用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園call緊waiting, 想入嘅mama留意電話, 加油! ...
樓主: beanslau
go

根德園call緊waiting, 想入嘅mama留意電話, 加油!   [複製鏈接]

請問kv call waiting的來電有號碼顯示嗎?

回覆 hopeclover 的帖子

有,2338xxxx

回覆:jesswu 的帖子

我都係26/4收到call,雖然我一直好期望根德收,但我原本仲有d 1516,因囝囝而家間n 返得好開心!
可唔可以再講下根德大班教學,老師可以照顧到每個小朋友嗎?會唔會只focus on 叻個d?

引用:我都係26/4收到call,雖然我一直好期望根德

原帖由 一一媽814 於 16-05-03 發表
我都係26/4收到call,雖然我一直好期望根德收,但我原本仲有d 1516,因囝囝而家間n 返得好開心!
可唔可以 ...
知唔知道呢round幾時知道邊班? 我而家只知Dorset am class

引用:我都係26/4收到call,雖然我一直好期望根德

可唔可以 ...
Kv是大班,2x至最多34人(或36唔係太記得)……
班入面由兩位老師負責,班主任和另一位。
我好佩服Kv的老師,即使人多,她們都能兼顧每位小朋友的需要……絕對不會偏重個別小朋友……
小女由K1至而家K3,性格成績各方表現只屬中游,不太差亦不算好那種,亦是最容易被忽略的一群(因不突出)……
然而,我好感動老師好留意她,完全重視及關顧到她的發展需要……
我好清楚的看得到,因為我是每天親自接送的家長,每日也有同老師交流的時間,知道孩子每天在課堂的一切……老師能清楚講出是日小女因何事悶悶不樂,或跟那位小朋友有衝突,及如何調解等……

老師們好有心,亦富有經驗,不會忽視任何一位學生……
最令我震驚的是,連負責庶務的嬸嬸,個個也叫得出我女的名字,須知全校有多達1800+學生……真是很令人感到貼心……

引用:Quote:原帖由+一一媽814+於+16-05-03+發表

原帖由 jesswu 於 16-05-03 發表
我好佩服Kv的老師, ...
謝謝你嘅回答減輕了我的疑慮!但我囝如果讀要搭校車,因我要返工,可以間中致電老師了解學習情況嗎?

引用:Quote:原帖由+一一媽814+於+16-05-03+發表

原帖由 jesswu 於 16-05-03 發表
我好佩服Kv的老師, ...
我睇forum有人話老師只會揀叻嘅學生去參加活動或比賽,你覺得是嗎?

jesswu 發表於 16-5-3 16:22
確實數字真係唔知……但身邊同學仔個個也不錯,多數都有著落……
另外kv生在叩門考券方面會得心應手,因為K ...
個個星期都默書小測, 會否感到壓力呢

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-03+發表Kv是

原帖由 一一媽814 於 16-05-04 發表
我睇forum有人話老師只會揀叻嘅學生去參加活動或比賽,你覺得是嗎?
呢個講真,完全唔知點解會有人咁講……
根德園跟其他幼稚園很不同的地方,它的服務對象主要是學生,家長參予部分極少……
例如,我地冇學校旅行,冇節日聯歡,甚至冇畢業典禮……
三年以來,我冇聽過學校有咩出外表演,更不會甄選個別學生作表演者……

然而,學校並唔係冇呢類型的活動比小朋友,我地每2個月一生日會,節日亦有主題活動,定期舉行show and tell比每位小朋友做presentation.亦有校內話劇表演,校內種植農作物及收成時一同品嘗,甚至外出的field trip活動。

只是呢一切,都不須家長的參予……親子活動亦有,例如不定時有設計比賽等,全部自由參予,太忙碌的家長甚至從不參予也沒有問題……

基本上,其他幼稚園有的,我地都有,錯覺上比別人缺乏只是因為學校減省家長方面的部分……

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-03+發表Kv是

原帖由 一一媽814 於 16-05-04 發表
呢個講真,完全唔知點解會有人咁講……
根德園跟其他幼稚園很不同的地方,它的服務對象主要是學生,家長參予部分極少……
例如,我地冇學校旅行,冇節日聯歡,甚至冇畢業典禮……
三年以來,我冇聽過學校有咩出外表演,更不會甄選個別學生作表演者……

然而,學校並唔係冇呢類型的活動比小朋友,我地每2個月一生日會,節日亦有主題活動,定期舉行show and tell比每位小朋友做presentation.亦有校內話劇表演,校內種植農作物及收成時一同品嘗,甚至外出的field trip活動。

只是呢一切,都不須家長的參予……親子活動亦有,例如不定時有設計比賽等,全部自由參予,太忙碌的家長甚至從不參予也沒有問題……

基本上,其他幼稚園有的,我地都有,錯覺上比別人缺乏只是因為學校減省家長方面的部分……

回覆:bboo1 的帖子

K3開始先有……

測考內容全部是教過的範圍……我地唔叫呢d做測驗或考試,而係叫記憶遊戲……
主要唔係睇成績,而係訓練小朋友對即時考題的反應,為將來小學作好準備。
所以,我女有時默書40分,數學十條錯7條,連我都驚驚地,但問番老師佢地又話冇問題,因為小朋友仲細,狀態會有不穩情況,係好正常……
一般小朋友唔會有壓力,因為成績差的話,至多寫多幾個改正,唔會比老師話,更唔會罰……
當然如果小朋友持續處於極低水平,老師會同家長傾傾,睇下學習和吸收上係咪出現障礙問題,再一同幫小朋友改善……

好多人會認為咁細個已經操券好殘忍,但我作為用家真心講句,既然小朋友中唔中意都好,到左上小學就必須面對考試,咁樣在冇壓力情況下提早比佢地適應,只會對將來有正面影響……

或者可以話賣花讃花香,但我真心覺得呢朵花係香嘅,至少對我和我小朋友來講……

bboo1  thx  發表於 16-5-5 11:13

引用:Quote:jesswu+發表於+16-5-3+16:22+確實數

原帖由 bboo1 於 16-05-04 發表
個個星期都默書小測, 會否感到壓力呢
我諗睇家長架姐你要佢全部拎100分,錯一個字都唔得,咁係人都有壓力啦。
我極少同個女溫書,係考測前會溫下,學校個個星期默書,我反而更清楚佢識唔識,跟唔跟到,錯得多先同佢溫下,唔多我就唔理。
根德有樣好,課程好老師教得好,通常上完堂已識晒!減省我好多時間同佢跟

謝謝你嘅回答減輕了我的疑慮!但我囝如果讀要搭校車,因我要返工,可以間中致電老師了解學習情況嗎?

...
學校有陽光電話,會call家長講下學習情況,又有家長日呢,我都好少去接送,通常party先去,但我覺得足夠我了解小朋友平時係學校既情況。

jesswu你的分享很詳盡,感激

原帖由 jeffreyswd 於 16-05-05 發表
學校有陽光電話,會call家長講下學習情況,又有家長日呢,我都好少去接送,通常party先去,但我覺得足夠我 ...
唔該你

引用:K3開始先有…… 測考內容全部是教過的範圍

原帖由 jesswu 於 16-05-05 發表
K3開始先有……

測考內容全部是教過的範圍……我地唔叫呢d做測驗或考試,而係叫記憶遊戲……
多謝你分享

引用:Quote:原帖由+sweetiephoebe+於+16-04-29+

原帖由 Owl- 於 16-04-29 發表
5/5前
唔知05/05 有幾多家長give up 個offer? 我真係真係好想入讀唔知仲有冇機會?我覺得KV call waiting 好似係跟小朋友出生月份

AmyTCY 發表於 16-5-9 11:30
唔知05/05 有幾多家長give up 個offer? 我真係真係好想入讀唔知仲有冇機會?我覺得KV call waiting ...
唔知05/05 有幾多家長give up 個offer? >>> I was thinking the same too....
However, I think the possibility of receiving the call from the 3rd call waiting is relatively low now......
Hope miracle happens.....

引用:Quote:AmyTCY+發表於+16-5-9+11:30+唔知05/

原帖由 mababyba 於 16-05-09 發表
唔知05/05 有幾多家長give up 個offer? >>> I was thinking the same too....
However, I think the possib ...
Have you send the offer request letter to KV??

AmyTCY 發表於 16-5-9 11:40
Have you send the offer request letter to KV??
you mean the one requested by KV when they confirmed yr child's waiting position? >>> yes....
‹ 上一主題|下一主題