用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 17-4-5 14:34
我看她的腦袋比較近語文多過數理。如果你們的目標是聯繫中學,應沒問題吧?
...
聯繫勁隔涉, 如果無必要都唔會揀。不過阿妹成績唔好至無辦法要target佢。我哋跨區出去要轉三輪車, 粒幾鐘。唯有求神拜佛出年數學科主任可以教到佢, 無就唯有去數研了。

greentea000  九龍城95%b1生派入b1中學,唔使擔心  發表於 17-4-5 15:38

little_yolky 發表於 17-4-5 15:30
聯繫勁隔涉, 如果無必要都唔會揀。不過阿妹成績唔好至無辦法要target佢。我哋跨區出去要轉三輪車, 粒幾鐘。 ...

因為交通問題, 我小朋友揀小學時, 都放棄了很多龍校/有直屬的學校 (真道, 福建 等) , 現在的小學 完全没有中學, 但我小朋友可7時才起床, 我本人覺得 學校近家 很重要。

lovebb2 發表於 17-4-5 15:38
因為交通問題, 我小朋友揀小學時, 都放棄了很多龍校/有直屬的學校 (真道, 福建 等) , 現在的小學 完全没有 ...
道理係咁樣, 但係因為同區小學覺得唔多合適, 而且中學網唔好, 所以小學千里迢迢出九龍城讀。小朋友6:00起身。近係好, 但唔多啱。

greentea000  九龍城95%b1生派入b1中學,唔使擔心  發表於 3 分鐘前

九龍城暫時應該仲有足夠學額容納所有B1生, 不過過多兩年人多就唔知了。而且, 大埔區B1學額都相當充足, 所以有一兩間B1中學要收部份B2學生。

回覆 little_yolky 的帖子

咁餘下的5%去咗邊?當已入直資?

bettyay 發表於 17-4-5 15:49
回覆 little_yolky 的帖子

咁餘下的5%去咗邊?當已入直資?
九龍城區應該夠B1位俾所有B1學生, 包括B1直資。

bettyay  Thanks  發表於 17-4-5 16:20

little_yolky 發表於 17-4-5 11:50
其實想知道, 依家大部份同學仔小一已經開始補習, 咁, 到小五發力谷, 仲有乜可以谷?

C6話, 呈分試唔係睇邊個小朋友叻, 係睇邊個小朋友個阿媽叻喎, 到底仲有D乜可以谷?
初小去補習社功課輔導班果D1對x,我唔認為係谷 :happy:
起碼要1對1,有針對性,家長有明確要求既,即係有推動力 / 壓力先係谷。

補習老師本身又係一大變數,(1) 個老師咩資歷,直接影響佢可以教幾多野;(2) 個老師有無心教好,有心教好係非常花心血既,佢要發現到學生既問題,唔係頭痛醫頭腳痛醫腳,思考點教明白,自己識同教識學生係兩回事,教極唔識只可以內傷,唔可以好似父母咁鬧下出氣;(3) 谷都要講策略既,時間點安排、各科比重幾多、幾時重拳出擊幾時回氣。

學生方面,谷對"天天向上"同"話之你死"呢2種係浪費氣力,對"逼下就讀多D"呢種最有用,隨時發揮小宇宙爆發力驚人。

高小開始學生既資質多少睇到,智力係天生既,而能力係可以後天培養既,重點係正確既方法+持續既練習。

little_yolky 發表於 17-4-5 15:43
九龍城暫時應該仲有足夠學額容納所有B1生, 不過過多兩年人多就唔知了。而且, 大埔區B1學額都相當充足, 所以有一兩間B1中學要收部份B2學生。
呢3年升中既幾個細路仔,唔知咩事都睇中莫壽增同迦密柏雨,鬼咁有要求 :sickmilk:
搞到我D表哥表姐幾咁擔心 :toocold:

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:11
好生性。點解可以咁?佢哋父母要看舖,咁佢哋係自己响屋企嗎?
佢老豆中三之後就做左麵包學徒,而家有自己麵包鋪。成日同個女講:我有3樣野幫到你,首先係舊生幫你入左錦泰(有聯繫b1英中),之後靠你自己行上保一啦;其次我有麵包鋪,你就算讀唔成書仲可以跟我學做麵包,再其次學唔成做麵包仲可以學做老細!:joyous:
平時佢放學去麵包鋪幫手,送下外賣、收下銀咁,係果度做埋功課,到父母收鋪食埋飯先一齊返屋企。星期六、日佢多數返學校溫習 / 制服團體,父母驚佢1個人係屋企有咩事無人知。

greentea000 發表於 17-4-5 16:29
初小去補習社功課輔導班果D1對x,我唔認為係谷
起碼要1對1,有針對性,家長有明確要求既,即係有 ...
功課班我都覺得係托管成份多D, 但係, 我哋好多同學仔都有專補。私補多唔多就唔知。都係你果句, 我都覺得請私補補習老師同請外傭一樣, 都係睇好唔好彩。不過, 以你所講, 即係天天向上型谷唔谷係無乜作用。

little_yolky 發表於 17-4-5 17:34
功課班我都覺得係托管成份多D, 但係, 我哋好多同學仔都有專補。私補多唔多就唔知。都係你果句, 我都覺得請 ...

什麼是 天天向上形?

little_yolky  greentea000講既  發表於 17-4-5 17:39

greentea000 發表於 17-4-5 16:55
呢3年升中既幾個細路仔,唔知咩事都睇中莫壽增同迦密柏雨,鬼咁有要求
搞到我D表哥表姐幾咁擔 ...
出名丫嘛, 正路都係呢兩間+王肇枝, 不過王比較低調, 但都好多人揀, 自行好多時係收表最多既學校。你表哥表姐既小朋友, 揀得呢兩間都係B1頭, 响大埔都唔駛點驚, 驚入得唔係心水啫。

little_yolky 發表於 17-4-5 17:34
功課班我都覺得係托管成份多D, 但係, 我哋好多同學仔都有專補。私補多唔多就唔知。都係你果句, 我都覺得請 ...
補習老師方面,好多家長無用盡力 e.g. 輕易唔換人
請工人就話有2年合約姐,上門補習短既1星期通知,絕既今日補完叫佢唔使再黎啦!:quiet:

天天向上型需要既係優化,唔係谷。

little_yolky  哦!優化............  發表於 17-4-5 19:32

lovebb2 發表於 17-4-5 17:38
什麼是 天天向上形?
自動自覺讀書+有興趣有求知慾+成績唔錯
呢D通常有自己1套學習方法,又行之有效。

greentea000 發表於 17-4-5 18:36
自動自覺讀書+有興趣有求知慾+成績唔錯
呢D通常有自己1套學習方法,又行之有效。
...

明白, 原來是 家長熱愛的自動自覺形, very good

little_yolky 發表於 17-4-5 17:38
出名丫嘛, 正路都係呢兩間+王肇枝, 不過王比較低調, 但都好多人揀, 自行好多時係收表最多既學校。你表哥表 ...
都唔係個個b1a,不過幾個都有鬥心,好早準備定。今年去in既係自己上年係莫壽增門口問人地in完係咩形式+題目,下兩年in既又係咁做。
佢地有個whatsapp 群組,開頭叫莫迦關愛組(好似弱勢社群:happy:),之後改叫莫迦後備隊,最近改叫莫迦新力軍(都未入到,已經叫定自己新力軍:wahaha:)。莫壽增係英文小組討論,佢地係群組係用英文(好鬼執著:hehehe:),又每星期自組英文小組討論。

已經咁落力,入唔到都無怨言。

其實....大家認為的谷,點先為之谷呢?每科補習?每日做完功課就做練習?大家對谷的定義是什麼?

little_yolky  我覺得你講果兩樣都係谷了。  發表於 17-4-6 12:56

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-5 19:51
其實....大家認為的谷,點先為之谷呢?每科補習?每日做完功課就做練習?大家對谷的定義是什麼? ...
需要借助外力先拎到令人滿意既成績 :wahaha:
外力:補習、父母、校內補底班

‹ 上一主題|下一主題