用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局   [複製鏈接]

soscho 發表於 16-6-14 12:26
假設小三有一半人有band 1 成績, 呢批人一路上如無大變化, pre-s1應該都有一半人band 1, 係咪咁解?
...

呢個假設只能係所有學校成績一樣不變情況下先會成立.

小三TSA, 其中一個原意係俾小學係小三階段知道, 佢地學校學生同全港平均既差距.

事實有不少學校會以小三TSA成績作指標去調整高小教學方針, 從而提高學生成績.

所以只以小三TSA成績去估計, 不能作準. 而且, 學校只能知有學生TSA成績同全港平均既差距. TSA係唔係用嚟分banding, 所以根本唔會出現TSA中既B1, B2, B3呢個概念

soscho  thx  發表於 16-6-14 12:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SoLM 發表於 16-6-14 12:39
不是, hkpapa852就是指出就算你科科九十幾,也不代表是band1。看要看你的師兄師姐為了在pre-s的得分, 來分 ...
咁又真係唔太公平喎, 之前有講如hea 考, 咁我真金白銀咁讀, 可能俾佢地sin親; 當然亦有人講為保校譽唔會hea 考, 但係咪有咁多咁嘅人呢?

咁想問 如果 當年PRE S1 既考生人數係少
但之後幾年既畢業生係多, 咁係咪按% 去比番B1 生位置?

@[email protected] 發表於 16-6-14 12:51
咁想問 如果 當年PRE S1 既考生人數係少
但之後幾年既畢業生係多, 咁係咪按% 去比番B1 生位置? ...
問過EDB, 佢地只係話係會按比例去調整學生分數, 詳情佢地唔肯講

現實中, 升中派位唔係直接按Pre-S1成績分配B1百份比, 係按Pre-S1成績配對每個學生分數, 再將全港學生既分數再排過次序, 所以即使同一小學, 兩年小六人數一樣, 大家又用同一組合既Pre-S1成績去調整, B1學生一樣有機會係一年多D一年少D, 不過相差應在3%個之內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-14+發表咪玩

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-14+發表上水屯

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-14+發表事實有

原帖由 SoLM 於 16-06-14 發表
總之, 一線名校你失手就預咗留班或warning再warning,人情味是沒有的,大家只是看分數。Pres-1/直屬一條ba ...
邊間名校係甘?你小朋友讀緊?願聞其詳。

引用:Quote:SoLM+發表於+16-6-14+13:33+N年前葵

原帖由 mcl203 於 16-06-14 發表
原來你曾經風光過......佩服啊
我唸係個別嘅問題。我係嗰啲地方大,我自己 & 身邊朋友男男女女都無試過。

引用:Quote:sissysze+發表於+16-6-14+13:41+我唸

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-14+發表

原帖由 SoLM 於 16-06-14 發表
N年前葵盛新區25、26座,屯門大興安定囉⋯ 講你都唔知啦!嗰時我哋路過,比人問,𡃁女,你x邊個,跟 ...
哈哈,可能同區無乜關係,妳太惹火了。

SoLM 發表於 16-6-14 13:13
總之, 一線名校你失手就預咗留班或warning再warning,人情味是沒有的,大家只是看分數。Pres-1/直屬一條band1龍只是假象。 ...

不必以偏概全,以訛傳訛。間間 Band 1學校的人情味不相同。

例如,有中學轉直資,為是要100%全收直屬小學的學生,考第尾的都要收。亦有中學轉直資,目的是要和直屬小學的學生斬纜脫鉤。

回覆:小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

按照以上所講的弱勢學校會墮進惡性循環困局下,咁點解釋事實仍然有弱勢學校年年有學生派入band one 中學呢?

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-14+發表N年前

原帖由 beagoodman 於 16-06-14 發表
哈哈,可能同區無乜關係,妳太惹火了。
其實真是好NNN年前,新區也變天了N年!

ericngkc01 發表於 16-6-14 14:01
按照以上所講的弱勢學校會墮進惡性循環困局下,咁點解釋事實仍然有弱勢學校年年有學生派入band one 中學呢 ...
強/弱校都一定有B1生....只係%多少
始終....津校係抽既...直私亦不可能100% B1生....甚或100% B1+B2生 ~~~

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:50
咁呢個案例,轉唔轉都低過人。即喺成日聽人講嘅邊沿人,如果A網低於平均分嘅78分,轉去B網就會變成高於平均 ...

我又試吓舉過另一例子:

假設有兩個校網Net-1同Net-2, 區內各有兩間小學, 每間小學各有15個異業生, 分收排名如下:

Net-1  甲校
Net-1 乙校
Net-2 甲校
Net-2 乙校
學生分數

學生分數

學生分數

學生分數
A99B1
A95B1
A97B1
A96B1
B98B1
B94B1
B95B1
B95B1
C98B1
C91B1
C94B1
C95B1
D97B1
D90

D93B1
D94B1
E96B1
E89

E92B1
E93B1
F95B1
F87

F90

F91
G93B1
G85

G89

G89
H90

H82

H88

H84
I89

I79

I80

I82
J85

J78

J73

J80
K83

K77

K70

K75
L80

L75

L62

L73
M79

M70

M60

M69
N78

N68

N58

N66
O77

O65

O55

O58

Net-1甲校既B1/B2邊緣人, 係學生F,G,H
Net-1乙校既B1/B2邊緣人, 係學生B,C,D

Net-1學生平均分係85.5, Net-2學生平均分係81.2, 似乎Net-1係強區, Net-1甲校係強區強校喎!

如果Net-1幾個邊緣學生轉網去Net-2, 會點呢?

Net-1甲校:
學生F, 仍然係B1學生
學生G, 仍然係B1學生
學生H, 雖然呢間學校B1率高過其它幾間, 好似"強"D, 但一樣無得升Band, 仍然係B2學生

Net-1乙校:
學生B, 仍然係B1學生
學生C, 因為分數唔夠Net-2學生高, 跌咗去B2
學生D, 仍然係B2學生

希望幫到你理解.......

回覆 hkpapa852 的帖子

呢幾年入學人口大增, 小朋友讀既學校上幾年都係得一班 , 佢及以後兩年都係3,4,5班, 就係咁,所以想問一下係比例咪按%分配
黎梗幾年升中人口唔多, 間間學校個CHART都好靚, 但當人口大增時,其實會唔會係呢啲入學人數反差咁大既小學會有好多未知數, 當入學人口多左, 校內同樣會有競增, (呢個年代應該種有堆虎媽) 到入學人口穩定增長既時候, 會唔會有機會扭轉困局._. 好似好理想 呵呵

@[email protected] 發表於 16-6-14 14:22
回覆 hkpapa852 的帖子

呢幾年入學人口大增, 小朋友讀既學校上幾年都係得一班 , 佢及以後兩年都係3,4,5班, ...
當虎媽發現阿仔阿女讀緊間小學既B1%低既時候, 你估佢會唔會甘心留D仔女係度呢?

另外, 當一間小學長久都係一級只有一至兩班, 如果忽然要開到三班至四班, 又會唔會影響咗學生既平均水平呢?

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-14+發表

原帖由 subb 於 16-06-14 發表
其實真是好NNN年前,新區也變天了N年!

就算NNN年前,林護、蕭明、全完、安柱、保六、善德等學校已經喺品流復雜嘅葵涌新區或石梨,但又唔見當年係二三流學校?學校成績跟周邊環境係冇直接關係。

‹ 上一主題|下一主題