 17-6-9 08:45
最唔明點解考試要有不供詞填充,如果詞語非要考核的課文之內係當錯。

較開明的學校,只要合理也會比分,不會硬性要求用課本內的詞語

simonwan 發表於 17-6-9 00:06
關於教阿仔英文,其實無嘜特別,總之唔跟學校課程就系自定課程
原來我就係差咗你最後果句!

我家請了菲傭, 而且, 佢哋自出娘胎, 要睇電視就一定只可以睇英文台, 阿細細個時想睇電視, 都會同我講:媽咪, 我想學英文。所以, 都叫做主攻聽說。可惜, 我就係無恒常同佢哋伴讀英文書。真係棋差一著!阿細之前學校考試有讀題, 因為佢耳仔好掂, 所以只有默書低分, 其他都OK, 但今年無讀題, 靠自己睇就一下子跌咗好多了。到最後, 都係要多睇書至得。

little_yolky 發表於 17-6-9 09:24
原來我就係差咗你最後果句!

我家請了菲傭, 而且, 佢哋自出娘胎, 要睇電視就一定只可以睇英文台, 阿細細個 ...
我都have come to the same conclusion: 有聲勝無聲

S-Kwok 發表於 17-6-9 08:45

學校覺得學生寫得返課本詞語,才証明是學懂了那些詞語.

我仔學校算好開明,有部份仍是供詞填充,不供詞部份是只填單字就可以,只要學生用得對,不用死背。其實造句,續寫都會考得到學生詞語運用,不會只在填充部份才可以,有時覺有些學校只為出更深更難來考學生,為深而深,覺得唔深會代表間學校唔夠料。家長有時也一起附和。

作文其中 ...
阿囝也常發牢騷說不明為什麼中文要考課文內容,他覺得這樣不是學中文,而像在讀中史喎。

simonwan 發表於 17-6-9 00:18
錯!錯!錯!
什麼六何法, 何佢個死人頭, 根本係用英文方法嚟教。

作文其中 ...
咁應用文又真係要有特定格式既................

我哋學校咁古老但中文都唔會考課文內容, 不供詞填充填得啱都算啱。所以難怪我哋學校學生中文比較好。

阿囝也常發牢騷說不明為什麼中文要考課文內容,他覺得這樣不是學中文,而像在讀中史喎。

我以前讀書主要是考課文內容(會考也是),主要問主旨啦、冩作技巧啦。我還保留阿大的試卷,也有問課文內容,連填充大約15分左右。阿仔依家冇考課文內容了,只考填充。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:05
咁應用文又真係要有特定格式既................

我哋學校咁古老但中文都唔會考課文內容, 不供詞填充填得啱 ...

應用文當然要記格式,但是否要小二,小三就要學呢?學唔緊要,是否要去考呢?10歲未夠的小朋友,唔識應用文有問題咩?講真,現在是什麼年代?上網就什麼格式都有得查有得參考,要去死記咩?
知唔知其實是TSA/BCA要考,所以學校必須教呢?

judy 發表於 17-6-9 10:12
我以前讀書主要是考課文內容(會考也是),主要問主旨啦、冩作技巧啦。我還保留阿大的試卷,也有問課文內容 ...

中學學嘅文章,點同小學,小學文章內容通常是同日常生活有關,要記得文中呀小明同那個親戚去沙灘玩,係沒有意思的。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:20
應用文當然要記格式,但是否要小二,小三就要學呢?學唔緊要,是否要去考呢?10歲未夠的小朋友,唔識應用文 ...
當然知道係關TSA事。不過, 因為阿細佢成日寫信、寫便條俾我, 成日練習, 所以佢應用文D格式好熟, 佢係寓學習於日常生活。
我又咁睇, 應用文有得跟, 一般格式啱, 內容無漏, 都唔會低分唔會離題, 搶分呀。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:23
中學學嘅文章,點同小學,小學文章內容通常是同日常生活有關,要記得文中呀小明同那個親戚去沙灘玩,係沒 ...
點解你哋學校要考課文內容咁神奇。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:24
當然知道係關TSA事。不過, 因為阿細佢成日寫信、寫便條俾我, 成日練習, 所以佢應用文D格式好熟, 佢係寓學習 ...

所以話你兩個女好正囉,有幾多個小朋友會用正規格式寫信比家人?
甚至唔會寫添啦

中學學嘅文章,點同小學,小學文章內容通常是同日常生活有關,要記得文中呀小明同那個親戚去沙灘玩,係沒有意思的。

唔會考呢啲呱!

我係話以前有,依家冇啦!仲有,阿大好似小五、六才問課文内容,小一至小四都係十分課內詞語。

little_yolky 發表於 17-6-9 10:25
點解你哋學校要考課文內容咁神奇。

我都唔明喎點解要問課文,不過唔會次次出,出都只係問一題,亦會問得好直接。
呀仔唔會為了一題題目走去專登去溫課文,但相信有些學生要Keep住頭十成績,一題都唔會放過,一定會溫埋課文,我從不期望要考到嗰種成績,所以唔太理佢,但呀仔間中都真係記得,兩次出有一次答到,叫做佢記性幾好。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:33
所以話你兩個女好正囉,有幾多個小朋友會用正規格式寫信比家人?
甚至唔會寫添啦
...
鼓勵佢哋丫嘛。

阿細成日會畫畫、摺紙、做圖工送俾我, 然後外加一封多謝信。雖然佢識字唔多, 所以內容來來去去都係果D, 但個格式就係跟足上堂指引架, 上款-問候語-內容-祝頌語-下款-日期, 全部有齊架。

至於阿大, 佢雖然無寫嘢俾我, 但只要有指引俾佢, 佢就會跟到好足, 所以應用文係佢最愛。佢真係好啱打政府工。
‹ 上一主題|下一主題