用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
樓主: hkpapa852
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

引用:Quote:siukaipp+發表於+15-9-25+13:03+多謝

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
14網已經無得防寶,一係走路一係等運到;11網如果以升中派位表現嚟睇,得一間麻麻,都唔駛防寶 ...
邊間呀?

回覆 mayyylai 的帖子

兩班即幾多人?我仔有個同學仔家姐讀方樹泉,全級考17左右,老師叫佢選B1c--2A學校,咁讀得冇咁辛苦。但呢位家長話,該校可能因人少,對同學嘅關顧比較多

引用:Quote:siukaipp+發表於+15-9-25+13:03+多謝

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
14網已經無得防寶,一係走路一係等運到;11網如果以升中派位表現嚟睇,得一間麻麻,都唔駛防寶 ...
請問有冇18網資料?
Many thanks in advance

回覆 babywoman 的帖子

兩班大約 4x 人

啱啱有家長問類似既問題, 等我又推番呢個"封咗塵"既帖上嚟當幫人賣吓免費廣告啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-2 10:09
啱啱有家長問類似既問題, 等我又推番呢個"封咗塵"既帖上嚟當幫人賣吓免費廣告啦! ...

好唐突,但可以comment一下84網點揀嗎?
乙二乙三我冇頭緒

hkpapa852 發表於 15-9-25 13:36

可否pm我邊一間, 正煩惱什麼排位,謝謝。

11網..有好多都係30幾升B1中學
例如聖公會呂明才紀念小學及基恩...個升中成績好似仲差過潮商喎...咁即係?

請問有無12網?

以下學校你點排?

佛教黃焯菴小學
  軒尼詩道官立小學
  軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)
  李陞大坑學校
  瑪利曼小學
  北角官立小學(雲景道)
  保良局金銀業貿易場張凝文學校
  寶覺小學
  寶血小學
  番禺會所華仁小學
  聖公會聖雅各小學
  官立嘉道理爵士小學
  嘉諾撒聖方濟各學校

聖保祿天主教小學
  東華三院李賜豪小學

moonchan509 發表於 16-11-15 12:21

11網..有好多都係30幾升B1中學
所以我成日都話, 唔好人云亦云

人氣高唔代表學校一定好D, 事實上好多區都有不少人氣高但成績不成正比既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

Yes, DBS

hkpapa852 發表於 15-8-17 09:14
我只係根據學校提供既官方資料再加以分析, 當然你可以唔認同.

如果咁叫賣廣告, 我年中都幫唔少學校賣.

Hkpapa852, 懇求91-田家炳升一缐中學比例 ,謝謝

eli_leung 發表於 16-11-18 07:36
Hkpapa852, 懇求91-田家炳升一缐中學比例 ,謝謝
田小, 公開資料有限, 只能咁估:

- 公開既"所有"升讀中學名單中, 共有28間, 當中10間係B1, 3間係B2A-B1C.
- 校務報告顯示小六有108人

最少升B2A-B1中學人數: 10+3=13, 比例: 13/108=~12%
最多升B2A-B1中學人數: 108-(28-10-3)=93, 比例: 93/108=~86%

個range係: 12% - 86%, 太濶了......... 不過參考同區其實水平接近既學校, 估計至少有1/3, 應在~40%

hkpapa852 發表於 16-11-18 14:02

- 公開既"所有"升讀中學名單中, 共有28間, 當中10間係B1, 3間係B2A-B1C.

多謝hkpapa :)

hkpapa852 發表於 16-11-18 14:02

請問我怎樣知道91那些中學是B1A~B2A ?

參考吓呢個帖吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3241251
‹ 上一主題|下一主題