用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
樓主: Justsayhi
go

死心!   [複製鏈接]

回覆:死心!

我覺得呢個遊戲係講緣份, 有啲expect佢收又唔收, 有啲expect佢reject反而收, 個result比random更random...

回覆:kkwish 的帖子

講得好

引用:無辦法啦,大把起屋企又叻,見到陌生人又識

原帖由 jane__411 於 13-12-29 發表
無辦法啦,大把起屋企又叻,見到陌生人又識表現自己!學校覺得果d先係未來既領袖,完全漠視文靜聽話的一群 ...
這個就是一般見工的條件,令要死淨把口,不要埋頭呆腦,presentable!

我都試過 .. Interview 好好, 連 2nd Int 都冇.   只要盡了力, 不用唔開心 !

不過講開盡力, 我身邊真係見到好多係屋企又叻,見到陌生人又識表現自己, 又文靜又聽話的小朋友 (esp. girls).  佢地的 daddy mummy 都好有 heart & planning 去教小朋友, 睇好多育兒, 兒童心理學書 (小睇 BK/EK)  .... 好似 interview 的 questionnaires, 佢地的 answers 絕不是 兩日 or 兩星期的功夫 ....  真係俾埋 copy 我都抄唔倒 ... 小妹心服口服 !

報咗10幾間, 只有村校收, 真係死心...

引用:睇開o的~+interview+表現好壞真係控制唔到~

原帖由 tccgabriella 於 13-12-29 發表
睇開o的~ interview 表現好壞真係控制唔到~ 同埋老師o既態度都係~

其中有一次interview~ 老師拎個膠橙出黎 ...
我小朋叫車厘子做Apple ,我覺得好叻,因為車厘子真係有Apple d features

回覆:死心!

唔好咁認真。真係講彩數。小女in 得最差嗰兩間收咗。反而in得好好嗰啲reject or waiting. 玩完呢個遊戲先知其實係抽奬, 唔係睇你個小朋友叻唔叻,可唔可愛。抽唔到獎, 唔需要灰心囉。

引用:回覆+kelkelng+的帖子 自問我個囡都幾醒目

原帖由 misswonghui 於 14-01-03 發表
回覆 kelkelng 的帖子

自問我個囡都幾醒目,樣子又可愛,又有打扮,都叫肯卑小小錢栽培啦,面試表現又OK,但都 ...
香港係法治社會。咩係內錢?會俾ICAC調查。我相信學校唔會咁做。

引用:坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在int

原帖由 kkwish 於 13-12-03 發表
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
好認同,現今嘅教學制度令到小朋友及家長就黎透唔到氣,逼到大家就黎顛,見到自己個小朋友呢幾個月最多嘅節目安排就係去面試,面試同面試,真係覺得佢地好可憐:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題