用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-6-6 16:42
係呢!出年都要keep住做先得!
我仔唔係醒目既小朋友,所以我都要用將勤補拙方式既溫習方法去維持成績。。。。。中英數平時都有keep住做練習。。。。。
唔做一排真係睇住佢d分向下滑架。。。。。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-6+16:42+係呢!

source:https://www.facebook.com/schools.secrets/photos/a.182486231912800.1073741827.179264152235008/617805781714174/?type=3&theater

SY_Joanne    發表於 16-6-7 12:55
little_yolky  是嗎?都係英文難D。  發表於 16-6-7 08:36
hl2003  肺腑之言  發表於 16-6-6 22:28

IloveJJ 發表於 16-6-6 20:47
我本來都唔想咁早咁緊張啲成績,諗住小五都唔遲。點知原來佢想讀嗰間中學,連小四既成績表都要交,想慢慢嚟 ...
我仔小學小四分精英班了,今年小三d家長明顯開始著緊咗。

中作
無眼睇

回覆:考試到了,你地最驚邊一科

數學最難温,太多題型,加上我仔數感唔強,好易甩漏。中英都仲有個譜,睇多啲書,做下練習就得。

引用:數學最難温,太多題型,加上我仔數感唔強,

原帖由 rean_chau 於 16-06-06 發表
數學最難温,太多題型,加上我仔數感唔強,好易甩漏。中英都仲有個譜,睇多啲書,做下練習就得。

...
數學真的好講天份,如沒天份/較弱唯有多做,多操同類型題目。

引用:source:https://www.facebook.com/schools.

原帖由 小時了了 於 16-06-06 發表
source:https://www.facebook.com/schools.secrets/photos/a.182486231912800.1073741827.17926415223500 ...
而家中文考試並非真的考中文,技巧先重要

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實要到幾多年級先知佢數學係强定弱。我女今年係小三, 始終初小的數其實不是太難。我女係强語文, 加上我同我先生係弱數, 所以我地一直擔心佢會數學不好。

bbforever 發表於 16-6-6 22:08
我仔小學小四分精英班了,今年小三d家長明顯開始著緊咗。
什麼小三家長, 今年阿妹小一家長都好用功(注意, 係家長用功)。記得兩年前家姐時大家都好hea的, 今年小一家長, 一個月前就响群組問考試範圍了。阿妹分數其實同家姐出入唔係咁大, 但名次同家姐當年居然差咗2X名。

引用:Quote:bbforever+發表於+16-6-6+22:08+我仔

little_yolky 發表於 16-6-7 08:39
什麼小三家長, 今年阿妹小一家長都好用功(注意, 係家長用功)。記得兩年前家姐時大家都好hea的, 今年小一家 ...
小一駛乜理人發力未,按返自己節奏行就得,小四小五先開始發力都未遲,冷靜冷靜

洋蔥頭媽咪  同意,我地都係咁   發表於 16-6-7 12:49
little_yolky  所以我仲係印印腳。  發表於 16-6-7 10:55
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-07+發

原帖由 IloveJJ 於 16-06-07 發表
分數既野好難講,我仔當年小一常識只是98.5分,已拿了全級第一。佢之後一年,常識有7個100分!數學8個!

...
IloveJJ, 我個囡同你個囝是同一學校,上學期一年級測驗考試D分真係好高,英文阿女98,我以為佢都幾勁,點知佢話都有幾個同學100 分

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 其實要到幾多年級

原帖由 scyauchris 於 16-06-07 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實要到幾多年級先知佢數學係强定弱。我女今年係小三, 始終初小的數其實不是太難 ...
你擔心你囡囡數學能力,係因為怕遺傳到父母數弱,定係你哋覺得唔多識教個女數學?

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-7+08:39+

原帖由 MASAYA 於 16-06-07 發表
小一駛乜理人發力未,按返自己節奏行就得,小四小五先開始發力都未遲,冷靜冷靜 ...
啱呀!唔理得太多,其實人哋可能幼稚園已發力!

little_yolky  咁早!  發表於 16-6-7 10:55

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-07+發表分

回覆 wan_sosin 的帖子

真係怕遺傳, 都怕自己教唔到。  

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 真係怕遺傳,+都怕

原帖由 scyauchris 於 16-06-07 發表

有時都唔擔心得咁多,本身能力嘅嘢,幾高幾低控制唔到,識唔識教又未必同家長叻唔叻有關,好似有D老師雖然學歷好高,一樣唔識教書!

scyauchris 發表於 16-6-7 09:55

我早排有睇過篇文章,其實都唔會話遺傳既.... 入面話如果你有感覺自己數學唔好,你小朋友又唔好,可能係你怕數學個態度影響左個小朋友。
我父母數學都唔弱,但我自己又真係屎啲,真係有遺傳的話,咁我應該數學都係好丫,哈哈!

Anyway, 我自己都怕數,我就諗我既問題係我媽細個教我做數係打鬧迫我做,所以我就愈黎愈討厭數學。
我個大仔我都有小小迫佢操數,都係唔係太得,宜家上左英中仲差,好後悔。
所以細仔出世,我就自小培養佢係日常生活多D計數,教佢識計數有So呀仔!另外我都有俾佢出去學,但唔係操練個隻,係真係培養數感個種,So far 比哥哥佢數學好好多。

IloveJJ 發表於 16-6-7 09:02
分數既野好難講,我仔當年小一常識只是98.5分,已拿了全級第一。佢之後一年,常識有7個100分!數學8個!

...

其實我覺得98.5同100分係無分別的, 只係有無唔小心。小朋友識我就唔理了, 我睇得好開的。

開頭我見到阿妹個名次, 真係差D暈咗, 但再冷靜對下家姐小一既分數, 原來又唔差得好遠, 係幾分而已, 而且, 阿妹教既內容係快過家姐添, 咁, 我個心又定咗D了。

不過, 阿妺真係唔可以用家姐既方法, 真係要跟下。
‹ 上一主題|下一主題