用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 17-18 95校網揮手區
樓主: zoewor8481
go

17-18 95校網揮手區 [複製鏈接]

manmonster 發表於 16-9-15 09:34
回覆 amyami 的帖子

好奇一問,簡介會上校長有否提及,扣除兄姊在校的必收弟妹外,自行計分還有 20分(馮 ...

你講幾間都係谷架?宣基將循一樣谷,唔谷會有成績走出來嗎???家長門大多衡量教學方法是否適合自己小朋友...

zoewor8481 發表於 16-9-15 01:21
15分馮晴有31個位都抽得過喎

只係上年數據,年年唔同黃永樹好似上年有25個位比15抽

回覆 manmonster 的帖子

馮晴上年計約26弟妹必收和6個家長或哥姊畢業生20分扣除晒咪約30個位比15分抽
但留意年年數據唔同,只作參考

回覆 apple~y 的帖子

多謝你的數字,明白年年不同,咁黃永樹機會都可以喎,又有泳池,好好考慮下。

宣基小4開始發力谷

apple~y 發表於 16-9-15 11:41

宣基小4開始發力谷

其實小一至小三家長亦需自行谷,否則點跟得上.,學校谷反而清晰方向去訓練,要家長自行去谷可能事倍功半.

zoewor8481 發表於 16-9-15 01:21
15分馮晴有31個位都抽得過喎
馮晴自行只有63個位, 除非必收生無超收兼收唔足, 否則只有25個計分位.

始終會有人有20分, 所以無乜可能有31個位俾15分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-15 11:52
馮晴自行只有63個位, 除非必收生無超收兼收唔足, 否則只有25個計分位.

始終會有人有20分, 所以無乜可能有3 ...
坑口在TKO黎講係舊區,世襲情況冇將軍澳站小學咁多..

回覆 hkpapa852 的帖子

31個位呢個數字係馮晴簡介會話比家長知

唉,根本得15分,第一round就係陪跑~

pcdogjoe 發表於 16-9-15 12:08
唉,根本得15分,第一round就係陪跑~
大把選擇,唉聲嘆氣解決唔到問題.

回覆 pcdogjoe 的帖子

報得熱門學校個game要預左玩到尾

apple~y 發表於 16-9-15 12:10
回覆 pcdogjoe 的帖子

報得熱門學校個game要預左玩到尾
心儀宗教學校,一係早啲入教作準備,唔想因此入教就早有心理準備15分陪跑.個制度就係唔公平,但遊戲規則早就定明.

船到橋頭自然直。。。。

回覆樓主:

今年好難講。

回覆:17-18 95校網揮手區

想問下王余,田小呢d學校無宗教分,辦學歷史無咁長,起碼少左父母畢業生呢堆人,扣除必生生quota,可能會四十幾個位俾15分抽,我有計錯嗎?

回覆 sandypink 的帖子

叻,影埋相

apple~y 發表於 16-9-15 11:41

宣基小4開始發力谷

本來諗住111宣基,但依家睇到你話佢小四開始谷,我有啲怯。
阿仔其實學嘢好快,亦坐得定,對數學特別有興趣,之前啲小學舉行嘅數學比賽佢都攞到獎,就係衰在受唔到壓力,以前K2嘅班主任好嚴,搞到阿仔怕咗返學,依家K3嘅班主任寬鬆好多,佢返學明顯開心咗。
我同老公講不如自行揀志蓮,學校唔谷,學生少資源集中,但老公話我冇大志,我真係唔想做錯決定,害咗個仔

回覆 Lilian_lee 的帖子

無法基本上津校都谷宣基仲係大熱,你信唔信6年都係愉快學習
唔谷交唔到好升中成績表
你小朋友都幾叻仔
又唔使太擔心,其實小朋友適應力好強讀讀下會慢慢習慣學校學習模式
好似我參觀梁清潔華問個小五女仔書包重唔重揹住上5層樓梯咪好辛苦,個女仔笑笑口話揹得多自然習慣又問做功課辛唔辛苦,佢都係笑笑口話ok

宣基好多家長熱愛,自然有好多優勝地方
抽到真係好似中六合彩

引用:回覆+amyami+的帖子 好奇一問,簡介會上校

原帖由 manmonster 於 16-09-15 發表
回覆 amyami 的帖子

好奇一問,簡介會上校長有否提及,扣除兄姊在校的必收弟妹外,自行計分還有 20分(馮 ...
校長話有125個位62個位for自行收生,62位內既一半係for必收,另一半係for自行抽,如果必收生多於31位,多出來的名額就會係63個位大抽獎位扣返出來。

同埋校長有提叩門位通常最後有二十個,因為本身重讀位有十個,再加上有d人最後都係去左直資,扣下扣下所以加埋有二十個。

喱d係答問環節時講的。

‹ 上一主題|下一主題